Мобилно меню

3.5 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (16 Votes)

DSCN0790Вчера в сградата на БЧК в Пловдив беше организирано уникално събитие. Представители на монотеистичните религии в града – православни християни, армено-грегорияни, мюсюлмани и евреи – месиха заедно сакрални хрябове. Хлябът в неговите разнообразни форми и вкусове се оказа символ на човешкото общуване и общението с Бога, знак за единството на вярващите хора независимо от тяхната религия, етноса и социалния им произход.

Снимки: авторът

 

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

ovchnap-copy1Древни надписи от амвон, открит в раннохристиянска базилика на Перперикон, успя да разчете д-р Николай Шаренков от СУ „Св. Климент Охридски“, обяви археологът Николай Овчаров. Той попаднал на находката през 2005 г. при разкопките на църква от края на четвърти век, в която се предполага, че е служил кръстителят на тракийското племе Беси Никита Ремесиански.

Първата група от надписи се оказали имената на 12 апостоли и евангелисти. Във втората била изписана на гръцки език молитвата, използвана и доднес от православните – „Свети Боже, свети Крепки, свети Безсмъртни, помилуй ни“.

Според Овчаров надписът е от края на четвърти век и е най-старият надпис на молитвата, откриван по нашите земи. Във втората група надписи фигурирало и името на мъченика Порфирий, което кара специалистите да смятат, че може би в базиликата на Перперикон са били съхранявани негови мощи. Св. Порфирий е сподвижник на Онисифор, който е ученик на апостол Павел.

При разчитането на надписите станало ясно, че в опашката на пауна, издълбан на амвона, има човешка фигура и гръцките букви Алфа и Омега, което показвало, че става въпрос за изображение на Христос – едно от най-старите на Балканите.

Снимки: buditel.wordpress.com

4.375 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (8 Votes)

23136-boris 3_grob_960_539На 31 август Негово Светейшество патриарх Неофит ще отслужи панихида по повод 70 години от кончината на последния български цар Борис III. Богослужението, което ще започне в 11 ч., ще се проведе при гроба на царя в централния храм “Рождество Богородично” на Рилския манастир. В панихидата ще вземат участие архиереи и духовници на БПЦ. Песнопенията ще изпълняват хористи от патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” под диригентството на доц. Димитър Димитров.

Преди това, от 9 ч., Пловдивският митрополит Николай ще оглави заупокойната св. Литургия.

След панихидата патриарх Неофит ще произнесе слово за Борис III и неговата роля в историята на България. На заупокойната служба се очаква да присъстват президентът Росен Плевнелиев, политици, дипломати и общественици. Специално за годишнината от смъртта на баща им в Рилския манастир ще пристигнат Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза. 

Цар Борис Трети умира на 28 август 1943 г. Заупокойната св. Литургия и панихидата в Рилския манастир са насрочени за съботния ден, определен от Църквата за молитви за починалите. 

Вчера Пловдивският митрополит Николай преди патриарха отслужи панихида за цар Борис. Това стана в деня на смъртта на монарха - 28 август. Богослужението бе в манастира „Свети апостоли Петър и Павел” край с. Лозен, близо до София, и в него взеха участие свещеници от Пловдив. На панихидата присъства и Симеон Сакскобургготски. 

Снимка: Преса

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

Media-43730-picЧаст от стенописните пана за купола на българския храм "Св. София" в Чикаго ще бъдат показани за един ден на изложба, подредена в Градската художествена галерия на Пловдив. Това съобщи Атанас Камешев, един от двамата зографи. 

 "Идеята ни е да покажем в натурален вид това, което правим вече шест месеца", каза Камешев. 
 
Паната се изписват от месец март. Двамата зографи - Атанас Камешев и Ангел Китипов са преподаватели в Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" в Пловдив. Преди 5 години те печелят конкурс на настоятелството на българската църква в Чикаго "Св. София" за изписване на иконостаса на новата църква. От над 23 екипа от цялата страна конкурсът бива спечелен именно от пловдивските зографи. Те правят всичките 32 икони на иконостаса. Той е монтиран, осветен, а положителните отзиви не закъсняват. 
 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Вече месец Кладнишкият манастир "Св. Никола" край София е без ток. Йеромонах Рафаил, който го стопанисва, няма средства за непосилните сметки, алармира bTV.

60971339Йеромонах Рафаил не взима пари за извършване на кръщение. Той смята, че всеки, който е влязъл в храма, за да се кръсти, е добре дошъл в Църквата.

„Приходите на манастира са от продаване на свещи и от дарения. Те са крайно недостатъчни. Разчитаме на дарения за по-крупните неща. Манастирът много силно пострада от земетресението миналата година”, обясни йеромонах Рафаил.

Едва превъзмогнал щетите от труса край Перник, днес храмът отново е изправен пред изпитание. През последната година все по-малко хора прекрачват прага му - за разлика от сметките, които не спират да се трупат.

„В момента имаме около 1600 лв. задължения към ЧЕЗ при буквално минимална консумация, особено в летният период”, сподели монахът.

Разходът за ток в манастира е от електрическите крушки и един хладилник. Дори и те не се използват повече от месец, защото ток няма. Свещите са единственият начин да се придвижваш вечер. Храната се приготвя на дърва.

„За пореден път искам да се обърна и да помоля всички хора, които имат желание и възможност, и имат отношение към Кладнишкия манастир и Църквата, да помогнат, с каквото могат”, каза още йеромонах Рафаил.

Сметката на манастира: Централна Кооперативна Банка
IBAN: BG56CECB979010D5424300

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]