Мобилно меню

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)

a6На 6 ноември се навърши една година от смъртта на Негово Светейшество Българския патриарх Максим. По този повод в съборния храм „Ус­пе­ние Бо­го­ро­дич­но” в Троянския манастир беше от­с­лу­же­на за­у­по­кой­на св. Ли­тур­гия от Ловчанския митрополит Гавриил. Заедно с него служиха и епископите Стобийски Наум, главен секретар на Светия Синод, Браницки Григорий, игумен на Троянския манастир, и Агатонийски Борис, игумен на Бачковския манастир, представителите на Руската и на Румънската църква у нас и други български клирици. Панихидата на гроба на приснопаметния Български патриарх беше отслужена от Негово Светейшество патриарх Неофит в съслужение с Великотърновския митр. Григорий, Ловчанския митр. Гавриил, Доростолския митр. Амвросий, Плевенски митр. Игнатий. Други митрополити не бяха дошли за тази поменна служба. Участие в панихидата взеха служилите литургията епископи и клирици, към които се присъединиха в молитвата клирици от други епархии.

„За историята на Българската православна църква времето на патриарх Максим беше и ще остане епоха. Тепърва предстои богослови и историци да оценяват неговото дело и всички негови действия, насочени към съхраняване на присъствието на Църквата в нашето общество в повече от четирите десетилетия на патриаршеското му служение”. Това заяви в словото си пат­ри­арх Не­о­фит и допълни:

medium„Каквито и да бъдат обаче тези оценки, в историята на родната ни Църква завинаги ще остане образът на Патриарха-обединител, на пастира, съумял да опази не само „вярата веднъж и завинаги предадена на светиите”, но и единството на поверената му от Господа Църква, за да я предаде на нас, следващите поколения, като съкровено и безценно наследство от вековете, „славна църква, която няма петно или порок”, Църква „света и непорочна”, в която да живеят и да се спасяват всички онези, които се боят от Господ и търсят Неговата вечна правда”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

Kalendar-Velikot-Stefan-14По установена вече традиция излезе от печат джобен календар за новата 2014 година с образа на приснопаметния Великотърновски митрополит д-р Стефан. Идеята и осъществяването на изданието е на инициативен комитет от роднини, приятели и почитатели на духовника, които искат да остане жива паметта за архиерея, посветил живота си на родната Църква.

Всеки, който желае, би могъл да изтегли файла за своя компютър от тук.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)

DSCN3942На 7 ноември в два града на Русенска епархия ще се проведе презентация на учебното помагало на „Двери” по български език и литература, роден край и час на класа за интегриране на знанието за християнството в 1 клас. В 14 ч. в най-старото училище на Разград ще се съберат учители от града и региона, пред които ще бъде представено учебното пособие.

По-късно, от 16:30 ч., в русенското училище „Йордан Йовков” двама от авторите на изданието – д-р Полина Спирова и Златина Каравълчева, ще разкажат каква е концепцията на помагалото и как може да се приложи в педагогическата работа на началните учители. На срещата ще присъстват протосингелът на Русенска епархия о. Виктор, секретарят на митрополията Ангел Младенов, експертът по начално образование в РИО-Русе, учители от Русе и малките населени места в региона.

Представянето на помагалото на „Двери” се организира от Русенска митрополия и Регионалния инспекторат по образованието в Разград и Русе. На срещите ще присъстват както начални учители, така и преподаватели по религия.

2.8823529411765 1 1 1 1 1 Rating 2.88 (17 Votes)

KoricaНа книжния пазар у нас излезе нова книга, озаглавена „Православието срещу поднебесните духове на злобата”, която дава кратки разяснения за произхода и проявите на злите духове в света. Автор на изданието е преподавателят в Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски” Дарин Алексиев, а редактор е Сливенският митрополит Йоаникий.

Авторът е насочил книгата си към „православни християни, които в същото време проявяват интерес към магии, врачки, екстрасенси и прочие „феномени”. Той накратко се спира върху произхода на злите сили в света и техните прояви като обсебеност, ясновидство, магьосничество, окултизъм, хиромантия, спиритизъм и др.

Изданието е базирано върху „Учебник по мисионерство” на професорите Дюлгеров и Цоневски, издаден 1937 г., и може да се използва от семинаристите като кратък наръчник по този учебен предмет.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

img„До края на годината гробницата на Хонорий ще отвори врати за публиката”, каза заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов, цитиран от „24 часа”.

Заместник-кметът сподели, че Хонорий вероятно е бил епископ, един от водачите на местната християнска общност през 4 в. Неговата гробница е единствената запазена с надписи. Гробницата е открита в средата на 80-те години на миналия век при строителството на канализационен колектор. Вътре са намерени костите на два скелета. Тогавашната власт обаче решила, че нищо не трябва да пречи на полагането на тръби и издава заповед находката да бъде разрушена. В крайна сметка само част от нея попада под булдозерите, а колекторът прави малък завой. Досега от програма „Култура” са вложени 150 000 лв. и там са разкрити още пет гробници.

„При отварянето за граждани ще има миниатюрна експозиция за самата личност и за Сердикийския събор от 343 г. Това е най-важната гробница, открита на територията на София”, допълни още Чобанов, цитиран от Столична община. В непосредствена близост до нея са разкрити още няколко гробници.

Гробницата е част от некропола под базиликата „Св. София”. Столична община планира в следващите няколко години да се прокопае тунел, който да свързва музея „Св. София” и гробницата. Проходът следва тепърва да бъде проектиран.