Мобилно меню

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (21 Votes)

IMG 2412Новоизбраният Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний очерта най-неотложните задачи, с които ще се заеме в епархията си вече в качеството си на епархийски архиерей. В интервю за в. Стандарт той заявява, че не предвижда да прави генерални промени в управлението на Западноевропейската ни епархия, но е ще се заеме с проблемите, които тлеят от години и тяхното отлагане доведе до задълбочаването им. Като викарий на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит, неговият приемник е наясно с неотложните задачи в епархията. Сред тях младият архиерей посочва нерешеният от години въпрос с освободения от поста си българския свещеник в Будапеща о. Стефан Мамаков, който е окупирал църковната къща и отказва да я напусне. Митрополит Антоний не премълчава и проблема с храма, който беше даден за ползване на българската църковна община в Рим и след това отнет. Остана тайна какви са мотивите на Ватикана да забрани достъпа на българите до църквата, но се надяваме при новото ръководство на епархията това да стане ясно.

Това, разбира се, са само част от нерешените въпроси в епархията, които новият митрополит наследи и предстои да решава. Архиереят даде заявка в словото си при избирането му, че в своето служение ще се старае да следва Божията воля, а не да угажда на човеци. Затова сега неговите епархиоти, а и цялата БПЦ, се надява в лицето на най-младия митрополит да види и най-съвестният Божи служител.4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (17 Votes)

SAM 1329Учители от различни части на страната изпращат свои отзиви от работата си с учебното помагало на „Двери” за интегриране на знанието за християнството в 1 клас.

Директорката на училище „Св. Кирил и Методий” в гр. Брегово, Видинска епархия, г-жа Илияна Кръстева ни изпраща снимки от първия урок – „Закрилникът на България”, проведен по новото помагало с първокласниците в техния град. Преди това на специална среща г-жа Кръстева е представила помагалото и работата по него на родителите на децата.

Заниманията по темите на помагалото се провеждат в специален кабинет, декориран с характерни за региона черги и мебели. Уроците провежда лично г-жа Кръстева, която е историк по образование. Според нея интерактивният подход, използван в помагалото, ангажира учениците в учебния процес и те бързо напредват в новите знания.

3.96 1 1 1 1 1 Rating 3.96 (50 Votes)

bogoslovski fakultet_imagelarge

Днес, 28 октомври, преподаватели, студенти и докторанти от Богословския факултет на СУ разпространиха декларация, в която заявяват подкрепата си за протеста на студентите, окупирали ректората на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

В декларацията на богословите се посочва, че „като членове на св. Православна църква ние призоваваме всички християни да проявят своята християнска активност и да защитят на дело своите морални принципи и ценности, защото те не са призвани само да свидетелстват за вярата си, а са отговорни за съдбата на света и за своята дейност в него; отговорни са за управлението и реда в нашата страна“.

Днес в знак на подкрепа и съпричастност с така наречените „ранобудните студенти“ в сградата на Богословския факултет не се провеждаха занятия и изпити. От утре занятията продължават, съобщиха от БФ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (18 Votes)

Italy 2010 042Миналата седмица беше подписано споразумение между Столична община и храм „Покров Богородичен“, представляван от фондация „Радост“, за провеждането на „Програма за милосърдни и духовно-просветни занимания за деца, лишени от родителски грижи”. Споразумението обхваща дейностите не само на територията на църквата "Покров Богородичен" и Енорийския център към него, но и в другите храмове и техните духовни центрове в София. Споразумението дава право на доброволци и служители към църковните институции да провеждат занимания с деца, лишени от родителски грижи, настанени в институции в столицата.

До необходимостта от подписване на подобно споразумение за сътрудничество се стигна, след като от близо година и половина в някои от домовете за деца, лишени от родителски грижи, в столицата се създаваха спънки на доброволците и не се позволяваше децата да напускат институциите с аргумента, че по този начин се извършва непозволена религиозна дейност.

При подписването на споразумението и двете страни се обединиха около разбирането, че „децата, лишени от родителски грижи, се нуждаят от духовна и светогледна подкрепа, с което да се подпомогне израстването им като съзнателни и отговорни личности“. В документа се подчертава особената и традиционна роля на Българската православна църква във формирането и развитието на българската духовност и култура и важността на това, младите хора да бъдат възпитавани в нейните традиции.

Предложената от фондация „Радост” програма за занимания със сираци е подкрепена от Софийската митрополия с писмо (изх. № 885/26.07.2013 г.), в което се посочва, че тя е „навременна и необходима за духовното и нравственото възпитание и подкрепа на децата“.  

„Програмата за милосърдни и духовно-просветни занимания за деца, лишени от родителски грижи”, обект на споразумението, включа редица дейности, които както и досега ще се извършват с участието на доброволци от различни столични енории:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

IMG 7888Преподавателският екип и децата от Младежки православен център „Чисти сърца” към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски” в Смолян поздравяваме епископ Антоний за избирането му за митрополит на Западно- и Средноевропейска епархия. От сърце му желаем да е здрав и много силен, за да побеждава неволите зад граница и да е духовната опора на българите ни в чужбина, напуснали родината, за да търсят препитание и реализация.

Епископ Антоний остави в Смолян незаличимо наследство – Младежки православен център „Чисти сърца”, в който всяко дете или младеж, пожелали да укрепват във вярата и да развиват добродетели и таланти, могат да намерят тук подходяща среда и верни приятели.

Като основател и първи ръководител на центъра, епископ Антоний ни даде пример за дълбока и чиста вяра, изисканост в работата и благотворно служение. Нека така всеотдайно вече като митрополит разгръща силите си в Европа в полза на Православната ни църква, за радост и поука на младежите и децата там! Молим се Майка Богородица да го насочва в делата и да го закриля! Бог да е винаги с него!

На снимката: Среща на епископ Антоний с деца от „Чисти сърца” по време на честването на Баташките мъченици в гр. Батак през май т. г.