Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)

201318060654200000001283244472Варненските свещеници, които бяха в основата на бунта, довел до касирането на първия избор за Варненски митрополит, са притеснени, че може да останат без хляб. Емисари на бачковския игумен Борис сипели закани към протестиращите, че ще има чистка, ако техният кандидат оглави овдовялата епархия. Това обясни пред “Труд” отец Георги Фотакиев, който служи в храма “Св. цар Борис I” в кв. “Аспарухово” и поддържа духовен център за обгрижване на младежи, скъсали с дрогата. Отец Фотакиев е сред 30-те епархийски избиратели, които на 15 декември отново ще избират двама от 13-те кандидати за митрополит.

В понеделник из Варна плъзна слух, че бачковският игумен е в града да агитира за себе си преди насрочената за вторник свещеническа конференция на служещите във Варненската и Великопреславската митрополия. “Нямам такава информация, но и да е тук, Борис едва ли мен ще потърси”, коментира отец Фотакиев. Същото беше мнението и на епархийския избирател и активен участник в протестите отец Василий Шаган, който служи в храма “Св. Николай”. Двамата изразиха надежда конференцията, благословена от наместник-митрополита дядо Амвросий и от патриарх Неофит, да доведе до единство и подкрепа за читава кандидатура за овакантения духовен пост. “Трябва да се обединим около някакъв идеал и да подскажем на миряните, каква трябва да е личността на бъдещия владика. Той трябва да е чист, непорочен, името му да не е опетнено със скандали. Трябва да е активен, млад човек, който добре да познава епархията”, каза отец Шаган. “Длъжни сме да изберем истински духовен баща, който да води и подчинените си, и миряните към добро”, добави отец Фотакиев.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

SDC13926На 22 ноември в 78-о СОУ „Христо Смирненски“ в гр. Банкя се състоя открит урок по религия с учениците от I клас на тема „Въведение Богородично“. Чрез интересна презентация учителката по религия г-жа Миленка Йоцова разказа на малките ученици за евангелското събитие. За смисъла на празника децата научиха от енорийския свещеник отец Василий. На урока присъстваха учители по религия от други столични училища, учители и ръководството на училището, както и г-жа Ваня Станчева, експерт в РИО – София-град.

След открития урок с първокласниците се състоя и урок с най-големите – сборна група по религия с ученици от V до VII клас. Занятието се проведе в кабинета по религия, който беше тържествено осветен преди три години от Знеполски епископ Йоан. Урокът беше на тема „Десетте Божи заповеди“. Беше спазена традицията в часа да присъства и енорийският свещеник, към когото учениците отправиха своите въпроси.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (30 Votes)

Празникът на св. апостол Андрей Първозвани беше отбелязан в София по традиция в посветения на апостола столичен храм в ул. „Опълченска”. Там светата литургия отслужи Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, заедно с архимандрити и свещеници, предстоятели на столични храмове, както и трима дякони. Единият от тях, дякон и доктор по философия Сава (Щони) Кокудев, по време на литургията беше ръкоположен от епископ Йоан за свещеник. При ръкоположението го водеше неговият духовен наставник прот. Николай Нешков, председател на храм „Св. Николай Мирликийски” на ул. „Калоян” в София. Песнопенията изпълни сборен състав от столични църковни певци начело с г-н Андрей Ив. Касабов, секретар на Софийската митрополия и именник в този ден.

Архиереят с благословението на Светейшия патриарх Неофит извърши и още едно ръкоположение на тази света литургия  в дяконство на богослова Иван Тодоров, свещенически син от с. Дреновец, Ломско, и добър църковен певец.

Припомняме, че прот. Николай Нешков и дякон (вече свещеник) Сава Кокудев бяха прогонени от руската църква от сегашния представител на Московската патриаршия игумен Филип. Дякон Сава от началото на миналата година служеше в столичния храм „Св. Седмочисленици”, а о. Николай от един месец е председател на „Св. Николай” на мястото на прот. д-р Кирил Попов. Велика е Божията милост!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

1402879 711196592225235 412867066 oНа 2 декември от 19 ч. в столичния младежки театър „Николай Бинев” ще се проведе концерт „Продължаваме заедно”, посветен на 3 декември, Международен ден на хората с увреждания. В спектакъла ще вземат участие ученици от неделното училище за деца със специфични нужди към столичния храм „Св. Кирил и Методий”, които работят под ръководството на Силвана Павлова.

Другите участници в концерта са: група на слухоувредени актьори театър „Мим-Арт”, група „ Жестим”, Асоциация на родителите на деца с увреден слух. Гост-изпълнители ще бъдат: Богдана Карадочева, Маргарита Хранова, Петя Буюклиева, Етиен Леви, Мими Иванова, Галя Георгиева, Ивайло Захариев и др.

Концертът дава възможност за приемственост и развитие на сценичните изкуства между различните поколения хора с увреждания.

Организатори на културното събитие са фондация „Развитие и интеграция” и фонд „Социална закрила”. Концертът се провежда под патронажа на Столична община.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

zx4Старозагорският митр. Галактион е постъпил в началото на седмицата в болница „Лозенец”, известна като Правителствената, за контролен преглед. Архиереят се възстановява трудно след прекарана пневмония през първата половина на годината, която, по неговите думи, е подценил. Междувременно беше разпространена информация, че било възможно митр. Галактион да е отровен. Изследванията по повод на тези слухове обаче определено са показали, че в организма на архиерея няма никакви данни за отравяне. Здравословните му показатели се подобряват. Старозагорският митрополит се наблюдава от директора на болницата проф. д-р Любомир Спасов. Той заяви пред медиите, че митрополитът е постъпил за рутинни изследвания и предстои да бъде изписан след няколко дни. Вероятно той ще може да присъства и на заседанията на Св. Синод след 10-дневната почивка, която старците си гласуваха.