Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)

Image 2463965 126Вчера в Св. Синод беше внесена подписка за касиране на изборите за Варненски митрополит, които се проведоха миналата неделя. Протестното писмо, адресирано до Българския патриарх Неофит и Св. Синод, беше подписано във варненските храмове само за три дена от 1300 християни. Към момента подписите вече са над 2000.

В писмото се казва, че християните във Варненска епархия не приемат избора от 17 ноември и настояват той да бъде касиран. "Смятаме, че изборът е опорочен и манипулиран. Протестираме срещу използване на Устава на БПЦ за налагане и узаконяване на задкулисни съглашения и договорки".

Те също така настояват еп. Борис да бъде изваден от списъка с "достойните да бъдат избирани" (достоизбираеми) епископи, защото "не е достоен да бъде пастир на Варненска и Великопреславска епархия и няма доверието на християните". Инициативният комитет „За чистота в Българската православна църква”, събрал подписите, отбелязва, че има подкрепата на 21 неправителствени организации от Варна и към тях продължават да се присъединяват и нови. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

IMG 2533Повече от 100 начални учители от софийските училища се събраха в залата на 18-о СОУ в София, където им беше представено Учебно помагало по БЕЛ, Роден край и Час на класа за интегриране на знанието за християнството в 1 клас. Поради мащабите на столицата след консултация с РИО-София беше решено на срещата да бъде поканен по един начален учител от училище, който след това да представи помагалото в съответния педагогически колектив.

Срещата беше открита от г-жа Ваня Станчева, старши експерт в РИО - София, която сподели, че началните учители у нас отдавна се нуждаеха от подобно пособие. На срещата присъства и г-жа Виолета Дърмонева, старши експерт по начално образование в РИО - София.

Учителите бяха запознати със съдържанието на учебното помагало и начина на работа с него от двама от авторите – д-р Полина Спирова и Златина Каравълчева.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

SSC 0667В навечерието на Въведение Богородичн, празника на християнското семейство и младеж, се състоя тържественото откриване на изложбата-базар „Стани приятел“. На нея бяха представени коледни картички, ръчно рисувани от деца и младежи в неравностойно положение и ученици от столични и пловдивски училища. Изложбата „Стани приятел“ е традиционна част от благотворителната инициатива „Коледна звезда“, организирана за девета поредна година от Енорийски център при храм „Покров Богородичен – Всех скорбящих радост“, гр. София. Със събраните средства се организират летни лагери и екскурзии за децата от институциите.

На тържественото откриване на изложбата присъстваха малчуганите от ДДЛРГ „Констанца Ляпчева“ в гр. Долна баня, младежите от Социално-учебен професионален център „Княз Борис I“ в гр. София, младежи с умствена изостаналост от Защитено жилище „Савина“  и учениците от столичните 20-о ОУ „Тодор Минков“ и ЧОУ „Св. София“. Другите талантливи деца, участващи в проекта – тези от ДДЛРГ с. Доганово, от ОУ „Христо Ботев“ в с. Беброво (Еленско), от столичните училища 7-о СОУ „Св. Седмочисленици“ и 73-о СОУ „Владислав Граматик“ и от пловдивското „Добрин Петков“ не успяха да дойдат лично. Събитието уважиха и голяма част от младежите-доброволци, които в съботно-неделните дни посещават децата от институциите и заедно създават неповторимите картички.

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (20 Votes)

60Проватският еп. Игнатий каза кой стои зад решението му да не се оттегля от изборите за Варненски митрополит.

"Чух се по телефона с един от свещенослужителите в синода. Дионисий разговаря с мен в присъствието на Патриарха. Беше до Патриарха, когато говорехме. И той ми каза, да не си подавам отвод, защото това не е по устав“, разкрива еп. Игнатий в интервю за Vlastta.com

Архим. Дионисий, началник на Богослужебния отдел в Св. Синод, е прочут с множество скандали (тук). Сред тях центално място заема архонтската афера. През годините той превърна в своя "запазена марка" злоупотребите с авторитета на висшия духовник, от чието благоволение зависи в настоящия момент.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

vavedenie bogorodichno panselinosПразникът Въведение Богородично, който отбелязваме на 21 ноември, се чества у нас като Ден на християнското семейство и православната младеж. На него, освен че си припомняме посвещаването на малката Мария на Бога и изпращането й в Йерусалимския храм, правим равносметка за ролята на семейството в живота на християните и за отговорността за възпитанието на подрастващото поколение.

В храмовете на всички епархии на БПЦ ще бъдат отслужени тържествени  богослужения, а по традиция на този ден се организират редица прояви, които бележат празника.