Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

NewHotMeal 2В Деня на София, 17 септември, стартира благотворителната кампания "Топъл обяд", съобщиха от пресцентъра на Българската православна църква (БПЦ).

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит на 17 септември, когато Църквата чества паметта на мъчениците София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов, стартира кампанията за набиране на доброволни дарения за подсигуряването на топъл обяд на нуждаещите се от помощ деца-сираци, безпризорни и деца от социално-слаби семейства. Българската православна църква е основен партньор на БЧК по този проект. За целта в православните храмове свещенослужителите отправят апел за събуждане на милосърдие, съпричастност и благотворителност у всички вярващи и оказват нужното съдействие на доброволците на БЧК за набиране на средства за проекта „Топъл обяд”.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (15 Votes)

manastir jpgВидинската митрополия е готова да приюти бежанци от Сирия в два от манастирите, които стопанисва - Лопушанският и Чипровският манастир. Това решение е изразил Величкият епископ Сионий - викарий на Видинския митрополит Дометиан, съобщи БТА.

Двата манастира ще предоставят безплатно убежище. Епископ Сионий е изпратил и официално писмо до Агенцията за бежанците. Той е посочил, че в светата обител имат възможност да се грижат за хората, които бягат от войната и търсят подслон за себе си и за децата си.

В Сирия живее и голям брой православно население. Епископът е изразил убеденост, че със своите действия Видинската митрополия извършва богоугодна и хуманна дейност и подава ръка в тежък момент на хората, бягащи от войната.

Епископ Сионий отправя апел към своите събратя игумените на манастири, които с благословението на епархийските си архиереи мога да отворят дверите на манастирските обители, да приемат, настанят и да подпомогнат бежанците от Сирия, като им гласуват доверие и им подадат ръка за нов живот, съобщава сайтът на Видинска митрополия.

4.1111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.11 (9 Votes)

400Малко над половин милион лева е дала държавата за българските църкви в чужбина от общо три милиона лева субсидия за вероизповеданията в бюджета за тази година.

Това показва отчетът на дирекцията “Вероизповедания” на Министерския съвет пред ресорната парламентарна комисия за разпределението на държавната субсидия на религиозните общности през първата половина на 2013 г.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

rose-attar-woodМалък съд с оригинално розово масло и домашен иконостас с изображение на св. цар Борис Покръстител ще подари Негово Светейшество Българският патриарх Неофит на своя домакин Вселенския патриарх Вартоломей в края на седмицата.

Главата на Българската православна църква ще бъде в Истанбул от 20 до 23 септември, съобщава в. "Стандарт", цитиран от БГНЕС. Това ще е първата от т. нар. мирни визити, които всеки новоизбран предстоятел на поместна православна църква прави на останалите патриарси по старшинството в диптиха на църквите. На първо място в него е Вселенският патриарх Вартоломей. Следват Александрийската патриаршия в Египет и Антиохийската в Сирия, но заради размириците в арабския свят е малко вероятно патриарх Неофит да посети патриарсите Теодор II в Кайро и Йоан X в Дамаск.
 

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (8 Votes)

hram1На Кръстовден, 14 септември, беше открита учебната 2013/2014 година в Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски". Както подобава на духовно училище, това стана след света литургия в семинарския храм, посветен на Рилския светец. По решение на Св. Синод литургията отслужи Тивериополският епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник "Св. Александър Невски". Заедно с него служиха архимандрит Калист, протосингел на Сливенска митрополия, йеромонах Стилиян, игумен на манастира "Св. Илия" в софийския квартал Бистрица, както и преподавателите-клирици от семинарията - свещениците Божидар Маринов, Константин Цанков, Лъчезар Вълков и дякон Васил Танев. Храмът беше изпълнен с богомолци, сред които преобладаваха външните хора, включително и родители на семинаристи. Накрая еп. Тихон произнесе проповед за празника Въздвижение на Честния кръст, а накрая говори за духовната школа, чийто възпитаник е и той, и за започващата нова учебна година в нея.

След литургията в нарочно изграденото място за водосвети пред централната сграда на семинарията беше отслужен водосвет за успешна учебна година на ученици и учители.

В Пловдивската духовна семинария "Св. Кирил и Методий" учениците са били извикани вчера да се явят в пансиона, защото днес там също е трябвало да се открие учебната година. Но за голямо учудване на ученици и родители тази сутрин в семинарския храм дори не е имало богослужение, а откриването вероятно по нечия воля е отложено за утре, споделиха за Двери.бг близки на пловдивски семинаристи.