Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Picture1bНа Успение Богородично Българският патриарх Неофит отслужи празничната литургия в Троянския манастир. „Българският народ свято тачи този празник и знае, че Света Богородица е негова небесна покровителка. Трите ставропигиални манастири са посветени на нея. Всички, които са почувствали нейната небесна помощ, винаги прекрачват прага на тази свята обител и на другите, посветени на нея, знаейки, че тя е небесна покровителка на всеки един от нас, вярващите християни, и на българския народ”, обърна се Негово Светейшество към хилядите миряни, дошли да почетат храмовия празник на обителта.

"Да желаем обединението на народа и да работим за него, честит празник!", добави патриархът, цитиран от БГНЕС.

От ранни зори Троянският манастир и пътят Picture1cкъм него бяха пълни с хиляди вярващи, дошли да почетат празника на Божията майка. За празника в обителта дойде и премиерът Пламен Орешарски, който се включи в литията с чудотворната икона на света Богородица.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

znНа Успение Богородично игуменът на Зографския манастир архим. Амвросий, който е в България, сподели пред в. 24 часа своята идея празникът на Божията майка да бъде обявен за официален празник в страната. Той мотивира предложението си с гръцкия опит, където Успение Богородично е неработен ден. Пресвета Богородица е над светиите, над ангелите и архангелите и нейните молитви са по-силни от всички, взети заедно, напомни той.

“Да, да, да! Успение Богородично трябва да бъде официален празник”, подкрепи го и Сливенският митрополит Йоаникий.

Премиерът Орешарски обаче, който уважи празника на Троянския манастир, коментира предложението така: "Не станаха ли много официалните празници в България?".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

https://dveri.bg/images-1На 15 август – Успение на света Богородица – в православните храмове в цялата страна ще бъдат отслужени богослужения за големия празник. 

В Троянския манастир Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще оглави св. литургия за празника на св. обител.

Във Варна Успение Богородично се чества като празник на града. Там изпълняващият длъжността митрополит на Варненско-великопреславска епархия Доростолски митрополит Амвросий ще отслужи св. литургия в катедралния храм “Успение Богородично” и благодарствен молебен за здравето на жителите и гостите на града. Тази година няма да се проведе лития по случай празника заради траура след кончината на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Във Варна има и старинна църква "Св. Богородица" (1602 г.), наричана "Малката" в сравнение с огромната катедрала. Там литургията ще бъде отслужена от свещениците на двата храма - този и другия, посветен на св. Атанасий.

От 10 ч. на площад “Св. Кирил и Методий” пред катедралата ще бъде издигнат флагът на Варна, а веднага след това танцьори от 20 варненски състава ще изпълняват хора.

В Пловдив митрополит Николай ще отслужи тържествената литургия за храмовия празник на катедралния храм “Св. Богородица”.

Във Видин в катедралния храм „Св. Димитър Солунски“ ще бъде отслужена тържествена света Литургия, преди която ще бъде изнесена за поклонение чудотворната икона на света Богородица - „Всецарица“. Всеки християнин, дошъл в храма, ще бъде помазван с осветен елей за здраве и спасение.

Празникът се отбелязва с голяма тържественост и в другите ставропигиални манастири - Рилския и Бачковския.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

pametnik.pngМинистерството на отбраната ще финансира възстановяването на храм-паметник „Св. Иван Рилски“ и костницата в подземния етаж на храма в гр. Кресна, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Храмът е построен с дарения в периода 1939-1941 г. в памет на загиналите във войните 1912-1913 г. и 1915-1918 г. Той представлява сводеста базилика с костница в приземния етаж, в която се съхраняват тленните останки на 500 български военнослужещи.

Изключителна ценност в храма е уникалният иконостас с ажурна резба, изработен през 1939 г. от майстори на Дебърската резбарска и иконописна школа. Стенописите са от същата година. Храмът е обявен за паметник на културата с регионално значение. С благословението на Неврокопския митрополит Натанаил в храма служи свещ. Георги Танчев. С неговото усърдие в двора на храма е построена нова къща за семейството на свещеника.

 

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

DSCN9834„Вместо на психоаналитик, по добре - в църквата”. Това са думи на майката, чийто син изработи нови входни порти на църквата „Света Богородица” в Смолян. Те бяха осветени в навечерието на един от най-големите християнски празници  - Успение Богородично. Като проект и изработка новите входни порти от ковано желязо са дар на 25-годишния Атанас Дичев. За материала са събрани дарения от близо 900 лева.

Водосвета за целта извърши отец Димитър Одаджиев, който пожела на миряните здраве, мир в семействата и закрила от света Богородица. А на дарителите отецът искрено благодари и поздрави момчето-приложник за отлично свършеното дарителско и творческо дело.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]