Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

26106.pНа 6 декември митрополитския храм на Видин „Св. Николай Чудотворец“ чества своя храмов празник. По този повод от Видинска митрополия са организирали редица прояви. Честването ще започне в 9 ч. със света Литургия в празнуващия храм. Там от 10,15 ч. ще бъдат запалени кандилата на сребърното кандило-кораб. След това ще се проведе лития от „Св. Николай Чудотворец“ до централния понтон срещу Драматичен театър Видин. От 11 ч. там ще бъде отслужена заупокойна молитва за загиналите моряци и рибари от Видин. След това в Дунава ще бъдат хвърлени венци в тяхна памет. От 11,30 ч. ще бъде осветен и  раздаден рибен курбан за здраве и благословение на гражданите и гостите на Видин. След това ще започне празничната програма.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (16 Votes)

250px-The Presentation of Virgin MaryВчера в. Монитор, а след това и други медии съобщиха, че миряни в Неврокопска епархия са инициирали подписка, която ще депозират в Св. Синод, с искане в листата за достоизбираеми епископи за Неврокопска епархия да бъдат включени само трима епископи, които са познати в епархията. Във връзка с това от Неврокопска митрополия разпространиха изявление, в което се казва, че предложението за тричленна бюлетина противоречи на Устава на БПЦ и призовават вярващите към сдържаност и упование в Божия промисъл. По-конкретно в изявлението се казва:

След като направихме запитване до духовните околии на Неврокопска епархия, съобщаваме, че няма информация за подобна подписка от страна на миряни и свещенство. Неврокопска св. митрополия с подкрепата на клира и миряните, проявявайки послушание към Светия Синод на Българската православна църква и съгласно Устава на БПЦ-БП, се уповава на Божия промисъл и на благодатта на Св. Дух, почиваща върху архиереите на Светия Синод на БПЦ-БП в техния избор на достоизбираемите кандидати за овдовелия митрополитски престол. Призоваваме паството на епархията да не се поддава на съблазни, да има твърда вяра в промислителната Божия воля, като достойни православни християни да проявят послушание към майката Църква и да бъдат усърдни в молитвите си към Всеподателя Бога.

От канцеларията на св. Неврокопска митрополия

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

main bСтотици са подадените сигнали в Община Кюстендил за появата на секти в района на града, съобщава регионалното издание Инфомрежа. Предстои да бъде изпратено искане до Районното управление на МВР за извършване на проверка.

“Моля за особена активност при наличието на подобни секти в града. Има информация за направени опити да се въвлекат в тях хора, които са свързани с публични служби или социалните услуги", алармира кметът Петър Паунов. Той припомни, че миналата година представители на секта опитаха да превърнат в своя църква терен в градинката при ясла "Валя". Тогава общинското ръководство сезира ДАНС за действията на "Свидетели на Йехова".

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)

varna2Днес във Варна се проведе свещеническа конференция на духовниците от епархията, на която бяха обсъдени предстоящите епархийски избори за митрополит. Временно управляващият епархията митрополит Амвросий е разрешил провеждането на конференцията, но не е участвал в нея. Форумът е бил председателстван от двама свещеници, епархийски съветници – о. Дончо Александров от Варна и о. Стоян Стоянов от Добрич.

По време на конференцията са били чути мнения относно кандидатите за митрополит, процедурата по избора, критериите, по които би следвало да се избере нов предстоятел на Варненската катедра. Привържениците на еп. Борис са посочили, че той е човек със здрава ръка, оправен и администратор; други свещеници са заявили, че митрополитът трябва да е духовен лидер, около когото да се обедини клирът и народът, ако е човек, уповаващ се на Бога, ще може да се справи с всички дела на епархията. „Ако Бог е на първо място, то всичко ще си е на своето място“, е казал о. Василий Шаган от варненския храм „Св. Николай“.

Накрая все пак присъстващите свещеници са се споразумели изборите да протекат максимално прозрачно, честно и открито, да се гласува според критериите на Устава на БПЦ, по съвест и с отговорност, за да не се стига до ситуацията, в която епархията изпадна при предишния вот.  

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (10 Votes)

Близо половината сума, необходима за издаването на книгата с проповедите на Лимасолския митрополит Атанасий, вече е събрана чрез дарения от читателите на "Двери". За един месец са събрани близо 1800 лв. Има хора, които заявиха, че ще дарят труда си за подготовката на книгата. Така вече има заявка за изчитането й от коректор и страниране на текста. По този начин може да се каже, че половината от средствата за изданието вече са събрани.

Благодарим на всички, които дават своя принос беседите на Лимасолския митрополит Атанасий да достигнат до повече читатели.

„Двери” се ангажира да дава информация за набраните средства и за какви дейности по издаването са били похарчени. За контакти с редакционната колегия: redaktori@dveribg.net

Дарение можете да направите по три различни начина:

1. За дарение чрез банков превод:

IBAN: BG80 SOMB91301052727501, BIC: SOMB BGSF (Общинска банка),
Титуляр: Фондация „Православие България”, основание: за книгата на митр. Атанасий

 

3. За дарение чрез ePay.bg:

Описание Сума
Дарение за издаване на книгата на митр. Атанасий BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки