Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

14376869Духовници и миряни от Варна пристигат утре в София, за да участват в молитвено присъствие пред синодната палата, часове преди Св. Синод да вземе решение за честността на изборите във Варна. Повече от 100 души от морската столица с присъствието си ще засвидетелстват желанието за честност в Църквата, за касиране на вота във Варненска епархия и провеждане на нови избори.

Инициативен комитет от духовници и миряни от морския град внесе в синодалната канцелария жалба от епархийски избиратели, както и подписка от жители на епархията с твърдения, че изборите са били опорочени.

Варненци се надяват към тяхното молитвено присъствие да се присъединят християни от София и другите епархии на страната, защото проблемите са общи. "Време е църковното общество у нас да заяви своята нетърпимост към интригите, които разболяват Църквата и отблъскват хората от нея", заявяват от инициативния комитет във Варна. Още повече че предстоят избори в Русе и Неврокоп и съществува опасност утвърдената порочна практика за манипулиране на изборите да бъде приложена и в тези епархии.

Началото на молитвеното присъствие е 13 ч., а заседанието на Св. Синод ще започне в 18 ч.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

featured-bulgaria-31-alexander-nevski-churchНегово Светейшество Българският патриарх Неофит ще оглави св. Литургия по повод храмовия празник на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ на 23 ноември. В богослужението ще вземат участие архиереи от БПЦ, столични свещеници и храмовото духовенство.

Всенощното бдение тази вечер в патриаршеската катедрала ще оглави Пловдивският митрополит Николай, както обяви Пловдивска митрополия през официалния синоден сайт.

На 23 ноември от 18 ч. Св. Синод на БПЦ ще проведе извънредно заседание, на което ще разгледа документите от проведения във Варна епархийски избор за нов митрополит на Варненска и Великопреславска митрополия.

По-рано през деня, от 13 ч., пред синодната палата ще се съберат християни от цялата страна, които с молитвено присъствие ще засвидетелстват желанието си за честни избори в БПЦ и за достойни архиереи начело на българските митрополии.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

3ril06di 47 0Току-що приключи срещата на Негово Светейшество патриарх Неофит с представители на Инициативен комитет „За чистота в Българската православна църквата“ от Варна, които лично дойдоха в синодната палата, за да представят пред патриарха своите възражения за проведените в морската столица епархийски избори за нов митрополит.

„Излизаме обнадеждени от срещата с Негово Светейшество“, заявиха духовниците от Варна. Сред членовете на инициативния комитет са и епархийски избиратели от Варненска епархия.

Те казаха, че са имали възможност да изкажат пред патриарх Неофит какви са тревогите им относно вота във Варна и начина, по който протичат изборите в БПЦ в последните години, споделили са болката си от задкулисието и корупцията, които придружават църковния вот, нещо недопустимо в Църквата. Представителите от Варна са заявили, че нямат финансови и други комерсиални интереси, а са дошли в синодната палата, водени от християнската си съвест и желанието да помогнат на Българската църква, която боледува. Те настояват епархийските избори, проведени миналата седмица във Варна, да бъдат касирани и да се проведе ново гласуване. Преди това обаче епископ Борис би трябвало да бъде изваден от листата с кандидатите, тъй като няма моралните качества да бъде митрополит.

Негово Светейшество не се е ангажирал с конкретен отговор, защото крайното решение на казуса с изборите във Варна е на Св. Синод. Патриархът е благодарил на духовниците, които жертвоготовно са дошли чак до София, за да изпълнят пастирския си дълг.

На срещата с инициативния комитет от Варна са присъствали епископ Наум, главен секретар на Св. Синод, и (неясно защо) архим. Дионисий.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (12 Votes)

2013-11-21 2027Напълно в духа на времето във Варненска епархия организират контраподписка в подкрепа на епископ Борис. Официално подписката се събира пред варненската църква "Св. Петка". Тя е под мотото "За силна ръка в Църквата - дядо Борис митрополит на Варна". По данни на Нова телевизия под нея са се подписали 50 души. Официално никой не е застанал зад инициативата.

Неофициално: шофьор на митрополията разнася контра-подписката в градовете, които излъчиха 17-те епархийски избиратели, гласували за двойката Борис-Игнатий - Добрич, Търговище, Провадия, Шумен със задачата да събере подписи под твърдението, че изборите в неделя, 17 ноември, са били "канонични и морални". Целта е да се разграничат от варненските свещеници, миряни, общественици, които протестират срещу изборните резултати. По информация на Двери от вътрешен на митрополията източник в кампанията участват архиерейските наместници на някои от духовните околии, гласували за Борис, а именно на Търговище и Шумен.

Припомняме, че на епархийските избори миналата неделя 17 епархийски избиратели гласуваха за епископ Борис като фаворит за митрополитското място и за епископ Игнатий като подгласник, като 16 от тях бяха от духовните околии, а само един от Варна. Останалите 13 епархийски избиратели са гласували за Стобийския епископ Наум, а вторият им вот е за различни кандидати.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

6b4Утре в Синодната палата в 12:00 ч. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще се срещне с представители на Инициативния комитет „За чистота в Българската православна църква”, състоящ се от епархийски избиратели, духовници и миряни от Варна, които предупредиха за фалшифициране на вота още преди протичането на изборите на 17 ноември, а след това организираха и внесоха в Св. Синод подписка с 1300 подписа за касирането им. Те ще запознаят Негово Светейшество със своите мотиви и ще представят нови доказателства за манипулиране на вота. Досега двама свещеници са подписали клетвени декларации, че върху тях е бил упражняван натиск да гласуват за определени кандидати. Техните декларации ще бъдат предоставени на Патриарх Неофит.

Вчера, сряда, 20 ноември, Инициативният комитет внесе официално Протестното писмо на варненци в канцеларията на Св. Синод. Събирането на подписи във варненските храмове продължава. Към настоящия момент те са вече над 2000.

В предвидения от устава на БПЦ тридневен срок след провеждането на изборите 10 епархийски избиратели внесоха своята мотивирана жалба срещу резултатите от изборите на 17 ноември. Св. Синод трябва да се произнесе в тридневен срок след получаването й. Своето решение митрополитите трябва да обявят в събота. Заседанието започва в 18:00 ч. вечерта.