Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (18 Votes)

MGL9536

Днес в Созопол тържествено отбелязаха празника на св. Николай Чудотворец. След празничната литургия в храм „Св. Георги”, която отслужиха ставрофорен иконом Иван Попов, новоръкоположеният свещеник Димитър Попов и още един гост-свещеник, беше отслужена панихида за починалите моряци и водосвет за здравето на живите. След това се извърши литийно шествие до пристанището на града начело с кръста, хоругвите, свещениците, певците, собственици на плавателни съдове, които носеха венците, осветени в храма. Сред първите беше кметът Панайот Рейзи с иконата на св. Николай Чудотворец, други представители на общинската власт, църковните настоятели, моряци, рибари и множество жители и гости на града. Отец Иван поръси със светена вода десетки рибарски кораби и лодки, чиито капитани стояха чинно на пристана. След това по традиция в морето отплаваха рибарски кораби, лодки и яхти, които хвърлиха в морето осветени венци в памет на загиналите моряци.

MGL9519

След това в археологическия комплекс на манастира „Св. Йоан Предтеча” на едноименния остров срещу Созопол беше поставено копие на историческата икона на Божията майка „Св. Богородица Всеблажена - Камариотиса”. Чудотворната икона е била най-голямата светиня на това важно манастирско средище, разрушено през 17 век. Тя е спасена от монашеското братство, което напуска обителта след нейното разрушаване през 1629 г. Инициативата беше на фондация „Св. Йоан Предтеча и Кръстител”, която си е поставила за цел да възстанови и разкаже в слово и образи историята на патриаршеската и императорска ставропигиална обител, която векове наред е играла ключова роля в духовния живот на черноморските градове. Копието от иконата, което ще остане там, където е била иконостасната преграда, за да имат малка представа поклонниците и туристите за светостта на мястото, беше осветено от свещ. Димитър Попов от Созопол на връх Никулден.

Снимка: Михаил Заимов

4.8461538461538 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (26 Votes)

 MG 2618Днес празнични богослужения за Никулден бяха отслужени в православните храмове във всички епархии на БПЦ.

Стобийският епископ Наум, главен секретар на Св. Синод, оглави св. Литургия в столичния старинен храм „Св. София”. В съслужение с него беше храмовото духовенство.

Стотици богомолци се стекоха днес към малкия столичен храм „Св. Николай Чудотворец” (срещу митрополията), за да вземат участие в св. Литургия. Само малка част от тях успяха да влязат в храма по време на службата. Св. Литургия оглави Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, а в съслужение с него бяха о. Николай Нешков, предстоятел на храма, о. Кирил Попов и други духовници. С преместването на о. Николай в този храм се възроди и енорийският живот в него, а разпиляната по известните причини енория на руската църква намери свой нов дом.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (16 Votes)

865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a87413a23bb45a4cf5a17f59c8f0293d96158Днес Пловдивският митрополит Николай отбеляза с 4-часова св. литургия в катедралния храм „Успение Богородично” своя имен ден. Той беше в съслужение с Великотърновския митр. Григорий и новоизбрания Западноевропейски митр. Антоноий. За празника му в Пловдив пристигнаха и епископите Сионий, Теодосий и Бачковският игумен еп. Борис.

На литургията присъстваха също политици и бизнесмени. Сред тях бяха кметът на Пловдив Иван Тотев, лидерът на БСП в града Георги Гергов, както и бившият областен управител на Пловдив от БСП Тодор Петков. Той беше награден с орден „Св. апостол Ерм” - първа степен за „заслуги и съдействие на светата Пловдивска епархийска църква”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

988813 626558530740246 903813779 nЗа учениците във 2 клас на лясковското училище „Никола Козлев“ 5 декември, навечерието на Никулден, се превръща във вълнуващ ден. Преди празника на св. Николай класът ще има открит урок, посветен на светеца. Сред присъстващите в класната стая са: Георги Петров – заместник-кмет на Община Лясковец, доц. д-р Магдалена Легкоступ – преподавател от ВТУ „Св. Кирил и Методий“, о. Валентин Георгиев, свещеник в Лясковец, г-жа Габриела Иванова, директор на ЦДГ „Радост“, г-жа Диана Петкова-Велчева – директор на НУ „Цани Гинчев“ и учители от всички училища в града.

Г-жа Кремена Енчева е подготвила за своите второкласници динамичен урок, изпълнен с много задачи, дейности и откривателства.

Малките ученици са разделени на четири отбора: „Златна рибка“, „Шаран“, „Акула“ и „Риба-клоун“. Тези отбори подготвят проекти на различни теми: „Легенди, стихове, народни песни, посветени на св. Николай“; „Традиционни ястия за Никулден“; „Традиции и обичаи на Никулден“; „Никулден – кой празнува?“.

След това всеки отбор представя своя проект на класа и гостите, изготвят постери и презентации. В урока са използвани и работните листове от учебното помагало на „Двери“ от темата „Св. Николай – грижата за другите“.

В края на заниманието учениците представят и крайния продукт от работата по проекта: книжка за Никулден. Така, в рамките на един урок второкласниците разглеждат днешния празник от няколко гледни точки – литературна, фолклорна, кулинарна, социална. Един интересен и незабравим за децата начин да научат кой е св. Николай и защо той се почита.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

22047В този брой на "Вяра и общество ще видите:

"Предпочитам Църквата да е контузена, травмирана и мръсна, защото е била на улицата, вместо да е нездрава, защото живее изолирана.” – дискусия върху първия програмен документ на папа Франциск, който е на път да взриви християнския свят. Събеседници на Горан Благоев ще бъдат монсеньор Христо Пройков, постолически екзарх на българите католици от източен обред и проф. д.ф.н. Георги Каприев.Вашите въпроси и мнения  по темата може да заявите предварително, чрез страницата ни във фейсбук „Вяра и общество", на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването ни, директно в ефир Ви очакваме на телефони  02 9 444 999 и 02 814 2551.

„Светият синод наруши устава си, като накара свещеници и миряни да разследват епископи, обвинени в купуване на избиратели” – в пряка линия от БНТ-2 Варна за ситуацията в епархията седмица преди новия тур на изборите за Варненски митрополит.

„Обикновените хора помагат, но бизнесмените и политиците – не!” – как зрителите на нашето предаване помогнаха на зографката Ганка Павлова, пенсиониран учител по рисуване, да осъществи своята мечта – да замине за Антарктида, за да изрисува на място иконите в параклиса на българската научна база, като финансира единствено пътуването си и дари своя професионален труд.

Гледайте ни, очакваме Ви! Този път започваме в обичайния си час – 17.00.