Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Пред катедралния храм на Благоевград "Св. Богородица" Неврокопският митрополит Натанаил отслужи тази вечер молебен за избавянето от плен на медсестрите ни в Либия . Общоградското протестно шествие, оформено в три лъча, се събра пред катедралата и хората със свещи в ръце се молиха заедно с архиерея и свещениците за невинно страдащите в чуждите затвори наши медици.

Чуй, Боже, молитвите ни и помилвай всички ни!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

В деня на св. Харалампи църквата в град Септември отбелязва своя храмов празник. Петима свещеници участваха в празничното богослужение при стечение на многоброен богомолен народ. Много християни, млади и стари, пристъпиха към светото причастие.

След светата литургия по традиция беше осветен мед. Приготвен и раздаден беше постен курбан.

Храмът отскоро има детска площадка и целият храмов комплекс вечер се осветява.5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим днес от 18.30 ч. в патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник "Св. Александър Невски" беше отслужен молебен за избавлението на българските медицински сестри от затвора в Либия.

Молебенът беше оглавен от митрополитите Видински Дометиан, Русенски Неофит и Плевенски Игнатий. В него взеха участие още Знеполски еп. Николай, гл. секретар на Св. Синод архим. Наум, софийският протосингел архим. Йоан, духовенството при катедралата и предстоятели на столични храмове. Слово за смисъла на общата ни молитва за медсестрите произнесе митр. Дометиан.

На молебена присъстваха от страна на правителството министърът на транспорта Петър Мутафчиев и директорът на Дирекция "Вероизповедания" на Министерския съвет проф. Иван Желев, а от страна на Президентството г-н Матей Илиев, началник на президентската канцелария.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
martyrharalambos1.jpgДнес Православната църква празнува паметта на св. свещеномъченик Харалампий. Защото заради утрешната Задушница празникът на много почитания светец се измества с един ден напред (вм. на 10.2.).

В този ден празнува и храмът в Петричкото село Рибник, в долното течение на р. Струма, срещу гара Дамяница. По този случай св. литургия отслужи там Неврокопският митрополит Натанаил. След св. служба архиереят извърши молебен за здравето и избавлението на българските медицински сестри, които вече навършиха осем години затворничество в Либия.

Митрополит Натанаил извърши и годишното освещаване на меда, каквато традиция съществува сред нашия благочестив народ.

В словото си митрополит Натанаил говори за подвига на свещеномъченика Христов Харалампий, а след това напомни за страданията на нашите медсестри, които се нуждаят не само от помощта на политиците и народа, но и от Божията помощ, а това означава - и от нашите молитви за тяхното избавление.

Накрая за народа беше осветен и раздаден постен курбан: зрял боб и пържена риба.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)
митрополит КирилДнес се проведе Първият национален събор на православните сдружения във Варна. Той се организира от Варненска и Великопреславска митрополия, Обществен комитет “Православни ценности” към същата митрополия и фондация “Покров Богородичен”. На форума бяха поканени всички православни сдружения от страната.

Съборът започна без предварително обявена цел  и затова се появиха много предположения на тази тема. Сбъднаха се тези на портала “Двери БГ” (вж. тук). Основната цел на събирането се оказа сформирането на Обединение на православните сдружения с център Варна, което да набира средства за своята (все още неясна) дейност чрез парични средства от сдруженията и чрез проекти към еврофондовете.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]