Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

mitraС голямо напрежение и тревога се очакват изборите във Варненска и Великопреславска епархия, насрочени за 17 ноември. Църковни настоятелства, духовници и отделни миряни призовават за усилена молитва към Бога, за да бъде избран достоен наследник на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. В много от храмовете се извършват специални молебени. Църковното настоятелство на варненския храм „Св. цар Борис” призовава „всички православни християни усърдно да се молят през тази седмица Бог да отвори сърцата на избирателите да чуят гласа Му и да ги ръководи да гласуват по съвест. Нека просим от Бога да ни даде достоен архипастир, който да надгради и да развие делото на своя предшественик!”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

photo verybig_1172190След над 100 години опити новопазарското с. Стан ще сбъдне своята мечта да има църква, съобщава БТВ. След около половин година жителите на селото ще се радват на свой православен храм.

Първият неуспешен опит за строеж на църква е през далечната 1904 г. И именно затова церемонията по първата копка и полагането на основния камък за новия храм се превърна в празник за селото. За да се осъществи строежът на бъдещия храм спомага дарителска кампания и помощта от бюджета на местната община.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)
IMG 2385По повод 65-годишнината от убийството и 125-годишнината от рождението на приснопаметния Неврокопския митрополит Борис в Благоевград организират серия от прояви в негова памет. Те са инициирани от Православния информационен център на Неврокопска митрополия с благословението на сегашния Неврокопски митрополит Натанаил. Всяка година на 8 ноември се отслужва панихида на гроба на владиката (първата снимка). Той е погребан в двора на благоевградския храм „Въведение Богородично” (снимката долу).
 
Тази година са предвидени редица прояви в Благоевград, с които хората от града и епархията ще почетат живота и делото на духовника. В понеделник, 11 ноември, в Благоевград ще има вечер, посветена на поезията на дядо Борис. На 19 ноември ще има беседа за възгледите му за възпитанието на подрастващите. На 21 ноември в Районния исторически музей ще се състои среща-разговор за личността и делото на митрополит Борис. На 26 ноември пък ще се направи представяне на негови изследвания върху социалните мотиви в Стария Завет.
 

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)

DSCN8399С големи тържества във Видин беше отбелязана 80-годишнината на Видинския митрополит Дометиан, както и 25-годишнината от избора му за митрополит в епархията. Празникът беше уважен от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и митрополитите Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил и госта от Румънската църква, митрополита на Олтения и Крайова Ириней. Заедно с тях съслужиха епископите Стобийски Наум, Знеполски Йоан, Велички Сионий, Траянополски Киприян. Митрополит Дометиан беше поздравен и от представителите на Руската и Румънската църкви у нас – архим. Филип и ставр. иконом Нелуц Опря. На литургията присъства регионалният мюфтия за Северозападна България, както и председателят на НС Михаил Миков, който е депутат от Видинския избирателен район. „Рицари” в еднакви сини униформи, вероятно от тамплиерския орден, също бяха на литургията.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

132656 485887488113 4159492 o„Коледна звезда” не е обикновена благотворителна акция, която се провежда в периода около Рождество Христово. Проектът е събитие, което продължава години наред. Идеята не е да помогнеш веднъж, а да се ангажираш лично с този, който има нужда от помощ. Да се докоснеш до неговия свят, до живота му и да се съгласиш да станеш негов приятел.

В това е тайната на дългогодишния успех на начинанието: организаторите и доброволците от „Коледна звезда” участват в проект, който прави ангажираните в него приятели, съмишленици, помощници на страдащите не само за няколко седмици, не за година, а за дълго време. Проектът  обединява усилията на деца, младежи и доброволци от цялата страна, с различни интереси и способности, готови да творят добро и да помагат.