Мобилно меню

4.7857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (28 Votes)
В навечерието на молебена за българските деца две ръкоположения са извършени в София днес, а утре и вдругиден ще има по още две. Този факт показва, че или нуждите са големи, или доста време не са правени ръкоположения и са се събрали сега "накуп", или че един викарий за голямата епархия е недостатъчен, поне за ръкополагане на нови клирици, понеже тази свещенотайнствена дейност Светейшият патриарх и митрополит на София е възложил изключително на викарния си епископ.

Според някои предположения Знеполският епископ Йоан е взел благословение от д. Максим да ръкоположи повече дякони и презвитери с оглед на предстоящото посрещане на чудотворните икони на Божията Майка в София. Предположенията все пак не бяха потвърдени официално.

А сега подробностите. В днешния ден, 1 юли, празник на св. безсребреници и чудотворци Козма и Дамян и на св. Иван Рилски (годишнина на завръщането на светите му мощи в обителта през 1469 г.), в столичната катедрала "Св. Неделя" еп. Йоан отслужи св. литургия и ръкоположи дякона при храма о. Георги Иванов за свещеник, а монах Теоктист от Кокалянския манастир, Софийско - за йеродякон. О. Теоктист беше постриган за монах в обителта на неговото покаяние на Лазарова събота т. г.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (10 Votes)
1_24.jpgНа 4 юли в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” с тържествено богослужение ще бъде отбелязана 37–годишнината от светителското служение на Българския патриарх Максим.

Първойерархът на БПЦ ще оглави св. Литургия, в която ще вземат участие епархийските митрополити от Св. Синод, епископи и столични свещеници.

От доста години вече Негово Светейшество е доайен сред предстоятелите на поместните православни църкви. След него са избрани Грузинският патриарх Илия ІІ (избран на 25.12.1977 г., роден на 4.1.1933 г.) и Антиохийският патриарх Илия ІV (Хазим, избран на 2.7.1979 г., роден 1.4.1920 г.). Връстникът на д. Максим, Сръбският патриарх Павел, е роден на 11.9.1914 г. (т. е. по-голям е с месец и половина), но е избран за патриарх едва на 1.12.1990 г.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
Чудотворните икони от Рилския, Бачовския и Троянския манастир ще останат в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” в София до неделя, 6 юли. Възможно е престоят им да се удължи още няколко дни и след това, ако има много поклонници, които искат да се помолят пред тях.

Иконите ще пристигнат в столицата на 3 юли в 17,30 ч. Те ще бъдат поставени на специална трибуна пред патриаршеската катедрала. Там от 18 ч. Негово Светейшество Българският патриарх Максим и архиереите от Св. Синод на БПЦ ще отслужат молебен за децата на България. След това Негово Светейшество ще произнесе слово.

От 18,30 ч. Пловдивският митрополит Николай ще отслужи всенощно бдение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. По време на богослужението песнопенията ще се изпълняват от хора за църковни песнопения на Пловдивската митрополия.

Чудотворните икони ще бъдат оставени в патриаршеската катедрала за поклонение от вярващите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
11.jpgВсички 28 свещеници, монаси и монахини от Дупнишка духовна околия ще се включат в шествието с чудотворните икони на 3 юли в столицата. Това обяви днес архиерейският наместник отец Георги Паликарски. Литията и молебенът пред трите чудотворни икони на св. Богородица са посветени на децата на България, като в катедралния храм "Св. Александър Невски" ще бъде отслужен и молебен за изучаването на предмета "Вероучение" в българските училища. “Ще настояваме пред народните представители да се въведе този предмет, защото решението е в техните ръце. Дано в тях е останала капка вяра, за да видят правилния път”, каза отец Паликарски.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)
1_34.jpg30 руски духовници ще се помолят за здравето на българските деца пред трите чудодейни икони на Богородица. Светините отново идват в София в четвъртък по инициатива на "Стандарт", Би Ти Ви и Дарик радио и с благословията на Светия синод. В 18 ч на 3 юли патриарх Максим ще отслужи молебен за благословението на малчуганите и техните семейства. Руската духовна делегация ще се присъедини към инициативата още с идването си. Тя пристига в петък. Начело на отците е Орехово-Зуевският архиепископ Алексий, викарий на патриарха на Москва и цяла Русия Алексий II. Това съобщи за "Стандарт" Видинският митрополит Дометиан. Първото място, на което ще отидат гостите, ще са трите икони. Руските духовници ще отидат в храма "Св. Ал. Невски" направо от летище София, където ще кацнат в 11 ч. Едва след това гостите ще се срещнат с български духовници в Светия синод, където ще бъдат посрещнати лично от патриарх Максим.

"Длъжници сме на децата си, трябва всички да кажем: не на дрогата, не на алкохола, не на насилието над малките", казаха за "Стандарт" вчера кметове, интелектуалци, певци. Те обявиха, че ще бъдат на площада, за да се помолят заедно с патриарх Максим, митрополитите и хилядите миряни за здравето на най-малките българи. Ще се моля децата и техните родители да бъдат здрави и щастливи, каза кметът на Белоградчик Емил Цанков. Моята молитва ще е България да се превърне от черната в бялата овца на Европа, допълни градоначалникът на Каварна Цонко Цонев.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]