Мобилно меню

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (4 Votes)
f65.jpgЕдинствената средновековна икона на свети Климент Охридски, съхранявана в България, ще може да се види в Националния исторически музей (НИМ) в петък, 24 ноември, от 14 ч. Тя ще бъде представена в залата за временни изложби, където в момента е изложбата “Българското християнско изкуство 13–15 в. и Палеологовият ренесанс”. Поводът за представянето й е Денят на свети Климент Охридски - 25 ноември, когато Българската православна църква чества празника на българския просветител и ученик на светите братя Кирил и Методий, проф. Божидар Димитров, директор на НИМ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
На 21 ноември, Въведение Богородично, се навършиха 40 дни от кончината на Пловдивския митрополит Арсений. За да се помолят за упокоение на душата на новопреставилия се архиерей, духовници и миряни се събраха в катедралния храм “Успение Богородично” в Пловдив.

Заупокойната св. Литургия беше оглавена от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, наместник на овдовялата Пловдивска епархия, в съслужение с Неврокопски митрополит Натанаил, Плевенски митрополит Игнатий, архим. Наум, главен секретар на Светия Синод, игумените на Араповския манастир йером. Киприян и на манастира “Света Троица”, Кръстова гора, йером. Висарион и пловдивски свещенослужители.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
На 21 ноември се навършват 40 дни от кончината на Пловдивския митрополит Арсений.

В пловдивския катедрален храм "Успение Богородично" ще бъде отслужена заупокойна св. Литургия и панихида от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил в съслужение с Неврокопския митрополит Натанаил, Плевенския митрополит Игнатий, главния секретар на Св. Синод архим. Наум  и свещеници от Пловдивска епархия.

Очаква се присъствието на панихидата на проф. И. Желев, директор на Дирекция "Вероизповедания" на МС, и на други представители на властта, които все още скърбят за смъртта на митрополит Арсений Пловдивски.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
Ефимерият на Пловдивската духовна семинария "Св. Кирил и Методий" йероманах Антоний (Михалев) ще бъде възведен в архимандритско достойнство.

Това ще стане утре, на празника Въведение Богородично, по време на св. Литургия, която ще отслужи Русенският митрополит Неофит. Богослужението ще бъде извършено в семинарския храм "Св. Кирил и Методий". В него ще вземат участие ректорът на семинарията архимандрит Сергий и други духовници.

Гост на тържеството ще бъде и директорът на Дирекция "Вероизповедания" на МС проф. Иван Желев, научи ДвериБГ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
Знеполският епископ Николай, викарий на Софийския митрополит, ще освети утре новопостроения параклис "Св. Георги Победоносец" близо до столичния стадион "Герена". В 9 ч. епископът ще извърши чина на освещаване на храма, а след това ще отслужи и св. Литургия.

Тази вечер в неосветения все още параклис еп. Николай ще отслужи вечерня.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]