Мобилно меню

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (14 Votes)

RilskiMonastery7

В Рилския манастир се провежда обучителен семинар за епархийските координатори на БПЦ по духовна просвета, катехизация и култура. Още през първия ден на работата участниците във форума са откроили като основна причина за слабата просветна дейност по епархиите „липсата на достатъчно кадри с добра подготовка и истинско православно църковно съзнание“, които да се заемат с църковната просвета на деца и възрастни. Участниците в срещата считат, че двата Богословски факултета в София и Велико Търново, както и двете катедри по Богословие в Пловдив и Шумен не са в състояние да обучат подходящи кадри, които да се занимават с катехизаторската дейност на БПЦ. Затова участниците в семинара са се обединили около идеята, че е „много необходимо създаването на православна Духовна академия от страна на Св. Синод“, съобщава официалният сайт на Българската патриаршия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

048На 14 и 15 септември 2013 г. археологическото ниво на базиликата "Света София", управлявано от Музея за история на София, ще бъде сред домакините на детския панаир, организиран от фондация Easyart. В рамките на инициативата подземният музей ще бъде отворен за деца от всички възрасти.

Екипът на музея е подготвил специална адаптирана беседа за деца, съпътствана от подробна обиколка на цялото подподово пространство на базиликата "Света София". Там могат да се видят археологическите останки от три раннохристиянски църкви, както и различни гробни съоръжения: цистови гробове, зидани гробници с полуцилиндричен свод и др.

Обиколката на музея ще завършва със забавна проверка на знанията. Всяко дете ще получи въпросник и ще може да го попълни безпроблемно, ако е слушало внимателно по време на разходката. Малчуганите, които все още не четат, ще могат да бъдат подпомогнати от своите родители. Всяко дете, взело участие в беседата, ще получи като награда значка с емблемата на "Света София".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

4dСтоличната община ще отпусне 130 хил. лева финансова помощ на храмове и манастири. Решението ще бъде взето на днешното редовно заседание на общинския съвет по предложение на кмета Йорданка Фандъкова. За аварийно укрепване ще бъдат отделени 7 хил. лева за "Св. вмчк Мина", за довършителни работи в Арменска апостолическа църква "Св. Богородица"  - 40 хил. лева, за благоустройство се отделят 10 хил. лева за храм "Св. Николай Мирайклийски Чудотворец". Църквата "Св. Троица" ще получи 20 хил. лева за ремонт на покрива, за доизграждане на храма "Св. архидякон и първомъченик Стефан" са предвидени 30 хил. лева, за изграждане на ограда и озеленителен пояс на "Св. Мария Магдалина" са предвидени 8 хил. лева и за "Св. Николай Мирликийски" - 15 хил. лева за проектиране, комуникации и конструктивно укрепване.

Йорданка Фандъкова е получила писмо от Софийската света митрополия с молба за съдействие. Зов за помощ са отправили и църковните настоятелства на храмовете.

Справка на редактора:

Поради липсата на уточнение за местонахождението на храмовете правим следните предположения:

- "Св. Мина" е вероятно старата селска църква в квартал Слатина;

- Арменската църква е новостроящата се на ул. "Лайош Кошут", на гърба на гръцката посолска църква;

- не е ясно, кои са двата храма "Св. Николай", но е сигурно, че не са в цетралната част на София;

- "Св. Троица" е вероятно слатинският енорийски храм;

- "Св. Стефан" е новостроящият се храм в Южния парк;

- "Св. Мария Магдалина" вероятно е манастирчето в кв. Бухово.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

6оПод ръководството на Варненската районна прокуратура се води досъдебно производство за осъществена кражба на вещи, принадлежали на покойния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, съобщиха от Варненската прокуратура.

Досъдебното производство е образувано въз основа на жалба, подадена от двама епархийски съветници от квотата на миряните и от брата на митрополит Кирил. Разследването се води срещу неизвестен извършител.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Sofia-zarkvaСтолична община заедно със Софийска митрополия организира на 14 септември, събота, празничен концерт в старинния храм "Св. София" в столицата. Концертът ще се осъществи по случай Кръстовден и 1700-годишнината от издаването на Миланския едикт на император св. Константин Велики. Празничният концерт ще започне в 18 ч. и ще включва изпълнения на формация "Юлангело". Входът е свободен.

ПРОГРАМА

І. Лекция от доц. д-р Александър Омарчевски, декан на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.