Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

kirilНа 9 януари се навършват шест месеца от внезапната кончина на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, ръководил епархията от февруари 1989 г. до юли 2013 г., когато беше намерен удавен в морето срещу митрополитския дом на 9 юли с. г.

За да си спомнят с молитва за покойния кириарх и да се помолят за душата му, на 9 януари 2014 г., четвъртък, от 9 ч. в катедралния варненски храм „Успение Богородично” новоизбраният Варненски и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение със свещенослужители от цялата епархия ще отслужи заупокойна св. Литургия и панихида. След това духовенството и миряните ще се отправят към старите гробища, където при гроба на митрополит Кирил на митрополитската алея също ще бъде отслужена заупокойна молитва.

Нека всички се помолим Бог да прости волните му и неволни прегрешения и да го помилва!

Да бъде вечна паметта му!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)

559485 642528139143285 802002122 n

Кой е св. Йоан Кръстител и какъв е смисълът на кръщението научиха днес малките ученици от лясковското училище „Никола Козлев”. Учителката им Кремена Енчева работи с тях по Учебното помагало на Двери за интегриране на знанията за християнството в 1 клас. Чрез урока децата се запознаха с кръщението като „входна врата” в Църквата. Те разбраха, че Църквата е една необикновена общност, начело на която стои Иисус Христос. За живота в общността, за единството и радостта от общуването говориха в празничния ден с учителката си малките ученици. По традиция, и с разрешението на родителите, децата, водени от г-жа Енчева, посетиха църквата „Св. Димитър”, където запалиха свещ и се помолиха за здраве и успехи в учението. В енорията децата на практика видяха живота в църковната общност, събрала млади и стари, бедни и богати, но всички обединени от общата си вяра.

4.7551020408163 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (49 Votes)

zografМонашеското братство на Зографския манастир е изпратило Открито писмо до Негово Светейшество патриарх Неофит относно предстоящите избори в Неврокопска епархия. Писмото се състои от две части. Първата е написана от йеромонах Гавриил, член на манастирския събор, който споделя своята тревога относно случилото се в епархията и по-конкретно за кадровите промени в Сандански. Отец Гавриил заявява, че познава добре живота в епархията, тъй като многократно с игумена на Зографската обител архим. Амвросий са служили в много от енориите там.

4.8095238095238 1 1 1 1 1 Rating 4.81 (21 Votes)

52„Не се налага изборите за нов митрополит на Неврокопската епархия да бъдат отлагани. Изборите са насрочени и вярваме, че ще бъдат успешно проведени”. Това заяви в интервю за „По света и у нас” Негово светейшество Българският патриах Неофит. Според него няма нужда от провеждане на нови избори за епархийски избиратели.

„Ваше Светейшество честит празник, но назрява конфликт в Неврокопска епархия, смятате ли, че трябва да има нови избори за епархийски избиратели или да останат старите, свещениците са се разделили на две групи доколкото разбираме?

Патриарх Неофит: „Изборите са насрочени и вярваме,че ще бъдат успешно проведени”.

Т. е. няма да има нови избори за епархийски избиратели?

Патриарх Неофит: „Не, не се налага”.

- А тези две групи свещеници, ще ги умиротворите ли по някакав начин?

Патриарх Неофит: „Има управляващ епархията и се надяваме той добре да се потруди в това отношение”.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (21 Votes)

250px-The Presentation of Virgin MaryГлавният счетоводител на Неврокопска епархия г-н Григор Бучков разпространи изявление до медиите, в което опровергава слуховете за финансови неуредици в епархията, тиражирани от различни хора и средства за масово осведомяване. В него г-н Бучков категорично отрича твърденията, че църковни имоти са били ипотекирани, като за доказателство представя документи от централния кредитен регистър на БНБ (публикувани по-долу).

В изявлението си главният счетоводител на Неврокопска епархия обяснява как е регистрирано „Непар” ЕООД и как хотел „Неврокоп” става собственост на Неврокопска епархия. Г-н Бучков заявява, че заплатите на свещениците и служителите на Неврокопска епархия, както и данъчните им задължения, се изплащат редовно.

Главният счетоводител на епархията прави тези уточнения в интерес на истината и за „запазване името и паметта на достойния и приснопаметен наш митрополит Натанаил”. Публикуваме целия документ: