Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

Saedinenie pametnikПо традиция център на тържествата за 128-та годишнина от Съединението е Пловдив, където на този ден през 1885-та година румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на България.

Празникът започна в катедралния храм "Света Богородица" с тържествен молебен, отслужен от Пловдивския митрополит Николай. На молебена присъстваха само представители на местната власт - кметът и областният управител, общински съветници и районни кметове. Митрополитът изтъкна, че историческите факти от паметните за България събития отпреди 128 години са известни на всички, но сега големият въпрос е защо България изглежда толкова разединена. По думите му "обществото само си е поставило диагнозата" и доминиращите думи са омраза, страх, безпаметност и егоизъм.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

Dometian 33Вчера общинският съвет на Берковица гласува номинираните за "Почетен гражданин на град Берковица и Общината" и за наградата на ОбС - почетен знак "За граждански принос". Първи от петимата в списъка на кандидатите беше Видинският митрополит Дометиан, номиниран от известния в Берковица 85-годишен историк Милан Миланов (Революцията). След тайното гласуване на общинските съветници вчера нито един от номинираните не беше одобрен за почетен гражданин. При преборояването на бюлетините е станало ясно, че митрополит Дометиан е получил най-много гласове – 13, но все пак недостатъчни за получаването на титлата. Според предно решение на Общинския съвет са необходими две трети от гласовете на съветниците.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

kaldnishki manastir_MainМанастирът "Св. Николай" в пернишкото село Кладница е отново с електричество. Токът е пуснат в понеделник след обяд, след като благодарение на дарители просрочените задължения от 1633 лева са платени, съобщи кметът на Кладница Васил Мирчев, цитиран от БТА. Щом научили за бедстващото положение на светата обител, мнозина хора откликнали на призива и помогнали с каквото могат, каза кметът. Той съобщи, че най-голямото дарение е от 600 евро.

С парите, които са останали от акцията, ще бъдат извършени строително-ремонтни дейности около манастира. Ще бъде изградена септична яма и ще бъдат положени нови плочки към светата обител.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

430x310Днес ръководството на парламентарната комисия по вероизповеданията се срещнаха в синодната палата с Негово Светейшество патриарх Неофит и висши духовници. Депутатите са заявили желанието си да продължи диалогът на законотворците с Българската православна църква, съобщава News.bg. Ръководството на комисията е запознало патриарх Неофит с работата на комисията досега. Предстоят срещи с другите традиционни вероизповедания.

Основната тема на разговора е била промените в Закона за вероизповеданията, който не е ясно кога ще влезе за първо четене в пленарна зала. Светият Синод приветства този законопроект, e заявил пред журналисти народният избраник Пламен Славов.

Законът засяга собствеността на някои имоти на вероизповеданията, които са паметници на културата. Проблемите по текстовете от закона са във връзка с това дали БПЦ може да се грижи адекватно за тези храмове. Като примери се привеждат ремонтите, направени в пловдивския храм "Св. Марина" и сигналите за нередности при стопанисването на историческия храм "Св. Неделя" в Батак. Този въпрос обаче днес не е бил дискутиран с представителите на църковното ръководство.

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
photo verybig_705616До Кръстовден би трявало да завърши ремонтът на оригинала на чудотворната икона "Св. Богородица Умиление" от Бачковския манастир, съобщава в. "Стандарт". Най-късно до края на месеца ще приключи реставрацията й и тя отново ще бъде върната в храма на св. обител, заяви игуменът Агатоникийски епископ Борис. Той уточни, че все пак финалната дата зависи от реставраторите.

Очаква се в манастира отново да пристигнат монасите от Атон, ангажирани с възстановяването на свещеното изображение, за да довършат работата си. Иконата "Св. Богородица Умиление" се поправя в килия в манастира по решение на Светия Синод, който от съображения за сигурност не позволи тя да бъде изнасяна. Остава да се сложи обковът, който да смени прогнилата рамка. 
 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]