Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

1-Small6Десетки жители и гости на Силистра посрещнаха днес в центъра на града чудотворната икона на Пресвета Богородица “Достойно есть”, която беше дарена на българския народ от атонските монаси и се съхранява в храм-паметник "Св. Александър Невски". Светинята пристигна в късния следобед, след което с литийно шествие, водено от Доростолския митрополит Амвросий, игумена на Бачковския манастир еп. Борис и свещеници от България, Румъния и Гърция, беше пренесена в православния храм “Св. първовърховни апостоли Петър и Павел”. Утре сутринта, на Кръстовден, ще бъде отслужена тържествена литургия от Доростолския митрополит Амросий и други клирици. Кръстоведен е и официален празник на града.

Снимка: Паралел 44

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)

22047След лятната ваканция предаването „Вяра и общество” отново ще продължи своите излъчвания всяка събота от 17 часа. Първият брой от новия сезон поставя на дневен ред изключително важната и спорна актуална тема: готвените промени в Закона за вероизповеданията. Ако те бъдат приети, каква съдба очаква средновековните  църкви в Несебър и Велико Търново, Земенския манастир и Боянската църква, оцелели благодарение на държавното финансиране за реставрация и поддръжка? Доколко новите промени в Закона за вероизповеданията са адекватни на днешните религиозни реалности или ще се окажат поредната порция апетитни имоти в ресурса на съотвените вероизповедания и доколко това ще помогне за оцеляването на култулното ни наследство? В дискусия по темата в студиото на „Вяра и общество” – Пламен Славов, председател на Комисията по вероизповеданията в НС, Йордан Цонев – един от вносителите на промените в закона, кметът на Кюстендил Петър Паунов и доц. Дилян Николчев – преподавател по църковно право. Очакваме Вашите мнения предварително на електронния ни адрес: viara@bnt.bg, на страницата ни във facebook: Viara I_Obshtestvo  или на страницата ни  в сайта www.bnt.bg. По време на предаването може да зададете въпросите си на тел. 02 9444999 или 814 2551.

 В същия брой ще видите:

-„Милост за Маалюля” – или каква е днес съдбата на християнската светиня Маалюля, сирийското градче, където все още говорят езика на Христос.

- „Училище на духа” – разказ за ретроспективната фотоизложба по случай 110-годишния юбилей на  Софийската духовна семинария. 

Гледайте ни, очакваме ви на 14.09. точно в 17.00 ч.      

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

126Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит заминава за официалното си посещение в Цариград/Истанбул на Цариградския вселенския патриарх Вартоломей и Светия Синод на тази патриаршия. Визитата ще се осъществи в периода от 20 до 23 септември. По църковен протокол всеки новоизбран предстоятел на поместна православна църква осъществява т. нар. "мирни визити" в другите сестри-църкви, започвайки по старшинство с Цариградската патриаршия. Българският патриарх частично наруши тази традиция, като осъществи през лятото първото си посещение извън България в Русия и Украйна, тъй като беше поканен да участва в тържествата по повод 1025-годишнината от покръстването на Русия.

Патриарх Неофит ще бъде придружен от двама митрополити - на САЩ, Канада и Австралия Йосиф и Доростолски Амвросий, както и от главния секретар на Св. Синод Стобийски епископ Наум и своя викарий в София - Знеполски епископ Йоан. Делегацията включва и други духовници и светски лица.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

hram1Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” организира ретроспективна изложба по повод 110-годишнината от основаването на средното духовно училище. Тя ще бъде открита на 15 септември 2013 г., неделя, на площад „Св. Неделя“, София, пред сградата на Богословския факултет веднага след светата литургия в митрополитския храм. В около 10.45 ч. Знеполският епископ Йоан ще открие изложбата, която ще показва 20 цветни табла, проследяващи възникването на книжовните средища у нас, живота на духовните училища през 19 в. в Лясковец и Самоков, както и преместването на Самоковската семинария в София. Ще може да се проследи подемът през 20 век и трудностите, с които се налага да се справи семинарията през войните и по време на комунистическия режим у нас, както и развитието на училището в наши дни. При подреждането на изложбата са използвани над 200 снимки, документа и архивни материали от семинарията, Националната библиотека „Св. Кирил и Методий“, Централния държавен архив, както и лични архиви на бивши семинаристи.

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (14 Votes)

RilskiMonastery7

В Рилския манастир се провежда обучителен семинар за епархийските координатори на БПЦ по духовна просвета, катехизация и култура. Още през първия ден на работата участниците във форума са откроили като основна причина за слабата просветна дейност по епархиите „липсата на достатъчно кадри с добра подготовка и истинско православно църковно съзнание“, които да се заемат с църковната просвета на деца и възрастни. Участниците в срещата считат, че двата Богословски факултета в София и Велико Търново, както и двете катедри по Богословие в Пловдив и Шумен не са в състояние да обучат подходящи кадри, които да се занимават с катехизаторската дейност на БПЦ. Затова участниците в семинара са се обединили около идеята, че е „много необходимо създаването на православна Духовна академия от страна на Св. Синод“, съобщава официалният сайт на Българската патриаршия.