Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (18 Votes)

ooИзборът на двамата кандидати за Варненски и Великопреславски митрополит – епископите Борис и Игнатий – е тенденциозно предрешен и режисиран. Това заяви отец Василий Шаган от варненския храм „Св. Николай Чудотворец” след гласуването на 30-те епархийски избиратели. Според него на днешния вот, както и при този за Западно-европейски митрополит, е проличала лошата тенденция да се гласува за втори неизбираем кандидат, какъвто се смята епископ Игнатий.

„В медийното и духовното пространство прозвуча мнение, че единият от фаворитите – епископ Борис – е компрометирал и подготвил този избор. Това пролича и в залата. Тези, които гласуваха за епископ Борис, тенденциозно гласуваха и за епископ Игнатий. А тези, които гласуваха за епископ Наум, вторият глас им беше разсеян, което означава, че те не бяха подготвени предварително и нямаше договорка”, коментира пред „Варна. Топ новини” отец Шаган.

От своя страна наместникът на поста на покойния дядо Кирил, митрополит Амвросий, заяви след гласуването, че от техническа гледна точка всичко е било изрядно. „Какво е ставало в главите на епархийските съветници – не знам”, каза още дядо Амвросий, който подчерта, че няма право да коментира избора.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (18 Votes)

varna2Днес от 16 ч. във Варна е насрочен протест срещу днешния избор за митрополит. Протестиращите се събират пред варненския катедрален храм „Успение Богородично”.

Инициативният комитет, сформиран днес по-рано, започва събиране на подписка във всички храмове със следния текст:

„Ние, християните от град Варна, заявяваме, че не приемаме избора от 17.11.2013 г. Смятаме, че изборът е опорочен и манипулиран. Протестираме срещу използване на Устава на БПЦ за налагане и узаконяване на задкулисни съглашения и договорки. Настояваме за касиране на избора.

Настояваме Светият Синод да извади епископ Борис от листата с кандидати, защото сме убедени, че той не е достоен да бъде пастир на Варненска и Великопреславска епархия, тъй като не притежава необходимия духовен авторитет и няма доверието на християните”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
5e 7ainfhДнес следобед миряни от Варна се събраха край сградата на Митрополията и обявиха, че искат да бъде отменен днешният избор. „Ние се опасявахме заради предварителни сигнали, че апетитите на Борис за митрополитския престол във Варна са големи и се оказа, че те се сбъднаха. По тази причина вярващите от Варна направихме инициативен комитет, с който се обръщаме към Светия Синод да отмени днешния избор, защото не желаем нито Борис, нито Игнатий за наш митрополит”, заяви от името на миряните от комитета Иван Панайотов, цитиран от „Novini.bg”. „Заявяваме и призоваваме всички християни във Варна да не стъпват в християнски храм, докато Светият Синод не изпълни желанията на вярващите”, каза още Панайотов. Според него около Борис има от години скандали за нечестни постъпки, за материални злоупотреби. „Не желаем Борис и го молим, ако не иска да се стига до брожения и недоволство, сам да си подаде отвод заедно с епископ Игнатий, защото смятаме, че хората, които са гласували за Борис, нарочно са гласували и за Игнатий като неизбираем и неподходящ”, заяви Панайотов. „Привизът е никой варненец да не ходи във варненски храм, докато не се отмени този грозен и мерзък избор”, обобщи той.
 

4.9166666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (48 Votes)

5e 7ainfhЕпархийските избори във Варна шокираха християнската общност в града и страната със своя резултат: игуменът на Бачковския манастир еп. Борис е изборът на 17-те епархийски избиратели за нов митрополит на Варна. Това стана на фона на протести на християни пред Митрополията, които призоваваха избирателите да не продават гласа си. Изборните резултати показват ясно, че 17 души (от 30 възможни) са гласували бързо и организирано за двойката кандидати Борис-Игнатий. Още на първи кръг са излъчени двамата кандидати с изискуемото мнозинство от 50+1 процента гласове. Еп. Борис е получил 17 гласа, а еп. Игнатий – 16. В двойката кандидати по стара порочна практика са включени „фаворитът” и един неизбираем от Синода канидат. Тази двойка се уговаря предварително. Че това е така и в конкретния случай, свидетелства експедитивността на гласуването, приключило на първи кръг за малко повече от 30 минути.

Останалите 13 избиратели са гласували по съвест.

3.4666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.47 (15 Votes)

picture 003Опасенията на християните във Варна и страната се оказаха верни - невероятно, но факт: двамата канидадати за Варненски митрополит са един от най-скандалните епископи на БПЦ, Бачковският игумен Борис, и неизбираемият викарий на Сливенския митрополит еп. Игнатий. По този начин "избирателите" във Варна изпращат за гласуване в София само един кандидат, а именно Агатоникийския епископ Борис.

На трето място е Стобийският епископ Наум, който беше един от реалните избираеми кандидати за този пост заедно със Знеполския епископ Йоан и Троянския игумен Григорий, на чиято страна бяха симпатиите на клира и миряните във Варна. "Вотът" на епархийските избиратели във Варна реши обаче друго.