Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

Exarch StefanСъс заупокойна св. Литургия и панихида беше отбелязана 140-та годишнина от рождението на Българския екзарх Стефан. Честванията се състояха в родното място на приснопаметния духовник – с. Широка лъка. Богослужението в храм „Успение на Богородично“ оглави Пловдивският митр. Николай. В тържествата взеха участие Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, синодни митрополити, епископи и свещеници на БПЦ.

След заупокойното богослужение в памет на приснопаметния екзарх в центъра на с. Широка лъка бяха положени цветя пред паметника на духовника.

Там Негово Светейшество произнесе слово за екзарх Стефан, в което припомни неговия път от Широка лъка до върховете на църковната йерархия. Патриарх Неофит отбеляза заслугите на екзарха във важни моменти за Българската църква и държава. Негово Светейшество посочи, че именно екзарх Стефан успява „да доведе докрай дългогодишната борба на светата ни Църква за премахване на достопечалната схизма с църквата-майка в Константинопол и да възстанови благодатното общение с останалите сестри – православни църкви, високо издигайки по този начин нейния междуцърковен и международен авторитет и очертавайки пътя към възстановяване на патриаршеското ѝ достойнство“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

60771094На  30 септември с водосвет след светата Литургия в храм  „Св. Атанасий“ ще бъде открита новата учебна година за неделното училище и школите по изкуства. Занимания по пеене, изобразително изкуство, актьорско майсторство, вероучение и иконопис се предлагат за децата, имащи интереси в тези области. Водят се от специалисти и са безплатни. График на заниманията:

Детски хор „Ангели“ – репетиции се провеждат всяка събота от 10  до 11:30 ч. Възрастовата група е от 6 до 12 години. Диригент и ръководител на хора е Евгения Григорова.

Школа по изобразително изкуство и ръкоделие – занятията са всяка събота от 11:30 до 12:30 ч. Възрастовата група е от 6 до 12 години. Преподавател е Веселина Василева. 

Неделно училище – заниманията се провеждат всяка неделя от 10:15 до 11:30 ч. В този часови диапазон се обучават три групи. Има две групи от 6 до 8 години  и една от 9 до 12 години. Преподаватели са: Йоанна Калешева, Дияна Янчева, Лора Мариянова. В преподавателската дейност се включват и духовниците: ставроф. ик. Дончо Александров и прот. Ясен Шинев.

Школа по иконопис – всяка  неделя от 11:30 до 12:30 ч. Работи се с деца от 7 до 16-годишна възраст, разделени на две групи – от 7 до 10 г. и от 11 до 16 г. Преподаватели са иконописците Катя и Младен Костадинови.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (80 Votes)

B55P1694Неврокопският митр. Серафим отправи обръщение към клира и народа в ръководената от него епархия по повод нападението над Роженския манастир на 18 септември. В него той отбелязва, че подобни действия не са единични случаи у нас и „свидетелстват за духовния упадък и моралното състояние на някои членове на нашето общество“. Владиката подчертава, че деянието в Роженския манастир е още по-тежко заради посегателството не само върху имуществото на св. обител, но и върху служещия там монах и напомня, че нападението над лице с духовен сан е „тежка противообществена проява с много по-дълбоко измерение“.

В обръщението си митр. Серафим категорично осъжда извършеното в Роженската св. обител злодеяние и заявява: „Напомняме на онези, които, заслепени от страстта на сребролюбието и материалните богатства, се изкушават и безразсъдно посягат на светините, че такива деяния не са нищо друго, освен хула против Светия Дух и смъртен грях“.

Владиката благодари на компетентните органи за адекватните им действия и „за проявения професионализъм, бързина и себеотречение при изпълнение на служебните им задължения. Благодаря на всички служители на св. Неврокопска митрополия и на всички искрени приятели на Роженския манастир за проявената съпричастност и отзивчивост в момент на тежко изпитание за св. обител и за братята монаси. Благодаря на всички, които молитвено ни подкрепиха“.

Публикуваме целия текст на обръщението:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

2018 09 21 1033На 26 септември от 18 ч. в Огледалната зала на Софийския университет ще бъде представена книгата на проф. Климентина Иванова Ръкописи. Автори. Творби. Представянето на изданието се организира от Кирило-Методиевския научен център при БАН.

Книгата излиза като т. 14 на престижната славистична поредица Краковско-Вилнюски славистични студии (Краков, 2018) и обединява усилията на специалистите от Ягелонската славистика и от Кирило-Методиевския научен център. Той включва 564 страници. Включва 20 студии и статии, печатани в периода 1969-2013 г. Подборът им се основава на засиления интерес към изследвания на проф. Иванова, които в годините се оказват труднодостъпни. В част от тях за първи път са публикувани старославянски произведения, които влизат в „златните страници“ на средновековната кирилска книжнина: азбучни акростихове с глаголическа подредба от състава на Празничния миней; Служба на св. Йоан Рилски; Служба на св. Михаил Воин; Сръбската служба на св. Ахил Преспански; Успение Методиево; Житието на св. Павел Тивейски. Към всяка своя статия К. Иванова добавя нови текстове, наречени от нея „Авторски бележки“ – те са в много от случаите нови статии, с които авторката въвежда новите изследвания по конкретната тема и актуализира проблематиката.

Сборникът е славяноезичен, като повечето от статиите са публикувани на български език, а 3 – на руски. Съдържа също редакторски и авторски увод, които освен на български са преведен и на полски език; томът е снабден и с Именен указател.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

kambanka koricaВ новия брой на детско списание Камбанка, издание на енорията при храм „Св. Атанасий“ във Варна, са публикувани разкази, приказки и притчи с илюстрации. Представено е житието на св. пророк Йона в картинки. Поместена е информация за църковния празник в чест на св. архангел Михаил. Библейските теми са посветени на Рут и Ноемин и Христовите думи: „Обичайте враговете си“ (Мат. 5:44).

Малките читатели са изправени пред редица предизвикателства: как да нарисуват ангел, да приготвят пица и сладкиш, чрез лабиринт да намерят пътят на св. пророк Йона до брега. В рубриките „Знаете ли, че“ децата ще разберат повече за камбаната, за нейния произход и употреба, а в „Светли имена“ ще се запознаят с живота на Димитър Зограф. На страниците на списанието могат да научат и някои молитви, да получат отговор на въпроса: защо християните трябва носят кръст? Малчуганите ги очаква оцветяване на картинки, ребуси, интересни мисловни задачи и занимателни игри.

Списанието се издава с благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан. Разпространява се безплатно.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]