Мобилно меню

4.7083333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (24 Votes)

Antonii-snimka Stoil VladikovПреди броени минути еп. Антоний беше избран за Западно- и Средоевропейски митрополит с 10 гласа от 10 гласували митрополити (митрополитите Натанаил и Йосиф не присъстваха на заседанието на Св. Синод, а епархиите Русенска и Варненско-Великопреславска са свободни, затова действащите митрополити, можещи да избират, в този момент са 12, включително и патр. Неофит като Софийски митрополит - б. р.).

Новоизбраният Западно- и Средоевропейски митрополит Антоний (Живко Михалев) е роден на 17 януари (Антоновден) 1978 г. в Стара Загора. Завършва Пловдивската духовна семинария „Св. Кирил и Методий” и БФ на СУ „Св. Климент Охридски”. Постриган е за монах в Клисурския манастир при игуменството на архим. Сионий (сега Велички епископ). За йеродякон и йеромонах е ръкоположен от Видинския митрополит Дометиан. После е назначен за ефимерий и преподавател в Пловдивската духовна семинария "Св. Кирил и Методий" при ректорството на Адрианополския епископ Евлогий. На 21.11.2006 г. по решение на Св. Синод е отличен с офикията „архимандрит” от Русенския митрополит Неофит в храма на Пловдивската семинария (това става след смъртта на Пловдивския митр. Арсений на 13.10.2006 г., който като член на Св. Синод носеше отговорност за ПДС). После по искане на митр. Николай от 1.5.2007 г. архим. Антоний е назначен за протосингел на Пловдивска митрополия. И след по-малко от година по предложение на Пловдивския митрополит Николай на 23.3.2008 г. е хиротонисан за епископ в пловдивския храм „Св. Марина” и назначен за негов викарий, но е изпратен на служение в гр. Смолян. От юни 2010 г., след възстановяването на митр. Симеон на поста му (след неправомерното му отстраняване от Св. Синод), еп. Антоний е назначен за викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит, който пост запазва и при управляващия епархията Великотърновски митр. Григорий след приемането на оставката на митр. Симеон през юни 2013 г. На 27.10.2013 г. е избран за митрополит на Западно- и Средоевропейската епархия на БПЦ. 

Бел. ред. Настоящият материал с биографичните сведения беше предварително подготвен и сега единствено го публикуваме. Очаквайте подробен репортаж по-късно днес.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

sv-DimitraДоростолският митрополит Амвросий и висши духовници от Украйна и Молдова отслужиха св. литургия в църквата "Св. Димитър" в силистренското село Калипетрово по случай храмовия празник, съобщиха от Доростолската митрополия в Силистра. В храма се пазят мощи на канонизираната през 2008 г. преп. Димитра Киевска - Доростолска, родена в Силистра през 1810 г. със светското име Матрона Александровна Егорова.

Семейството й се преселило в Бесарабия и тя се омъжила за капитан от руската армия, който загинал в Кримската война (1853-1856). Матрона Александровна станала монахиня с името Димитра в чест на св. Димитър Солунски. Тя помагала на ранените на бойното поле по време на отбраната на Севастопол през 1855-1856 г., а през Руско-турската война от 1877-1878 г. организирала в дома си в Киев лазарет за ранените войници. Прославила се е със своята милосърдна дейност. Създала е и Киевския манастир "Въведение Богородично". Паметта й църквата чества на 22 март.

Пред два дни делегацията от украински духовници е приета от Българския патриарх Неофит, съобщиха от Доростолска митрополия. Днес храмови празници има в още 6 селища на Доростолската епархия. Храмов празник имат и жителите на гр. Главиница, който е в пределите на Русенската епархия. Димитровден е празник на този град.

Вижте също: Преподобна Димитра Киевска (Българска) - пътят на едно жертвено служение от Силистра до Киев

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (4 Votes)

22047На Димитровден във „Вяра и общество” ще видите:

Двадесет и пет години след създаването на Комитета за защита на религиозните права, свободата на съвестта и духовните ценности една болезнена равносметка за опияняващото очакване, за необходимостта от промени, за статуквото и за резултата – разкол в Българската  църквата. Един провокиран от времето разговор с Христофор Събев - човека, който искаше да промени Църквата, но в крайна сметка я раздели. Вашите въпроси и мнения по темата можете да заявите предварително чрез страницата ни във фейсбук „Вяра и общество", на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на предаването ви очакваме на телефони  02 9 444 999 и 02 814 2551.

Очаквайте още: 

  • Неизвестното за Свети Димитър – защо светецът „убива” цар Калоян и къде най-напред се появя този иконографски сюжет, а също – има ли изобщо нещо общо със Солун iв. Димитър? Отговорите ще получим от историка доц. д-р Веселина Вачкова.
  • Ангелски криле – Директорът на СГХГ Аделина Филева ни разказва за Николай Ростовцев, руснакът, който стана  български художник и църковен зограф. Поводът е 115-та годишнина от неговото рождение.

 Гледайте ни, очакваме Ви  тази събота, 26 октомври – точно в 17.00 ч.  

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)

444311На 25 октомври във връзка с отбелязването паметта на св. вмчк. Димитър Солунски Чудотворец от 17 ч. ще бъде отслужено тържествено богослужение-бдение, по време на което ще бъде поставено петохлебие за здраве и благословение на вярващите християни, както и осветено коливо в чест на светеца, който е покровител на катедралния храм и на град Видин.

С благословението на Видинския митрополит Дометиан по време на бдението ще бъде отслужено за първи път в историята на храма и специално подготвеното последование на опело или Надгробен плач на св. Димитър Солунски Чудотворец. В края на службата ще бъде направено и литийно шествие около храма.

Последованието опело на свети Димитър се извършва по традиция в Солун, в храма, където се намират мощите на светеца.

Приканваме вярващите християни от Видин и региона да вземат участие в богослужението, да отправят молитви към св. Димитър и чрез това да се обогатят духовно по пътя си към Христа Бога.

На Димитровден катедралният храм на Видин чества своя храмов празник. Той ще бъде отбелязан със св. Литургия. 26 октомври е и Денят на град Видин.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)

sv Nikolay_Sofijski_mmm„Цветята – символ на естетика и култура” е името на изложбата, която се открива днес в София в църквата „Св. Николай Софийски” в градината на улиците „Пиротска” и „Опълченска”.

Събитието става реалност благодарение на проект „Декорация на религиозните храмове на територията на Район Възраждане” с финансовата подкрепа на Столична община. Това се осъществява в рамките на кандидатурата на София за Европейска културна столица за 2019 г. и се организира от СО – Район „Възраждане”.

Участниците в проекта са представители на гимназията за приложни изкуства „Св. Лука”, флористи-декоратори, представители на църковните настоятелства и членове на читалища на територията на района. Събитието включва представяне на флорални декорации в храмовете: храм „Св. Николай Софийски” – 11:00 ч., Католическа енория „Св. Йосиф” – 11:30 ч. и Софийска синагога – 12:00 ч.