Мобилно меню

3.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 3.33 (12 Votes)

На 29 декември, неделя след Рождество Христово, временно управляващият Неврокопска епархия Видински митр. Дометиан отслужи св. Литургия и в главния храм на гр. Сандански, посветен на св. вмчк Георги. С това той завърши кратката си обиколка по околийските центрове на епархията, като не успя да служи само в гр. Петрич.

Заедно с митрополита в Сандански служиха видинският протосингел на митрополита, архим. Антим, йером. Гавриил от Зографския манастир и свещенослужители от духовната околия, начело с председателя на храма свещ. Йордан Аврамов. Песнопенията изпълни смесеният митрополитски хор за източноцърковно пеене „Йером. Неофит Рилски” под ръководството на проф. Йоанис Папахронис. Заедно с тях пя и малък състав за източноцърковно пеене, ръководен от о. Владко Тасков.

На отпуста митр. Дометиан отправи отеческо слово към присъстващите миряни и клирици, сред които беше и архиерейският наместник о. Георги Делев, служил този ден в с. Илинденци. В словото си митрополитът изненадващо отдели специално внимание на някои тежнения сред местните клирици, които не допринасяли за мира и единението в духовната околия. Дори изтъкна, че думата „дявол” означавала „разделител, разединител”.

След литургията митр. Дометиан отпътува за своята епархия и обеща да дойде отново на 11 януари за митрополитските избори в гр. Гоце Делчев на 12 януари 2014 г.

4.2941176470588 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (17 Votes)

887Продължава поредицата от концерти на смесения митрополитски хор за източноцърковно пеене „Йером. Неофит Рилски”, посветени на Рождество Христово под диригентството на проф. Йоанис Папахронис, създател и ръководител на хора. След проявите в Благоевград и Банско сега идва ред на градовете Петрич, Сандански и Гоце Делчев, центрове на съответните духовни околии в Неврокопска епархия. На 28 декември, събота, концертът ще бъде изнесен в залата в сградата на общината на гр. Петрич, на 29 декември – в гр. Сандански, а на 30 декември – в гр. Гоце Делчев. Преди всеки концерт ще бъде изнасяна и беседа за Рождество Христово от проф. Иван Желев, богослов.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)

22047В последното ни издание за тази година ви предлагаме:

- Какви духовни последици може да има откриването на „божествената частница” – „хикс бозона” и как този факт се свързва с християнските представи за Сътворението? Един учен с християнска вяра търси отговор на подобен въпрос. Вижте втората част от разговора с проф. Ричард Кархарт – дългогодишен преподавател по физика в Университета Илинойс в Чикаго.

- Новата година в Античността и Средновековието или календите срещу християнското благочестие на Васильовден и Обрезание Господне. Как Византия укротява езическата оргиастичност? – отговорите в увлекателния материал с участието на доц. Веселина Вачкова.

- Какво място има в Библията и християнската традиция смехът – едно типично човешко проявление? Какво за християните е веселието и иронията? Каква е метафизиката на смеха? Чуйте разговора с проф. Калин Янакиев, преподавател във Философския факултет на СУ и епископ Христо Писаров от Вселенската съборна църква на Христос.

- Необикновената съдба на една тревненска икона, превърната в маса по времето на социализма – разказ за преследваната, но никога непобеждавана вяра, за упоритостта на изкуствоведката Люба Цанева и таланта на реставратора Стефан Аенски.

Гледайте ни, очакваме Ви! Започваме в обичайния си час – 17:00.

Екипът на „Вяра и общество” ви честити настъпващата Нова година и ви припомня, че следващата ни среща ще бъде на 11 януари 2014 г.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)

photo verybig 833150На Стефановден в гр. Разлог стартира процедурата за избор на нов Неврокопски митрополит на мястото на починалия на 16 ноември 2013 г. митрополит Натанаил. По решение на Видинския митрополит Дометиан, който на този ден отслужи св. Литургия в съседния гр. Банско, в архиерейското наместничество на Разлог бяха събрани от 14 ч. епархийските съветници и избирателите от епархията. Това беше и първата среща с членовете на Епархийския съвет на управляващия епархията митрополит, понеже досега той не беше посещавал Неврокопска епархия, която управлява след смъртта на митрополит Натанаил.

Пред съветници и избиратели митрополит Дометиан обяви решението на Св. Синод да се проведат избори за нов Неврокопски митрополит на 12 януари 2014 г. и запозна присъстващите с личностите на кандидатите-епископи. Митрополитът връчи и на всеки избирател писмо със списъка на кандидатите, с което ги призовава съгласно устава да дойдат на 12 януари в гр. Гоце Делчев, където ще се проведат изборите, за да участват в тях. Управляващият архиерей е подписал и писмото до Мелнишкия епископ Серафим, викарий на Неврокопския митрополит, че от този ден трябва да напусне епархията, докато тече изборната процедура. Междувременно обаче беше станало ясно, че еп. Серафим е получил писмо от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в качеството му на председател на Св. Синод, изведено още в деня на решението на Св. Синод за листата на достоизбираемите, с указание да напусне Неврокопска епархия и той отпреди Рождество Христово е на послушание в Троянската св. обител.

Познавачи на каноническия порядък в Църквата уточняват, че според устава на БПЦ-БП правомощието да уведоми пребиваващите на територията на вдовстващата епархия епископи е на временно управляващия епархията митрополит, което и митр. Дометиан изпълни вчера, но вече post factum (срв. Устав на БПЦ-БП, чл. 85, ал. 3: Наместникът уведомява кандидатите, които живеят в епархията, че са вписани в листата и са длъжни да напуснат пределите й  до деня на избора).

3.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 3.86 (7 Votes)

246 001 Cyrkva SvTroica Bansko.jpg 5270На Стефановден клирът и народът в Банско имаха радостта да присъстват и участват в св. Литургия, отслужена в църквата „Света Троица” от Видинския митр. Дометиан, временно управляващ Неврокопска епархия. Заедно с митрополита служиха неговият видински протосингел архим. Антим, архиерейският наместник о. Янко Русев и свещеници от Разложка духовна околия, както и дякон Георги п. Николов Хаджигеоргиев. Управляващият митрополит не беше поканил за празничната служба протосингела на Неврокопска епархия, нито някого от епархийските съветници-свещеници.

Песнопенията бяха изпълнени от смесения митрополитски хор на Неврокопска епархия за източноцърковно пеене „Йером. Неофит Рилски”, ръководен от проф. Йоанис Папахронис.

По време на св. Литургия архиереят ръкоположи за свещеник дякон Георги п. Н. Хаджигеоргиев, когото той въведе в дяконски чин предния ден на литургията в Благоевград.

В навечерието на празника в същата църква „Света Троица” се проведе концерт на митрополитския хор, посветен на Христовото Рождество. Преди концерта беседа за празника изнесе богословът проф. Иван Желев, а накрая митр. Дометиан поздрави всички присъстващи с Господския празник и благодари както на хористите, така и на създателя и диригент на хора проф. Папахронис.