Мобилно меню

4.4074074074074 1 1 1 1 1 Rating 4.41 (27 Votes)

varna2Варненският Инициативен комитет „За чистота в Българската православна църква” разпространи днес декларация до медиите в страната, с която изразява своето безпокойство от направените промени в Неврокопска епархия от наместника на овдовелия митрополитски престол. Според тях тези промени се правят с цел да се манипулират епархийските избиратели, които ще гласуват на предстоящите избори, като изтъкват, че „безпринципните и немотивирани уволнения и назначения на свещенослужители от страна на временно изпълняващия Видински митрополит Дометиан всяват страх и оказват натиск върху избирателите”.

Ето и пълния текст на изявлението на Инициативния комитет от Варна:

Ние от Инициативен комитет „За чистота в Българската православна църква” изразяваме несъгласие и тревога във връзка с направените скандални рокади в Неврокопска епархия от наместника на овдовелия митрополитски престол - Видинския митрополит Дометиан.

Противопоставяме се на порочната практика, временно заместващи митрополити, чиято основна задача е да осигурят протичането на честни и прозрачни избори, да отстраняват, назначават и разместват свещенослужители без ясни мотиви.

Разбираме, че наместникът на овдовелия митрополитски престол има право според устава на БПЦ чл. 95, ал. 11 – „да назначава и освобождава архиерейски наместници, игумени и други свещеници на специални длъжности”, но настояваме това да става, само ако има доказани провинения или нарушения.

Противопоставяме се на това наместник на овдовелия митрополитски престол да взема кадрови решения, които са в компетенцията на законно и канонично избрания митрополит, който носи отговорност и за дългосрочното развитие на епархията.

Смятаме, че безпринципните и немотивирани уволнения и назначения  на свещенослужители от страна на временно изпълняващия видински митрополит Дометиан всяват страх и оказват натиск върху избирателите.

Настояваме Светият Синод да вземе отношение и да прецизира правилата, по които следва да действа един наместник, така че да не се допускат неморални и разединяващи епархията действия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

4333Зазидана икона на повече от 320 г. беше открита в църквата на Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча”. Манастирът се намира до с. Георги Дамяново, на 21 км от Монтана.

В централния храм на манастира в тайник в стената е намерена напълно запазената икона, която най-вероятно е скрита там през 1688 г. Иконата е била увита в ръчно тъкана кърпа, която е напълно изгнила, но свещеното изображение е непокътнато.

Епископ Сионий смята, че е била изографисана в годините, когато на това място е имало стар манастир. Според изследователи св. обител е възникнала в 9 в. През 1688 г. е била опожарена от турците, след потушаването на Чипровското въстание. През 1856 г. Лопушанският манастир е бил възстановен отново от архимандрит Дионисий. По време на ремонта работниците откриват масов гроб. Тленните останки са прибрани в костницата на манастира.

Възможно е иконата да е чудотворна и да е скрита, за да бъде запазена от нашествия и унищожение или от иконоборци (което е напълно невероятно – бел. ред.). Този извод се прави, защото свещеното изображение на св. Богородица с Младенеца има сребърен обков, а така се прави с тези, които са чудотворни или особено почитани.

Намерената икона е била жертва на пожар, защото едната й страна е обгоряла. За намирането й е уведомен Видинският митр. Дометиан, който е благословил тя да бъде поставена на почетно място в манастира за поклонение от богомолците.

4.5897435897436 1 1 1 1 1 Rating 4.59 (39 Votes)

LC„Няма никакво основание изборите в Неврокопската епархия да бъдат отлагани. Избори в Гоце Делчев на 12 януари ще има. Това е и желанието на църковната и широката общественост в овдовялата епархия”, се твърди в изявление на Св. Синод на БПЦ, изпратено до медиите.

Повод за изявлението на Синода е желанието на група духовници в Неврокопска епархия да се отложат изборите за митрополит под предлог, че е необходимо провеждане на нови избори за епархийски избиратели. Трима (фактически двама) свещеници от Санданска духовна околия днес дадоха пресконференция в БТА и призоваха митрополитите да отменят избора в неделя. Междувременно днес голяма група юристи, учени, богослови и общественици изпратиха призив до Синода да не се поддава на натиск и да не отлага неправомерно изборите.

След консултация с юристите на Св. Синод митрополитите са категорични, че Уставът на БПЦ-БП не предвижда възможност за отлагане на избор за митрополит, когато процедурата е открита и е насрочена дата за това, както и че преразглеждането на редовността на епархийските избиратели от страна на Св. Синод би било грубо, безпрецедентно нарушение на Устава.

3.4 1 1 1 1 1 Rating 3.40 (15 Votes)

unnamed„Призоваваме патриарх Неофит да свика извънредно заседание на Св. Синод, на което да бъде взето решение за отлагане на изборите в Неврокопска епархия”. Това заявиха на пресконференция в БТА трима свещеници от същата митрополия  Владко Тасков, Никола Ризов и Димитър Илиев. Тези свещеници бяха в остър конфликт с каноничния си митрополит Натанаил, както и с неговия викарий. Не го споменаваха на богослужение, не изпълняваха решенията му. Въпреки това един от тях, Георги Менчев, беше назначен от митрополит Дометиан за нов архиерейски наместник в Сандански преди няколко дни, без да се дадат основания за смяната на стария наместник.

Тримата свещеници казаха, че настояват за провеждане на нови избори за епархийски избиратели, тъй като според тях при провелия се на 26 май 2013 г. вот имало нарушения. Сред нередностите са: налагане на списък с избиратели, включване в листата на хора от БСП и други подобни (неназовани!) нарушения на устава на БПЦ. Свещениците Ризов и Тасков се изказваха от името на цялото свещенство на епархията, макар да не беше ясна тяхната представителност. Според тях управлението на митрополията през изминалите години било белязано от редица нарушения, които изисквали ревизия от страна на Св. Синод. Необходимо било да се изследва и „догматичното състояние” на епархията и на Епархийския съвет, защото членовете му „лъжели догматите” и оттук произтичала обща развала на отделните хора и на Епархийския съвет като цяло. Свещениците се оплакаха, че не са се чувствали съработници с епископите и висшия клир на БПЦ, които се изживявали „като елит” и не оценявали тяхната работа с енориашите.

4.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (28 Votes)

 MG 8791-1Авторитетни учени-юристи, богослови, философи, лекари и общественици се обърнаха към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит няколко дни преди изборите в Неврокопска епархия. Всички те изразяват своята надежда, че изборите ще се проведат честно, в каноничния срок и всички опити за провокация ще бъдат пресечени от църковното ръководство. Хората, подписали обръщението, през годините са работили по различни поводи с приснопаметния Неврокопски митр. Натанаил и сега се надяват овдовялата Неврокопска епархия да намери своя нов, истински духовен пастир, който да спечели доверието на обществото.

Сред авторите на обръщението са известни юристи като проф. Огнян Герджиков, проф. Васил Мръчков, проф. Емил Мингов, бившият конституционен съдия проф. Тодор Тодоров, доц. Кристиян Таков, инициаторът на обръщението и член на бюрото на Шестия църковнонароден събор д-р Иван Минев и пр. Те убедено заявяват, че „когато изборната процедура за митрополит е открита и е насрочена дата за това, не може да се оспорва легитимността на епархийските избиратели и да се ревизира техният списък или да се подменят избиратели. Уставът на БПЦ не предвижда възможност за отлагане на насрочени избори за митрополит”.