Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

IMG 1150В навечерието на първата годишнина от блажената кончина на Българския патриарх Максим Младежки православен център „Чисти сърца” към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски” в Смолян направи поклонническо пътуване до Троянския манастир, където е гробът му. Дълговълнуваща мисъл, почит към човек,  когото не сме виждали на живо, а го обичаме, трепет от среща с първойерарха, който четири десетилетия олицетворяваше вярата, милост към това, което е съхранила нашата Църква… всичко се събираше в едно нетърпение минути по-скоро всички да сме там – при дядо Максим!

От учители и родители децата назнайват нещо, по-големите следят православни сайтове, но това, което може да „предложат” българските манастири, няма сравнение. Защо са кавичките? Защото няма дума, която да събери всичко, усетено в тях, видяно, преосмислено, настанено в сърцето, въздействащо. А Троянският вече завинаги е свързан с български патриарх. Още от външните порти го виждаме – от възпоменанието на Светия Синод. На 6 ноември цяла България ще се смълчи, може да е за минута, може да е по различно време, но много сърца ще трепнат.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

2013-11-04 1258На 6 ноември се навършва една година от кончината на приснопаметния Българския патриарх Максим, управлявал родната ни църква повече от 40 години.

В Троянския манастир, където Негово Светейшество е погребан, ще бъде отслужена заупокойна св. Литургия от Ловчанския митрополит Гавриил и след това – панихида за приснопаметния предстоятел на БПЦ, която ще оглави Българският патриарх Неофит.

Св. Синод на БПЦ издаде специален некролог по повод една година от кончината на патриарх Максим. В него се казва: „С молитвено преклонение отдаваме сърдечна почит на най-дългогодишния Предстоятел на родната ни св. Църква, който остава в нашите души като достойно изпълнение на званието пръв сред архипастирите на българския род”.

И още: „Чест и похвала подобава на почтения плод на родителското благочестие; на образеца на смиреномъдрието, кротостта, въздържанието, милосърдието, търпението и любовта; на патриарха – знаме на великодушието и опрощението, който беше постоянна крепка опора и твърда надежда на верните. Той беше глъбина на премъдрост и изпълнен със страх Божий. За българската земя в тъмните години на тоталитаризма беше ярък светилник. Той беше и е верен служител и благовестник на Царството на справедливостта, истината и мира. Човек, монах, йерарх и първосветител „до състояние на мъж съвършен” (Еф. 4:13)”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

k00Кметът на община Сандански Андон Тотев даде старт на строително-монтажните работи и реставрацията на епископската базилика в града. Имаше и празничен водосвет.

Проектът „Сандански – зората на ранното християнство” се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие”, стойността е 6 157 446, 12 лв., като 4 252 575, 64 лв. са за строителство. Целта е да бъде пресъздадена в пълни размери епископската базилика, да се разкрият нейните уникални дадености – мозайки, колони, мраморни елементи. Ще се възстанови уникална каменна чешма, ще се модернизира и разшири „Базиликата на епископ Йоан” (наречена така поради открития мозаечен надпис с името на нейния ктитор) в рамките на Археологическия музей на Сандански, ще се постави модерно декоративно осветление на раннохристиянския комплекс, модерна система за видеонаблюдение и охрана. За достъп до археологическия парк ще бъде направен паркинг за туристически автобуси и наблюдателна площадка.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (12 Votes)

Manastir Sv_Nedelia-arapovski10 безработни ще бъдат назначени в Араповския манастир по програма за временна заетост през 2014 г., съобщава Plovdiv-online. Това стана ясно на заседание на постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие. За първа година в комисията постъпва предложение и от юридическо лице на територията на областта – Араповски манастир „Св. вмчца Неделя”, с. Златовръх, община Асеновград. Според подадения проект през следващата година в манастира ще работят 10 души, които ще отговарят основно за озеленяване и поддържане на сградите в обителта – манастирското крило, храма, кулата, манастирската изба и фурната. Средствата за техните заплати ще бъдат отпуснати от държавния бюджет и са в размер на 36 140 лв за цялата година.

Това не е първата св. обител, която приема хора на работа по тази програма. Няколко човека са назначени през тази година и в Рилския манастир. И Етрополският манастир години наред ползва такива работници.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

IMG 2412На 3 ноември в Берлин ще бъде въдворен новият митрополит на Западна- и Средноевропейска епархия Антоний. Това е официалното представяне на новия епархийски архиерей пред клира и народа на епархията. Св. Синод изпраща свой пратеник за въдворяването, който прочита пред народа Патриаршеското и синодално послание за каноническия избор на митрополита. По традиция въдворяващият обикновено е някой от архимандритите на БПЦ (идеята е новоизбраният митрополит да е старшият клирик при това тържество – бел. ред.).

За церемонията в Берлин тази традиция е нарушена и за пратеник на Св. Синод е определен Великотърновският митрополит Григорий, който беше временно-управляващ Западноевропейска епархия и умело организира провеждането на митрополитските избори там.

Обикновено клирици и миряни посрещат новия си владика на границата на епархията, но поради спецификата на Западноевропейска митрополия и огромните й предели, това не може да стане. Посрещането и официалната церемония по въдворяването на митрополит Антоний ще стане в българския храм „Св. цар Борис Покръстител” в германската столица, квартал Ной Кьолн (Hermannstr. 84-90).

Очаква се там да се съберат духовници и миряни от цялата епархия, гости от България и чужбина, а също така клирици от други православни юрисдикции в Берлин. Сам митрополит Антоний е поканил видни заможни българи да го уважат за този акт.