Мобилно меню

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (14 Votes)

H9YПловдивският митрополит Николай сезира главния прокурор Сотир Цацаров за твърденията, че се прави опит за покушение срещу Старозагорския владика Галактион. Сигналът е внесен вчера.

Днес на заседанието на Светия Синод Ловчанският митрополит Гавриил също потвърдил, че и до него е стигала информация за опит да бъде отровен Галактион, съобщи "Стандарт".
 

4.5454545454545 1 1 1 1 1 Rating 4.55 (11 Votes)

06490b9bb0ca1a2c536fcba3226c96a5На вчерашното заседание на Св. Синод са били разгледани документите, въз основа на които беше заведено църковно-наказателно дело срещу Левкийския епископ Павел. След синодалното заседание на еп. Павел е била връчена призовка в срок до 13 януари 2014 г. да представи писмени доказателства по делото и да посочи имената на свидетелите си. Самото заседание на пълния състав на Св. Синод, по време на което ще се извърши църковният съд, ще бъде на 22 януари в синодната палата.

Засега няма официална информация за конкретните обвинения отправени към провинилия се клирик. Едно от тях е, че след като е приел монашество и свещен сан е нарушил обетите си и се е оженил. От този брак еп. Павел има син, който вече е пълнолетен. Св. Синод разполага с документи от ЕСГРАОН за семейното състояние на епископа и законния му син. Пред жълтата преса еп. Павел тиражира версията, че се е наложило той да признае незаконнородения син на брат си. Своите аргументи по делото клирикът ще представи през януари пред Св. Синод.

Синодалните архиереите вчера са обсъдили и поведението на епископ Игнатий, викарий на Сливенския митрополит Йоаникий, който си позволи в медиите да злепостави патриарха и синодални архиереи. Подобни прояви пред средствата за масово осведомяване епископ Игнатий имаше и по време на Шестия църковно-народен събор, след който получи забрана да говори с журналисти. Св. Синод се е въздържал да наложи наказание на младия епископ, но духовният му наставник митр. Йоаникий е поел ангажимент да го вразуми, за да не злепоставя Църквата, пише в-к Стандарт.

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (28 Votes)

Image 2476932 407В разговор в предаването „Кой говори“ на „Дарик“ о. Василий Шаган, проф. Калин Янакиев и журналистът Горан Благоев коментираха решението на Св. Синод относно изборите за Варненски митрополит.

Проф. Янакиев заяви, че според него Св. Синод не е касирал изборите, а само ги е отложил. Той се аргументира с това, че новият вот ще се проведе със същите кандидати и същите избиратели, част от които са получили пари, за да гласуват по определен начин. Има голям риск във Варна да бъде избран митрополит-симонист, т. е. духовник, който се е домогнал до църковен сан, звание или административна длъжност чрез даване на пари и това е невероятен грях, заяви проф. Янакиев. Той подчерта, че Св. Синод е трябвало да извика епископите Борис и Игнатий и да проведе разследване, за да се разбере, позовавайки се на 74 апостолско правило, дали единият е давал подкупи или другият го обвинява безоснователно. В същото време Св. Синод заявява, че няма ресурс да направи разследване, а държавата не се наема да започне подобно действие, оправдавайки се, че не може да се меси в делата на Църквата. „Изправяме се пред абсурда, в Църквата да може да се извърши престъпление, което нито да бъде разкрито, нито да бъде наказано, което за светостта на Църквата е просто скандално“, заяви проф. Калин Янакиев.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (8 Votes)

ib54-1От днес в библиотеката на Богословския факултет на Софийския университет се провеждат научен семинар и изложба на тема „Светите братя Кирил и Методий – духовни просветители и покровители на Европа (литургични, иконографски и химнографски аспекти)“.

Научният форум е посветена на 1150-годишнината от Моравската мисия на светите братя. Семинарът се провежда в рамките на честванията, посветени на 125-годишнината от основаването на Софийския университет. Целта на проекта е изследване и запознаване с просветителската и дипломатическата мисия на св. Кирил и Методий. В семинара ще вземат участие преподаватели и студенти от Софийския университет. Организаторите се надяват проявата да се превърне в научен форум, посветен на делото на св. Братя и отражението му в развититето на културните процеси в България и Европа. Семинарът и изложбата ще продължат до 30 ноември.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

 MG 2375С тържествена св. Литургия започна празникът на св. Климент Охридски в едноименния параклис на Богословския факултет на Софийския университет. През тази година факултетът отбелязва своята 90-годишнина (вж. тук). Лично Негово Светейшество патриарх Неофит, първият декан на възстановения през 1991 г. Богословски факултет, оглави св. Литургия и участва в честванията. Като дългогодишен председател на архирейската просветна комисия към Св. Синод патриарх Неофит остава свързан с делата на Богословския факултет и следи развититето на духовната школа през годините.

В богослужението в академичния параклис взеха участие и архиереи от Св. Синод на БПЦ.

Снимки Стефка Борисова