Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

130На днешния ден се навършват 160 години от смъртта на Елена Мутева, първата българка, посветила се на интелектуална дейност. Родена е през 1829 г. в Калофер и умира на 25 април 1854 г. в Одеса.

На 28 април от 17.30 ч. в столичния храм „Възнесение Господне” (срещу Румънското посолство) ще бъде отслужена панихида за Елена Мутева. Инициатор на възпоминанието е г-жа Марина Младенова, която посвещава много време и усилия в изследване на живота и творчеството на първата българска интелектуалка. През миналата година г-жа Младенова издаде монографията „Елена Мутева. Едно закъсняло завръщане”.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (16 Votes)

5e jxrnf9Днес Варненският и Великопреславски митр. Йоан отслужи св. Литургия в строящия се храм „Св. Прокопий Варненски” в морската столица, съобщи пресцентърът на епархията. Изграждащата се църква получи на днешния ден дар от Зографския манастир – една икона на св. Богородица Услишителница (Чуваща) и две на св. Георги. Всички те са със златен обков.

След св. Литургия митрополит Йоан отслужи общоградски молебен за подпомагане на изграждането на новия храм на Варна. Това е част от кампанията „Варненският Великден”, която има за цел събиране на средства за довършване на „Св. Прокопий”.

До завършването на новостроящия се храм дарените икони ще се съхраняват в параклиса до него. По време на богослужението митрополит Йоан съобщи, че от днес нататък всеки петък вечер ще отслужва акатист през образа на Божията майка.

Снимка: Булфото

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (21 Votes)

2014-04-25 1250Великотърновският общински съвет подкрепи с пълно единодушие от 31 гласа „за” предложението на колегите си Стефан Михайлов и инж. Николай Николов – сградата на Патриаршията да се преустрой в действащ храм за богослужения и да се предостави за стопанисване на Българската православна църква.

„Ние искаме храмът „Свето Възнесение Господне” да получи статут на храм за богослужения, които да са знакови и от национално значение. Пред нас стои въпросът: дали Патриаршията ще е музей или храм. Държавната поръчка за реставрацията й преди десетилетия е символ на богоборчеството – на времето, в което отричахме Бога. Не бива да позволяваме този храм да остане музей. Знаете ли защо няма богослужения в църквата „Свети 40 мъченици”? Защото олтарът там е превърнат от Регионалния исторически музей в място на непотребните му вещи. Ами църквата „Св. Димитър”? На Димитровден ходим там да изядем по една чорба и толкова. Нещо ужасно е, думи нямам! Църквата „Свето Възнесение Господне” е майка на всички български църкви и аз моля за вашата подкрепа”, каза инж. Николай Николов от движение „Царевград за Велико Търново”.

Своята подкрепа за предложението даде и заместник-кметът на общ. Велико Търново Ганчо Карабаджаков, но изрично предупреди, че няма да допусне настоящите стенописи в Патриаршията, които са дело на Теофан Сокеров, да бъдат погубени за поколенията.

Сега предстои решение да вземе Министерски съвет, тъй като Св. Синод преди време подкрепи идеята Патриаршеската църква да стане действаща.

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)

IMG 3587100 деца показаха уменията си да пеят, танцуват и рецитират във Великденския концерт пред Катедрален храм „Св. Висарион Смоленски”, организиран за поредна година на Светли четвъртък (24 април) от Младежкия православен център „Чисти сърца”. Малките изпълнители-гости бяха от Академия за изкуства от Първо СОУ „Св. Кирил и Методий”, вокална група от Второ ОУ „Проф. д-р Асен Златаров”, танцов и певчески състав от ОДЗ „Синчец”, Детския фолклорен танцов театър „Еньовче” и рецитатори, всички от града. Озвучаването се осъществи благодарение на общ. Смолян.

Художествената програма започна с песнопението за прослава на Божия Син „Христос воскресе” от детски хор „Чисти сърца”. Водещи бяха 11-годишните Елена Пашова и Диана Сиракова от групата по вероучение, представяйки всеки състав с подходящи за празника текстове. Мария Жайгарова и Кристина Манова, също от „Чисти сърца”, рецитираха свои великденски стихотворения.

И тазгодишният празник пред храма за Христовото Възкресение показа желанието на участниците да зарадват публиката. Децата пяха и танцуваха от сърце. Всички бяха поздравени от секретаря на архиерейското наместничество прот. Запрян Шиков. Той преподаде и отеческия благослов на Пловдивския митр. Николай, който пожелава на децата да са здрави и весели, послушни и усърдни в усвояването на добродетелите, закриляни от Божията благодат.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (18 Votes)

469Президентът Росен Плевнелиев посети Българския патриарх Неофит днес, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Двамата обсъдиха предстоящото посещение на президента във Ватикана на 27 април. Той ще представлява България на церемонията, на която ще бъдат провъзгласени за светци двамата папи Йоан Павел II и Йоан XXIII.

Президентът и Негово Светейшество патриарх Неофит обмениха благопожелания по случай Възкресение Христово.