Мобилно меню

4.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (17 Votes)

fasadaТази сутрин синодната сграда осъмна с надраскан призив на не особено грамотен християнин (предположението е въз основа на познаването на титлата и името на висшия клирик). Това не е най-доброто начало за този нов жанр в живота на Българската православна църква. Но на фона на всичко ставащо наоколо не е изненада прибягването и до тази форма на протест. За съжаление - анонимен.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (36 Votes)

varna2Епархийски избиратели от Варненска и Великопреславска епархия са изпратили жалба до Св. Синод, с която възразяват срещу проведения избор за Варненски митрополит. Същата жалба е била депозирана и в деловодството на Варненска и Великопреславска митрополия и е адресирана до временно управляващия епархията митр. Амвросий. „Жалбата до Св. Синод сме изпратили по пощата, с куриер, по мейла, а утре и човек от Варна ще я депозира лично в канцеларията на синодната палата, за да сме сигурни, че сигналът ни ще стигне до архиереите”, казаха избирателите, подписали документа.

Сред осемте основания за касиране на избора е порочната практика да се гласува за един „фаворит” и за втори т. нар. „неизбираем” кандидат. По този начин се ограничава свободата на избор, което е в разрез с принципа на християнските нравствени норми. Резултатът от избора във Варна е показал, че върху някои избиратели е упражнено влияние, за да гласуват за точно определени кандидати. Към жалбата е приложена декларация от свещеник Станислав Друмев от Вълчи дол, който посочва, че върху него е оказан натиск от иконом Силвестър Янакиев от Сливенската епархия, за да гласува за Агатонийския епископ Борис.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (23 Votes)

 MG 1880Духовници и миряни от цялата страна и чужбина се стекоха в Гоце Делчев за погребението на Неврокопския митрополит Натанаил, оставил след себе си изключително ярка следа в съвременната история на БПЦ. Повечето от присъстващите на погребението на владиката не просто го познаваха, но бяха духовно свързани с него по един или друг начин, той беше силно повлиял на живота им със своята личност, дела и думи.

Фотографиите, които публикуваме, успяват да предадат до някъде атмосферата на прощаването на народа със своя архипастир. Бог да го прости!

Снимки: Стефка Борисова

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

izpratihaДнес в гоцеделчевския храм „Св. Богородица“ беше извършено опелото на починалия на 16 ноември 2013 г. Неврокопски митрополит Натанаил. След няколко етапа на поклонение пред тленните му останки (в синодния параклис „Св. цар Борис“ в неделя, в понеделник сутринта в благоевградската митрополитска катедрала и от вчера следобед през цялата нощ до самото погребение днес) тази сутрин в храма, където през пролетта 1994 г. беше интронизиран като митрополит, сега пред ковчега му беше отслужена света литургия, на която присъстваха Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, някои от синодните митрополити, епископи, свещеници, монашестващи и миряни от цялата страна, дори и от много епархии на съседна Гърция, от Зографския и други манастири на Света Гора. Литургията оглави временно управляващият епархията Видински митрополит Дометиан заедно с Американо-австралийския митрополит Йосиф, Ловчанския митрополит Гавриил и епископите-духовни синове на покойния - Даниил Драговитийски, Григорий Браницки и Серафим Мелнишки, още Адрианополски Евлогий, Тивериополски Тихон, Стобийски Наум, Знеполски Йоан, Велички Сионий, архимандрити, свещеници и дякони от епархията и страната.

3.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 3.33 (24 Votes)

2013-11-19 2018Надеждите на християните във Варна, а и в цялата страна, че Проватският епископ Игнатий, вторият в двойката кандидати за митрополитския престол във Варна, ще направи обрат в изборните схеми, останаха напразни. Вчера той даде повод на вярващите да се зарадват, като заяви по Националното радио, че няма да участва в опорочена процедура и не е съгласен името му да бъде замесвано в такива нечестни игри. Оттеглянето му поставяше синода в ситуация на невъзможност да проведе избор на митрополит в неделя.

Днес сутринта обаче епископ Игнатий заяви за радио Фокус, че няма да се оттегли от кампанията и се оправда с устава на БПЦ. Неназован от него човек "от синода" му казал, че уставът не позволява да оттегли кандидатурата си на този етап от избора. След този "съвет" на епископ Игнатий му олекнало и той вече не бил изправен пред дилема. „Оттам насетне стана по-лесно, защото не искам да излезе, че нарушавам устава на църквата и да трупам такива обвинения", каза той. Той каза и че няма да подава възражение до синода с твърденията си, че изборите са купени, защото "в устава на Светия синод няма член, който да позволява той да изказва подозрения". "Възражения могат да подават само избирателите, а пък аз съм втори кандидат", оправда се той.

Истинската причина за окончателното му решение е, че макар и сочен по редица причини за неизбираем кандидат, епископ Игнатий се надява да получи епархия и да бъде избран за митрополит. Сега или по-късно. Страхът, че може да не бъде включван "в никакви списъци повече, а идват още избори" (виж тук), явно е взел надмощие над моментния порив на съвестта.

Епископ Игнатий, който е викарий на Сливенския митрополит, живее изолирано в Сливенска митрополия. Неговият духовен наставник митрополит Йоаникий не му възлага никакви отговорности, характерни за викарен епископ. След участието на Игнатий в Шестия църковно-народен събор и множеството интервюта, които даде тогава, епископът получи забрана да говори с медиите и да дава изявления. Сега, във връзка с изборите във Варна, духовникът проговаря в общественото пространство за първи път от близо пет години.

Сочен като аутсайдер в двойката кандидати по редица причини, епископ Игнатий успя за кратко да изненада сценаристите на варненските избори. В крайна сметка се оказа, че те са избрали правилния човек, който не може да наруши плановете им с непредвидими действия.

Снимка: Надя Славова, Ортфото