Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

10dКнигата на протойерей проф. д-р Радован Бигович "Църквата в съвременния свят” беше представена в Регионална библиотека "Любен Каравелов" в Русе. Зa книгата и ролята на Църквата в нашето съвремие говори нейният преводач д-р Свилен Тутеков, доцент в Православния богословски факултет на Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий”. Сборникът с текстове на о. Радован Бигович (1956-2012 г.) е издаден от ИК "Омофор".

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (40 Votes)

2013-11-10 1338Енорията на руската църква „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, разпръсната след конфликта с предстоятеля на подворието архим. Филип, отново се събра в нов храм. Eнориашите първо последваха своя енорийски свещеник Николай Нешков в „заточението“ му в храм „Св. Пантелеймон“ в Княжево и споделяха тревогите му за разпръсването на общността, а от днес те се събират отново около своя духовник в църквата „Св. Николай Мирликийски“ на ул. „Цар Калоян“, срещу митрополията. С решение на Епархийския съвет на Софийска митрополия прот. Николай Нешков е назначен за предстоятел на този храм, а досегашният председател, прот. д-р Кирил Попов, е назначен за енорийски свещеник в митрополитската катедрала „Св. Неделя“, за където от няколко години имаше заповед от покойния патр. Максим.

И така, днес беше първата света литургия на о. Николай като предстоятел на малкия храм, който едва побра новите си енориаши. Макар и съвсем малка, църквата става място, където църковната общност ще може да продължи своя съвместен живот.

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (10 Votes)

IMG 2480 Учебното помалаго на "Двери" за интегриране на знанията за християнството в учебната програма за 1 клас беше представено пред началните учители в Русе и Разград на 7 ноември. Презентацията в Русе беше организирана съвместно с Регионалния инспекторат по образованието (РИО) в града и Русенска митрополия с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, временно управляващ Русенска епархия.

Срещата с учителите в Русе се проведе в училище „Йордан Йовков“ в навечерието на неговия празник – рождения ден на големия български писател – 9 ноември.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (8 Votes)

DSC 6458-640x395Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще уважи 80-годишния юбилей и 25-годишнината на митрополитското служение на Видинския митрополит Дометиан. По този повод той ще присъства на честванията на 9 и 10 ноември във Видин. Те започват с вечерна служба днес в митрополитския храм "Св. Николай Чудотворец", а утре Негово Светейшество и членове на Св. Синод ще отслужат празничната св. литургия.

Годишнините трябваше да се отбележат през изминалата 2012 г., но бяха отложени заради смъртта на патриарх Максим.

 

 

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

44В предаването тази събота ще видите:

Кой помни патриарх Максим? Говорещото отсъствие на висши клирици и държавници край гроба му в Троянския манастир една година след смъртта му.

За сектите, тяхната власт и „ползата” от българските институции в борбата с тях. Година след загадъчната смърт на Марио Нушков, свързан с последователи на сектата „Анастасия” – за разстреляната мечта на едно уязвимо момче, за мъката на близките му и мълчанието на институциите. Дискусия по темата с д-р Теменужка Любенова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград, лекаря богослов д-р Камен Данов и преподавателя доц. Костадин Нушев. Специално интервю с проф. Александър Дворкин – президент на Руската асоциация на центровете за изучаване на религиите и сектите.