Мобилно меню

4.047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.05 (21 Votes)

Rilsi manastir_2За сетен път Рилската света обител подслонява и осигурява издръжката на поредната проява на синодния Културно-просветен отдел. Сега там се провежда четиридневен (9-12.9.2013 г.) „обучителен семинар за епархийските координатори на БПЦ - БП по духовна просвета, катехизация и култура“, както съобщава синодният сайт. Открива го Ловчанският митрополит Гавриил, който е председател на ресорната синодна комисия. Проявата има за цел да бъде подпомогнато изграждането на просветни центрове на различни нива в епархиите на БПЦ, та с това да се засили просветното дело на Църквата ни сред българския народ. Според сведения от обителта обаче в семинара участват 12 представители едва на половината епархии.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

img3

Прословутият автомобил „Линкълн”, който покойният митрополит Кирил ползваше за своите обиколки на паството и епархията си, е обявен за продажба. Американската лимузина, модел MKZ Hybrid 2012 година, с регистрационен номер В 8008 РТ, се появи в няколко сайта с обяви за продажба на автомобили. Като лице за контакт е посочен Данаил Добрев - единият от двамата бизнесмени, които са епархийски съветници и които преди време внесоха чрез фирмата си „Армира 2010” ЕООД колата и я предоставиха за ползване на владиката.

Хибридът е изключително икономичен и според характеристиките му комбинираният му разход на гориво е 5,2 литра на 100 км, което е било и една от предпоставките владиката да е съгласи да го ползва за своите нужди. Днес колата се продава за 62000 лева.

4.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (13 Votes)

103На големия празник Рождество Богородично, Ловчанският митрополит Гавриил в съслужение с отците Кънчо Кабадийски и Вениамин освети възстановяващия се манастир „Св. Богородица Ястреб” в землището на с. Сливек, недалече от град Ловеч. Десетки граждани се стекоха да почетат събитието. Сред гостите беше и областният управител на Ловеч Милко Недялков.

С водосвет за здраве и дълголетие митр. Гавриил призова всеки един да даде начало на доброто в света със своите дела и всички ние да подражаваме на онези, чиито действия и решения правят промените в живота ни. „Мижитурките си отиват, без да оставят нещо след себе си”, категоричен бе владиката. „Ние днес празнуваме Майка Богородица, която е един сияен пример за кротост и родолюбие. Денят е празник и за родители, които възпитават децата си на любов, доброта и уважение”, каза в словото си митрополитът.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

IMG 1670На 8 септември, неделя, беше честван по подобаващ начин празникът на Осиковския манастир „Рождество на Пресвета Богородица”. С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил празникът започна с отслужването на света литургия в храма „Св. архангел Михаил” на село Осиковица, която отслужи енорийският свещеник отец Димитър заедно с доц. дякон Иван Иванов от БФ на СУ „Св. Климент Охридски”, четци и певци. За празника пристигнаха гости от различни краища на страната, сред които голяма група от гр. Смолян.

След края на службата всички присъстващи се отправиха към Осиковския манастир, който се намира в подножието на връх Острома в местността „Манастирски ливади”. Там се бяха събрали над 300 души. Беше извършен водосвет в консервираната манастирска църква и на всички присъстващи бяха раздадени иконки на Пресвета Богородица от името на Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил. На присъстващите бяха разказани факти от историята на манастира от членове на инициативния комитет за възстановяването му и от специално пристигнали за празника представители на Историческия музей в гр. Правец.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

rusНа 8 септември - в деня, когато се чества Рождеството на Пресвета Богородица - в православните храмове на Българската православна църква празникът ще бъде отбелязан с тържествени богослужения. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави св. Литургия в столичния храм "Рождество Богородично" в кв. "Лагера". Празничното богослужение ще започне в 9 ч.

Повече за празника - тук

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]