Мобилно меню

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

ep-pavelДнес се провежда първият църковен съд срещу епископ в новата ни история. През юни т. г. Св. Синод реши, че ще се проведе църковен съд срещу Левкийския епископ Павел.

Според устава на БПЦ „по дела на архиереи Светият Синод заседава в състав не по-малко от 13 епархийски митрополити. Когато не се събере този състав, Светият Синод с решение го попълва с архиереи на Българската православна църква”. Предвиждат се наказания от парична глоба до низвержение или отлъчване от Църквата. (чл. 191, ал. 1). Според чл. 189 „църковно провинение е всяко умишлено или по непредпазливост извършено деяние против вярата, каноните, правилата на светата Православна църква и настоящия Устав”.

По предварителна информация срещу епископ Павел е повдигнато обвинение за брачно съжителство, несъвместимо с епископския сан.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

IoanНа 24 ноември в Богословския факултет към СУ "Св. Климент Охридски" започнаха честванията на 90-годишнината от основаването на факултета през 1923 г. Вечерното богослужение оглави Ловчанският митр. Гавриил в съслужение със столични духовници.

Тържеството продължи в аулата на факултета, където присъстваха Българският патриарх Неофит, епископите Стобийски Наум, Знеполски Йоан и др. духовници, преподаватели, студенти и приятели на факултета.

На тържеството в аулата деканът доц. д-р Александър Омарчевски изнесе доклад за историята на факултета. Той заяви: "Първите университети през Средновековието са центрирани около смятаните тогава за основни три клона на човешкото познание – теология, медицина и право. И това не е случайно. Трите заедно обхващат, като се замислим, цялото човешко битие. Теологията дава на човека светоглед, духовност, отговори на въпросите на битието, за Бога, спасението и царството Божие. Медицината се грижи за телесното здраве на човека, а правото – за регулациите на човешките отношения в обществото. Това е universitas – целокупността на познанието, както е разбирано тогава. Затова и пълният университет трябва да разполага с тези три факултета. Такъв е бил и Софийският университет до края на Втората световна война, когато по идеологически и конюнктурни съображения два от тези три факултета – Богословският и Медицинският – са извадени от неговия състав. Слава Богу, след промените през 1989 г., с усилията на множество достойни мъже тази несправедливост беше преодоляна и днес Софийският университет отново е пълен университет“. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

DSC08696На 21 ноември, в  Деня на християнското семейство, над петдесет деца от школата по „Православни християнски ценности и традиции” при ОДК – Варна с ръководител Радостина Попова представиха пред своите родители, приятели и учители премиерното предаване „Православен календар”. Празника „излъчиха на живо” от Първо основно училище. Камбанен звън обяви началото и всички в залата притихнаха в очакване. Водещите Йоанна Добрева и Георги Ангелов  поздравиха специалните гости на живото предаване – всички майки и бащи, баби и дядовци дошли да празнуват заедно. Акценти в предаването бяха: Въвеждането на пресвета Богородица в храма, кога и как е установено празнуването в България на празника Въведение Богородично като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (24 Votes)

640x480 1385361023-585x400Синодът е разделен на две фракции и това се отразява на решенията, които взима, стана ясно от думите на Проватския епископ Игнатий, казани тази сутрин по Нова телевизия. От едната страна са митрополитите Николай, Игнатий и Григорий, които контролират и решенията на патриарха. Те са били на мнение, че изборът във Варна не следва да се отменя. Останалите членове на Св. синод са застъпвали тезата, че вотът трябва да се касира, листата с кандидатите да се промени и да се определят нови епархийски избиратели. Тъй като двете фракции не са постигнали консенсус, е било взето това половинчато решение – вотът да се повтори със същите участници, разказва епископ Игнатий. Според него това е недопустимо, тъй като в новите избори ще участват хора, изобличени като нечестни. Епископът отбелязва, че действията на някои от митрополитите са обвързани с политически и олигархически интереси, а имотите на Църквата са главната цел на задкулисните играчи.

Същевременно група православни християни от Варненска епархия публикуваха отворено писмо до епископ Борис, в което го призовават: „Ако сам държите на собствения си авторитет и достойнство, то тогава призовете онези хора, гласували за Вас на 17 ноември т. г., при следващото гласоподаване на 15 декември 2013 г. този път да НE посочват Вашето име. Така ще докажете, че изборът за нов Варненски и Великопреславски митрополит не е за Вас самоцел, а и ще покажете убедително пред всички български клирици и миряни, че се разграничавате от обвиненията за корупция и подкупи отправени срещу Вас през последните месеци”.

Авторите на писмото припомнят, че предстоят избори в още две епархии на БПЦ и там Бачковският игумен има шанс да спечели вота „с достойнство, а не чрез съпровода на обвинения и задкулисие”.

От инициативния комитет „За чистота в Българската православна църква” във Варна са в недоумение по какъв начин те могат да контролират честното провеждане на епархийските избори, както ги призова митрополит Йосиф в събота вечер. Тази дейност не е в правомощията на свещениците и миряните, а на временно управляващия митрополит Амвросий, който е назначен, за да организира и проведе честни избори. Митр. Йосиф заяви, че ако вотът се повтори и на финала излязат същите кандидати, ще търси отговорност от о. Василий Шаган, който стана лице на варненските християни, търсещи правдата в изборите за митрополит.

Чуха се предложения ДАНС и прокурата да се занимаят с нарушенията и купуването на гласове при епархийските избори във Варна. Юристи обаче напомнят, че според чл. 13 от Конституцията и чл. 4 от Закона за вероизповеданията, Църквата е отделена от държавата и подобен акт ще се възприеме като намеса на държавата в делата на Църквата. Разследването на подобни корупционни практики е в прерогативите на Св. Синод, а не на държавните институции. От друга страна патриарх Неофит каза, че Св. Синод няма разследващи функции.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

1377294 603104793085620 1438063717 nУчебната година е в разгара си. Първокласниците вече сами четат първите си думи от буквара. А ние в Двери се радваме на писмата с отзиви за нашето учебно помагало, изпратени ни от учители от цялата страна. Защото нашият труд ще е напразен, ако не носи полза на хората, за които е предназначен – българските учители и ученици. Издаването на помагалото не ни донесе толкова голяма радост, колкото първите отзиви на учителите, и най-вече първите попълнени от децата работни листове с техните рисунки, текстове, отговори.

Г-жа Кремена Енчева от Лясковец е една от първите учителки, която още през септември започна работа с Учебното помагало за интегриране на знанията за християнството в 1 клас. Тя ни пише, че нейните ученици са второкласници, но пособието приляга и на тях. „Те с по-голяма лекота пишат и отговарят на въпросите в работните листове, с радост четат текстовете от слайдовете”. Празника Въведение Богородично г-жа Енчева е започнала с урока за Деня на семейството. Заедно с учениците й, са разсъждавали за мисията на всеки човек в света и отговорността му пред родителите и Бога. След това децата заедно с учителката са посетили храма „Св. Димитър”, където са запалили свещички и са поговорили с о. Ангел Разградлиев за празника.