Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

Sveti Sinod_SofiaУтре, неделя, 17 ноември, от 16 ч. ще се състои извънредно заседание на Св. Синод, за да се определи временно управляващ овдовялата от днес Неврокопска епархия. Този митрополит ще трябва да организира опелото и погребението на упокоилия се днес сутринта Неврокопски митрополит Натанаил, а по-късно, по наша традиция поне след 40-ия ден, да ръководи изборите за нов митрополит на епархията.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

 MG 1266След продължително тежко боледуване днес, на рождения си ден, в 10 ч. точно на 61-годишна възраст се упокои в нашия Господ Иисус Христос Неврокопският митрополит Натанаил. 

Светското име на митрополит Натанаил е Илия Иванов Калайджиев. Роден е на 16 ноември 1952 г. в с. Копривлен, Гоцеделчевско. Скоро семейството му се премества в с. Мокрище, Пазарджишко. След завършване на основното си образование, през 1968 г., той постъпва като послушник в Троянската св. обител, а заедно с това от есента на същата година е приет за ученик в Софийската духовна семинария, курса на която завършва през 1975 г. По време на своето обучение там на 3 март 1974 г., Православна неделя, в Троянския манастир е постриган в монашество с името Натанаил от Ловчанския митрополит Григорий под духовното старчество на тогавашния игумен архимандрит Геласий (после Ню-Йоркски митрополит) и йеромонах Даниил.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Kart-Filaret-AБиографичен сборник за Ловчанския митрополит Филарет подготвя църковният изследовател Борис Цацов. В книгата за покойния архиерей са включени разкази на родственици, близки и приятели на митрополита, а също и множество фотографии. Изследователят работи по нея в продължение на няколко години.

Според ловешките архиви митрополит Филарет е един от най-младите митрополити в историята на Българската православна църква. Той е оглавил Ловчанска епархия едва 36-годишен.

Роден е на 26 октомври 1903 г. във Варна със светското име Атанас Панайотов Атанасов, разказа за БТА Пенка Чернева, началник на териториалния отдел на „Държавен архив” в Ловеч. Филарет е духовен син на митрополит Симеон, който го е назначил за епархийски проповедник на Варненско-Преславската епархия.

Специализирал е канонично право в Страсбург, Франция. Епископ Филарет оглавява Ловчанската митрополия на 4 юни 1939 г. и по думите на Пенка Чернева поема управлението на епархията в едни от най-смутните времена от историята на България – Втората световна война и политическите промени след 1944 г.

От статия във в-к „Стремление” разбираме, че митр. Филарет е бил изключително ерудиран, владеел е няколко езика – френски, немски и др., сътрудничил е в църковни и обществени вестници и списания.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

552630 469631959762814 750049101 nС наближаването на митрополитските избори за Варненски и Великопреславски митрополит тази неделя ескалира и напрежението около вота. Епархиоти от Варна сигнализират, че по установена от години вече традиция се оказва натиск върху избирателите, за да гласуват за определени кандидати. На особено силна „агитация” са били подложени избирателите от Търговищка и Добричка духовна околия. Основният натиск е върху духовниците, които ще гласуват.

„Предизборната кампания” на един от кандидатите – Агатоникийски епископ Борис, игумен на Бачковския манастир - стана известна до степен на „обществена тайна” благодарение на тези, които са му отказали. Свещениците не се осмеляват да говорят за проблема, защото съдбата на семействата им е в ръцете на бъдещия митрополит. Ако корумпиращият ги епископ „спечели” изборите, в бъдеще ще се разправи с тези, които са му се противопоставили, или най-малкото те ще влязат в черния списък на владиката на "неблагонадеждните" свещеници.

По-голяма свобода да говорят за корупционната практика в митрополитските избори си позволяват миряните. Много от тях пишат в социалните мрежи и до медиите с надеждата, че „осветляването” на корупционните схеми и задкулисието в изборите за духовни ръководители на епархиите на БПЦ ще вразуми избирателите и ще им даде кураж да се противопоставят на натиска.

„За съжаление миряните също се страхуват от гнева на бъдещия владика и предпочитат да останат пасивни", ни пише наш читател. Според него освен от молитва, за достоен избор на митрополит е необходимо „публичното осъждане на подлостта”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

IMG 2516От днес започва продажбата на коледни картички, изработени в благотворителната инициатива „Коледна звезда”. Художниците са деца без семейства, отглеждани в институции, лица с умствени затруднения, социално слаби ученици, както и ученици от столични и пловдивски училища, които са съпричастни и рисуват в полза на своите нуждаещи се връстници.

Със събраните средства се подпомага организирането на летен лагер или екскурзия за децата-художници. За някои от тях тази екскурзия е единствената възможност да напуснат за малко населеното място, в което живеят.

Всяка отделна картичка представлява самостоятелна коледна рисунка, израз на детското въображение и емоция, своеобразно цветно поздравление към човека, който я види. Само тук можете да видите „коледно куче”, „коледен магазин”, „коледнa кола”, „коледно сърце”. Картичките не са безименни – на всяка е написано името на детето-художник и от къде е то. Всичко това прави уникални тези коледни картички, те не се повтарят една с друга! Рисунките са с акварелни бои на медна основа върху висококачествен цветен картон, отговарящ на всички екологични изисквания.