Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

10Катедралният храм на Бургас „Св. Кирил и Методий”, който се напука през зимата на 2011 г. и продължава да е затворен за миряните, ще започне скоро да се укрепва. Идейният проект е дело на проф. Йордан Милев.

„Ще се усилят основите на храма, ще се запълнят пукнатините и след това ще бъде пристегнат на 3 нива”, каза проф. Милев, цитиран от БГНЕС. Дейностите той обясни като пристягане на бъчва с метални обръчи, като по този начин ще се запази обликът на църквата.

„Подземният паркинг, който се строи до храма и който според някои мнения е причина за напукването на сградата, трябва да бъде завършен, за да се запълни тази яма”,
добави проф. Йордан Милев. По думите му финализирането на подземната структура щяла да стабилизира направения изкоп. И ако продължат бързо дейностите, за няколко месеца храмът може да бъде възстановен. Милев поясни, че най-сериозните пукнатини са вътре в сградата – по сводовете и куполите. След това предстои и възстановяване на стенописите.
 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

IMG 2234При голям интерес от страна на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) Варна и началните учители от града и региона премина вчера в морската столица представянето на изданието на Двери “Учебно помагало по БЕЛ, Роден край и Час на класа за интеграция на християнството в 1 клас” (вижте тук).

Старши експертът по обществени науки г-жа Румяна Лазарова и близо 80 начални учители и преподаватели по религия се събраха в залата на Духовно-просветния център “Св. архангел Михаил”, където екипът от автори представи своя труд. Ръководителят на Духовно-просветния център ик. Василий Шаган привества учителите, като им напомни, че срещата се организира в знаково за Варна място – първото българско училище в града. Както в миналото, така и сега българите имат нужда от просвета на роден език и в духа на християнските традиции и ценности.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

60771094На 29 септември, неделя, ръководството на варненския храм „Св. Атанасий” ще открие новата учебна година за неделното училище и школите по изкуства.

Творческите занимания по пеене, изобразително изкуство, актьорско майсторство, вероучение и иконопис се предлагат за всички деца, които имат интереси в тези области. Обучението в школите е безплатно и се води от специалисти.

Църковното настоятелство кани родителите, които желаят децата им да развият своите таланти и духовни сили, да ги запишат в разнообразните дейности, предлагани в този централен варненски храм.

Записванията стават в канцеларията на храма на ул. „Граф Игнатиев“ № 19. За началото на учебната година всяко дете ще получи като подарък новия брой на детско списание ”Камбанка”, което издава храм „Св. Атанасий”.

4.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (24 Votes)

3ril06di 47_0На вчерашното си първо заседание след лятната ваканция Св. Синод на БПЦ-БП в пълен състав под председателството на Българския патриарх Неофит е взел решение да даде списъка ("листата" - чл. 85, ал. 1) с епископите, кандидати за митрополит, на Великотърновския митрополит Григорий, който управлява Западно- и Средноевропейската епархия след поредната и вече окончателно приета оставка на митрополит Симеон по здравословни причини. Оставката беше приета на 11 юни, така че отдавна изтекоха трите месеца, които уставът на БПЦ-БП дава като краен срок за провеждане на избори и попълване на овдовяла или овакантена епархия (вж. чл. 93: Овдовяла или овакантена епархия не трябва да остава повече от три месеца без канонически митрополит според църковните правила). От този текст се вижда, че с неоправданото забавяне се нарушава не само църковният устав, но се погазват от синода и църковните правила (канони).

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

82cОт 19 до 22 септември в манастира "Св. Георги" в Хаджидимово се проведе Шестата международна среща на православните центрове за проучване на новите релиозни движени и гибелни култове на тема "Практическо противодействие на тоталитарните секти и гибелни култове - пастирски, социални и правни аспекти". Участниците приеха следното комюнике:

"С основание се твърди, че големите нравствени и социални проблеми, които заливат нашия свят, не се дължат на недостатъчна религиозност, а напротив – на твърде голяма вяра в различни заблуди.

Това беше и основната констатация на участниците в Шестата международна среща на православните центрове за проучване на новите религиозни движения и гибелни култове, която се състоя от 19 до 22 септември 2013 г. в България.