Мобилно меню

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (100 Votes)

IMG 2926Шест столични училища се включиха пилотно в проекта „Празник в класната стая“ на Центъра за образователни инициативи „Двери“. На 25 октомври в 18 СУ в София на учителите бяха представени проекта и учебните пособия към него. За работата си разказаха авторите на изданията – д-р Полина Спирова, д-р Златина Каравълчева и Цветомира Антонова. Те посочиха, че техните усилия биха били напразни без учителите, които осъществяват на практика техните идеи. „Вие сте втората част на нашия екип, казаха авторите, и вашата роля в проекта е ключова, защото вие довеждате до децата важните послания за добротворството, любовта, щедростта и всички останали добродетели“.

Срещата беше организирана в сътрудничество в РУО – София град и беше открита от старшия експерт Ваня Станчева. На срещата присъства и директорката на 18 СУ Величка Стойчева.

Столичните учители и техните ученици получиха безплатно учебните пособия по проекта. Те се финансират от Дирекция „Вероизповедания“ и се предоставят с благословението на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний.

Проектът е съвместна инициатива на Центъра за образователни инициативи „Двери“ и Западно- и Средноевропейската епархия. Първоначално той беше предназначен за българските училища в чужбина, но заради интереса към него, пилотно се въвежда и в страната.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

2018 10 25 1016През тази година се изпълват 50 години от основаването и първата публична изява на прославения Камерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният“. По повод на този забележителен юбилей изразяваме своята признателност и благодарност към старото и новото ръководството на състава, всички бивши и настоящи хористи за тяхната любов към църковното пеене и техните високопрофесионални, достойни певчески трудове.

По достойнство дейността на този хор беше оценена и в Деня на София – 17 септември 2018 г., когато на специална празнична сесия на Столичния общински съвет бяха връчени отличия на известни български творци, преподаватели и учени. За радост на всички нас Камерният ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният“ беше удостоен с отличието „Почетен знак на Столична община“ по повод на 50-годишния му юбилей и като първи състав, представил на концертния подиум у нас и в чужбина старинните православни български песнопения. Изтъкват се стотиците концерти и активната звукозаписна дейност на състава, който е емблема на българското църковно хорово изкуство.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

SDS 7014 2 2На 19 октомври Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ отбеляза празника на своя покровител и патрон. За празника на духовното училище в семинарията дойде Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Св. Литургия в едноименния храм беше отслужена от Варненския и Великопреславски митр. Йоан в съслужение с Мелнишки еп. Герасим и петнадесет свещеници от Софийска епархия.

Официални гости на празника на семинарията бяха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, зам. министърът на образованието Таня Михайлова, директорът на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов, председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова, кметът на столична община Йорданка Фандъкова, началникът на РУО София-град Ваня Кастрева, кметът на гр. Банкя Рангел Марков, старши експертът към РУО-София Ваня Станчева, директорът на 18 СОУ Величка Стойчева, директорът на ПГТЕ Таньо Стойчев и др. 

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (80 Votes)

2018 09 18 1419На 27 октомври в Енорийския център на столичния храм „Покров Богородичен“ ще се проведе еднодневен обучителен семинар за учителите по Религия и тези в неделните училища. Той се организира от Центъра за образователни инициативи „Двери“. На преподавателите ще бъде представен проектът „Празник в класната стая“, начинът на работа с учебните материали, методиката на преподаване и педагогически техники.

Входът е свободен. Начало на семинара – 11 ч., а  продължителността му ще е два часа.

В края на обучението учителите ще получат помагалото за учителя на проекта Празник в класната стая, както и други учебни пособия на издателство „Двери“.

eeeeeПроектът „Празник в класната стая“ е насочен към учениците от 3 и 4 клас и техните учители. Включва помагало за учителя и папка със седем образователни картички, посветени на основни християнски празници и добродетелите, които те носят. Учебните пособия се предоставят безплатно на учителите, а папките за учениците, изучаващи Религия и от неделните училища в София, са отпечатани с подкрепата на Софийска митрополия.

Повече за проекта: „Празник в класната стая“ – ново помагало за християнското ограмотяване на учениците

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Всех скорбящих радостНа 24 октомври  в столичния храм „Покров Богородичен“ ще бъде отслужен молебен за децата с увреждания и техните семейства. Пред това, от 9 ч., Белоградчишкият еп. Поликарп ще оглави св. Литургия по повод храмовия празник на църквата, чието пълно наименование е „Покров Богородичен – Всех скорбящих радост“. В храма се съхранява едноименната икона на св. Богородица, пред която ще бъде отслужен молебенът за децата и техните близки.

По решение на Св. Синод от тази година, 24 октомври е определен за Ден на молитва за децата с увреждания, който да бъде вписан в месецослова на Българската православна църква.

На 24 октомври молитви за страдащите деца и родителите им ще бъдат отправени и в други храмове в диоцеза на БПЦ.

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата