Мобилно меню

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

NevrokoskaMitropolia24 януари – денят, в който ще бъде въдворен новият Неврокопски митрополит Серафим, е обявен в Гоце Делчев за неучебен ден и неработен за общината. Както бе съобщено, новият митрополит ще бъде посрещнат в епархията си в петък, като в Гоце Делчев ще пристигне следобяд в 16:00 ч.

„Вече има пълно единомислие между всички политически сили по този въпрос. Чисто формално решението ще се вземе в сряда по време на сесията на Общинския съвет. Сигурно е, че учениците няма да са на училище, а работещите в общински институции ще са почивка в празничния ден. Частните фирми сами ще преценят дали да пуснат работниците си в еднодневна ваканция, заяви кметът на Гоце Делчев Владимир Москов, цитиран от „Кросс. Той за пореден път увери, че за жителите на града изборът на нов духовен водач е голям празник и нещо много важно.

Администрацията на града, който е център на Неврокопска епархия, обяви още преди изборите в неделя, че ще посрещне достойно новия митрополит, независимо кой от двамата кандидати бъде избран от Синода. Те възнамеряваха да обявят понеделник за неработен ден, защото очакваха въдворяването да се извърши непосредствено след избора. Преди 14 години дядо Натанаил също бе посрещнат много тържествено от жителите на Гоце Делчев и миряните от цялата Неврокопска епархия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

5dУникална творба от национално значение е спасена при специализирана операция, съобщиха от ДАНС. Намерена е част от старинен църковен иконостас. Акцията е проведена на 17 януари след получена разузнавателна информация за трафик и търговия с крадени културни ценности. В района на София са били задържани трима души, а в обитавани от тях адреси са открити множество различни по вид културни ценности. Иззети са също компютърни конфигурации и устройства за заглушаване на сигнално-охранителни системи. На един от тримата е наложена мярка „задържане под стража, а на другите двама – „парична гаранция.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

1 DSC2332Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит присъства на днешния тържествен концерт на хора на Неврокопска митрополия, който се проведе с негово благословение в старинната столична църква „Св. София от 16 ч. Концертът от източноцърковни песнопения диригентът и хористите посветиха на избора на нов Неврокопски митрополит. Програмата съдържаше основно песнопения, творби на йеромонах Неофит Рилски (1793-1881 г.), който е и патрон на хора, създаден от блаженопочиналия Неврокопски митр. Натанаил и поверен на известния гръцки протопсалт и музикоучител проф. Йоанис Папахронис. С този концерт се затвори цикълът от концерти, които хорът направи преди и след Рождественските празници през миналия декември в градовете-седалища на петте духовни околии. Те бяха посветени на светлата памет на митрополит Натанаил във връзка с 40-те дена от кончината му. А днес с голяма обич беше отдадена почит и на новоизбрания Неврокопски митр. Серафим, който присъства на концерта заедно със Светейшия патриарх Неофит. Бяха още митрополитите на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Варненски и Великопреславски Йоан и Браницки еп. Григорий, който беше подгласник в днешния митрополитски избор.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)

 MG 6966Въдворяването (по светски – интронизацията) на новоизбрания днес Неврокопски митрополит Серафим ще се проведе в петък, 24 януари. Съобщеното от някои медии днес, че въдворяването ще стане утре, понеделник, 20 януари, не отговаря на истината. Практически това не може да стане, защото въдворяването на новоизбран митрополит в епархията предполага отслужването на св. Литургия на другия ден. Но във вторник е именният ден на Н. Св. Българския патриарх Неофит и всички митрополити са поканени да присъстват. А за един нов митрополит това е неотменимо задължение. При това Св. Синод на 22 и 23 януари ще проведе заседания, които също са задължителни за митрополит Серафим.

Според предварителни сведения при въдворяването на новия митрополит той ще бъде посрещнат в петък преди обяд на границата на епархията, малко преди Благоевград. След това ще посети този първи град, който е второто митрополитско седалище и средище на духовна околия, и ще отслужи молебен в катедралата „Въведение Богородично. Оттам ще продължи за гр. Разлог, също средище на духовна околия, където отново ще отслужи молебен в градския храм „Свето Благовещение. Накрая митрополитът ще пристигне около 16 ч. в гр. Гоце Делчев, където ще бъде посрещнат в началото на града от духовенството, властите и народа и в шествие ще отидат до центъра. Митрополит Серафим ще отслужи заупокойна молитва при гроба на блаженопочиналия Неврокопски митр. Натанаил в двора на митрополията и след това ще отслужи молебен в катедралния храм „Св. Кирил и Методий. В края на молебена ще се извърши и самото въдворяване, като ще бъде огласено „синодалното писмо до паството за избора на митрополита (Устав на БПЦ-БП, чл. 91, ал. 1 – „Светият Синод препоръчва новоизбрания епархийски митрополит на паството му със синодално писмо, което се прочита във всички църкви на епархията). Ще бъде отслужена и вечеря в катедралата.

На другия ден, събота, празник на св. Григорий Богослов, митрополит Серафим ще отслужи първата си св. Литургия в епархията. На 26 януари, неделя, митрополитът ще отслужи св. Литургия в Благоевградската катедрала. Тази литургия ще бъде предавана пряко от БНТ2.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (31 Votes)

 MG 6907Днес в праклиса на синодната палата в София се състоя каноническият избор за нов Неврокопски митрополит. Синодалните архиереи избираха между двама епископи: Браницкия Григорий и Мелнишкия Серафим. Десетки свещеници и стотици миряни от Неврокопска епархия бяха пристигнали днес в столицата със специално организирани автобуси, за да присъстват на избора и да поздравят новия си митрополит Серафим. Неговият събрат епископ Григорий с радост прие решението на синодните старци. Така наследник на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил стана неговото духовно чадо Серафим. 

Снимки: Стефка Борисова