Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

d3Чудотворната икона на Света Богородица в Бачковския манастир се върна в съборния манастирски храм след дълга и продължителна реставрация, съобщава местното издание в. "Марица". Реставрацията на изображението продължи две години. Няма информация дали Бачковската обител ще отбележи празнично връщането на своята главна светиня в храма.

Реставрацията беше извършена от двама светогорски монаси-зографи - монах Методий Зографски и монах Симеон Дионисиатски, както и от реставратора Илия Асенов, получили благословията на Светия Синод и патриарха. Предварително беше съобщено, че е изготвен и нов сребърен обков на иконата с позлата и сложна византийска орнаментика и че среброто е било дарено на манастира от бизнесмен, бивш директор на Комбината за цветни метали в Пловдив. Бачковският игумен не съобщава дали реставрираната икона е с новия обков и каква е съдбата на стария, който има безспорна историческа стойност.

Както е известно, реставрацията на чудотворната икона не премина безпроблемно. Като причини се изтъкваха неясноти в договора със зографите, финансови проблеми, некоординирани действия между църковната власт и българските специалисти и т. н. По желание на Св. Синод чудотворната икона не напусна манастира, но в него беше оборудвана лаборатория за реставрация на стойност 35 хиляди лева.

Снимка: в. Марица

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

Picture5 003Учебното помагало за интегриране на знанията за християнството в учебната програма за 1 клас беше представено пред директори и начални учители в още два града - Кюстендил и Благоевград. Срещата в Кюстендил беше организирана с любезното съдействие на кмета на града Петър Паунов и отдел "Култура" към общината. Зам.-кметът по хуманитарните дейности Виктор Янев представи част от авторите на помагалото на директорите и началните учители, които се бяха събрали в знаковото за града Килийно училище в двора на храма "Успение Богородично". Той отбеляза, че общината се гордее с тясното си сътрудничество с Православната църква и винаги е готова да подкрепи всяко полезно начинание за повишаване на християнската просвета на децата в града. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

2012-10-23-0294На 23 октомври от 18 ч. в катедралния храм "Св. Димитър" на Видин с благословението на Видинския митрополит Дометиан ще бъде отслужена Яковова света литургия. Чинът на това богослужение се смята, че е съставен още от св. ап. Яков, брат Господен, първи Йерусалимски епископ. Якововата литургия се отслужва веднъж в годината в деня, в който се отбелязва паметта на нейния автор - 23 октомври.

Малко са духовниците у нас, които познават чина на това богослужение и го извършват. Богомолците във Видин пък са едни от малкото, които имат възможност да вземат участие в тази св. Литургия, при която всеки подготвил се християнин ще може да се причасти по древния чин: като сам поема тялото Христово и отпива от светата чаша.

От няколко години отслужването на Якововата св. литургия във Видин вдъхновява местните християни за чист и свят живот в Христос.

Приканват се благочестивите християни да присъстват и да вземат молитвено участие в последованието на апостолската света литургия.

На снимката: Отслужване на Яковова литургия във Видин през миналата година.

Снимка: Видинска митрополия

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

126Днес депутатите приеха на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси. Законопроектът предвижда освобождаване от облагане с данък върху недвижимите имоти и с данък при придобиване на имущества, както и от такса за битови отпадъци на храмове, молитвени домове и манастири, които се ползват за извършване на богослужение и са собственост на законно регистрираните вероизповедания в страната. Тази точка предизвика истинска полемика при предишните обсъждания. ГЕРБ са за освобождаването на храмовете, но настояват, че с този законопроект се изземат правомощия от общините. "Атака" също имаше забележки към текста по отношение на джамиите и имотите на мюсюлманското изповедание. При първото гласуване измененията бяха отхвърлени, а при второто - подкрепени от 102 депутати, с 59 гласа "против" и 42 "въздържал се".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

46430Министерство на образованието и науката, РИО-Бургас, Национален дворец на децата, Община Бургас, Общински детски комплекс Бургас и Сливенска митрополия организират Трети национален конкурс за православна поезия и проза на тема „Рождество на Спасителя”.

1. ЦЕЛИ: Конкурсът има за цел да поощрява и утвърждава интереса на учениците към литературата и православието. Да се стимулират тяхната творческа изява, любов към изкуството, Бог и православната вяра.