Мобилно меню

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (5 Votes)

300Кой да е собственик на религиозните храмове? Този въпрос раздели депутатите от БСП. От петък в червените редици се води лют спор за закона за вероизповеданията. Дилемата е дали проектът да се изтегли от парламента, или неясните текстове да се изчистят между първо и второ четене. Няма единна позиция в партията, признаха пред "Стандарт" депутати от левицата. Докато в пленарна зала вървяха дебатите по президентското вето, в кулоарите шефът на комисията по вероизповедания Пламен Славов (БСП) убеждаваше съпартиеца си Васил Антонов да не оттегля подписа си от законопроекта, а необходимите промени да станат преди окончателното му приемане.

Със закона се предвижда вероизповеданията да придобият собственост върху всички имоти, строени с религиозна цел. "Имаме пропуски, не става ясно какво ще се случи с храм, открит при археологически разкопки например", отсече Антонов. Той е зам.-председател на въпросната комисия. Но призна, че с на пръв поглед добронамерените алинеи можело да се злоупотреби.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

400В Рилския манастир тази нощ се отслужва всенощно бдение по случай утрешния празник на обителта - успението на св. Иван Рилски Чудотворец. От днес в манастира пристигна Негово Светейшество Българският патриарх Неофит заедно с викария си, Знеполски епископ Йоан. Игуменът на манастира, Адрианополски епископ Евлогий, е отстъпил на еп. Йоан да ръководи бдението и той е в мантия на архиерейския трон. Храмът е препълнен с богомолци, съобщава нашият кореспондент от манастира. Сред гостите са митрополитът на Воден (Едеса) Йоил и Браницки епископ Григорий, игумен на Троянския манастир. Утре всички те ще вземат участие във възкресно-празничната литургия.

На певниците застанаха само подбрани български певци от столицата и други краища на страната, но те не за пръв път са на рилски празник и са достатъчно спети. Този път не са дошли певци от нашите съседни страни, както става на 1 юли и на 19 октомври.

Бдението ще завърши в около 2 ч. след полунощ, а утре литургията ще започне в 9.30 ч. Ще я ръководи патриарх Неофит.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

001IMG 2134Във Варна днес архиереи, свещеници, дякони, монаси и многобройни миряни поменаха в молитва новопреставилия се преди 40 дена Варненски и Великопреславски митрополит Кирил.

Рано сутринта роднините на митрополита заедно със свещеници направиха обичайното равнение на гроба му в митрополитската алея на градските гробища. Същевременно в катедралния храм "Успение Богородично" света литургия отслужиха временно изпълняващият длъжността митрополит във Варна, Доростолският митрополит Амвросий, Старозагорският митрополит Галактион и Стобийският епископ Наум, главен секретар на Св. Синод на БПЦ-БП, родом варненец, заедно с още десетина клирици.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

260px-Rila kloosterНегово Светейшество ще посети за първи път в качеството си на Български патриарх Рилския манастир за летния празник на св. обител на 18 август - успението на светеца. Заедно с него в манастира ще бъде викарият му, Знеполски еп. Йоан. Патриархът ще пристигне в събота, 17 август.

В навечерието на празника от 20 ч. в главния храм на манастира ще бъде отслужено бдение, а на 18 август от 9.30 ч. ще започне св. Литургия. 

Очаква се поклонници от цялата страна и чужбина да посетят най-голямата св. обител у нас, за да почетат св. Йоан Рилски. 

На 18 август се чества успението на св. Йоан, станало през 946 г. Има още два празника през годината, посветени на светеца - 1 юли (пренасяне на мощите му от Търново в Рилския манастир през 1469 г.) и 19 октомври (пренасяне мощите му в Средец), който се чества като Деня на св. Йоан Рилски или по народному Отчовден. 

 

 

 

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

 MG 8339 2Стотици поклонници от цялата страна се стекоха в Троянския манастир за празника на св. обител Успение Богородично. Празничното богослужение оглави Негово Светейшество патриарх Неофит. В съслужение с него бяха епископите Стобийски Наум, главен секретар на Св. Синод, Знеполски Йоан, викарий на Софийския митрополит, Браницки Григорий, игумен на Троянския манастир.

По стара традиция в литията с чудотворната икона на св. Богородица духовенство и народ се отправиха към параклиса край манастира, където беше отслужен водосвет и всички се помолиха Божията майка да дари благодатен мир и здраве на всички.

Безупречната организация на празника и гостоприемството в манастира бяха осигурени от игумена, който не пожали сили всеки да се почувства обгрижен в св. обител.

Снимки: Стефка Борисова

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]