Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (42 Votes)

EpiskopBorisСв. Синод бил решил да изключи Бачковския игумен еп. Борис от всички бъдещи листи на достоизбираеми епископи за митрополитски избори. Формалната причина била решението на Св. Синод да не включва в каталога епископ, който един път е отказал официално да бъде кандидат за митрополит на определена епархия. Според в. Стандарт, след скандалните видеоклипове в навечерието на варненския вот Бачковският игумен бил изпратил писмо до Св. Синод, в което се отказал от участие в изборите. Тази информация не беше известна досега.

Въпросът за еп. Борис е бил повдигнат от Западноевропейския митрополит Антоний. Митрополитът изтъкнал, че скандалното поведение на Бачковския игумен е станало публично достояние и затова е необходимо Св. Синод да вземе мерки и да го санкционира. Архиереите от своя страна сметнали, че трябва да се направи допълнително разследване на случая, но не са решили под каква форма ще е и кой ще го води. Вероятно ще бъде сформирана специална комисия. До нейното произнасяне Бачковският игумен бил поставен под запрещение, т. е. няма да има право да извършва богослужение. Очаква се разследването да даде резултат в най-скоро време и съдбата на еп. Борис да се реши още в рамките на идващите месеци.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

34340-serafim 620 348Днес новоизбраният Неврокопски митрополит Серафим премина границата на своята епархия. Преди това той отиде първо се поклони пред мощите на св. Йоан в Рилския манастир. Там още в 7.30 ч. пред портите на светата обител го посрещна игуменът й, Адрианополски епископ Евлогий, и го приветства в това първо негово поклонение като митрополит.

В 8.30 ч. Неврокопският владика пресече границата на своята епархия и беше посрещнат в първото й населено място – с. Бараково, Кюстендилско. Там той беше посрещнат от членовете на Епархийския съвет на Неврокопска митрополия, архиерейския наместник на Благоевградска духовна околия иконом Павел Крушалийски, представители на всички духовни околии, кметът на общ. Кочериново Иван Минков, кметицата на Бараково Жулиета Лазова и много миряни. Деца, облечени с народни носии, посрещнаха с хляб, сол и мед митрополит Серафим. В храм „Успение Богородично на с. Бараково владиката беше приветстван от протосингела на Неврокопска митрополия архим. Лукилиан. Той пожела на младия архиерей да следва заветите на неговия предшественик и духовен отец митрополит Натанаил, който от небето ще се моли и ще напътства своя духовен син и приемник по катедра.

3.1818181818182 1 1 1 1 1 Rating 3.18 (22 Votes)

13На заседанието си в сряда Св. Синод е одобрил Правилника за дейността на Духовната академия в Пловдив, изготвен от сегашния протосингел на Пловдивска митрополия и ректор на семинарията в града отец Добромир Костов. Предвижда се тя да се помещава в сградата на семинарията „Св. Кирил и Методий и да носи същото име. Студентите в нея ще бъдат на пълен пансион и поради тази причина жени в нея ще учат само задочно, съобщава „Стандарт. Духовен надзорник на учебното заведение ще бъде Пловдивският митр. Николай. Ректор ще бъде неговият протосингел отец Добромир. Идеята е завършващите в Пловдив семинаристи да продължават обучението си непосредствено в Духовната академия, както и т. нар. паралелци, които и сега съставляват съществена част от обучаващите се Софийската духовна семинария, но обучението им няма правен статут. Духовната академия ще бъде на пряко подчинение на Св. Синод и няма да има връзка с никой от държавните университети.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

2014-01-23 1630Рядката икона „Св. Богородица Млекопитателница” от с. Пепелина, Русенско, вече е реставрирана и се завърна в Русе, съобщава сайтът на Русенска митрополия. Реставрацията е направена от Константин Угринов от Регионален исторически музей – Варна, който е извършил всички необходими възстановителни и консервационни дейности. Изработено е и точно копие на иконата от Павлин Пенев, което ще бъде поставено в храма в с. Пепелина. Реставрираната икона ще бъде съхранявана в музейната екпозиция на Русенска митрополия, където се пазят и други ценни икони и църковна утвар.

Реставраторът Константин Угринов предаде изображенията на кърмещата Богородица на архимандрит д-р Виктор (Мутафов), протосингел на Русенска митрополия.

При реставрацията се е наложило да се укрепят живописният слой и грундът, които са пострадали от влагата, а дървената основа е обработена против паразити. „Всички липсващи части са възстановени, направени са т. нар. ретуши и иконата в момента се намира в експозиционен вид. Тя ще изпълнява великолепно и своите богослужебни функции”, каза още реставраторът.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (16 Votes)

samarski kryst 2Днес Негово Светейшество Патриарх Неофит беше отличен с почетен знак „Самарски кръст. Същото отличие са получили и митрополитите Врачански Калиник, Сливенски Иоаникий, Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Старозагорски Галактион, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Средно- и Западноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан и Неврокопски Серафим. Почетният знак е получил и Стобийският епископ Наум. Това е станало на специална церемония в Синодната палата в София.

Посмъртно с почетния знак са били отличени и починалите митрополити – Варненски и Великопреславски Кирил и Неврокопски Натанаил.

Видинският митр. Дометиан получи същото отличие през миналата година на церемония в Руската църква в София. То му беше връчено от г-жа Светлана Шаренкова, председател на форум „България-Русия (тук).

Знакът се дава в чест на 135-та годишнина от Освобождението на България на български и руски дейци, организации и институции със съществен принос за българско-руските отношения.