Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

1377294 603104793085620 1438063717 nУчебната година е в разгара си. Първокласниците вече сами четат първите си думи от буквара. А ние в Двери се радваме на писмата с отзиви за нашето учебно помагало, изпратени ни от учители от цялата страна. Защото нашият труд ще е напразен, ако не носи полза на хората, за които е предназначен – българските учители и ученици. Издаването на помагалото не ни донесе толкова голяма радост, колкото първите отзиви на учителите, и най-вече първите попълнени от децата работни листове с техните рисунки, текстове, отговори.

Г-жа Кремена Енчева от Лясковец е една от първите учителки, която още през септември започна работа с Учебното помагало за интегриране на знанията за християнството в 1 клас. Тя ни пише, че нейните ученици са второкласници, но пособието приляга и на тях. „Те с по-голяма лекота пишат и отговарят на въпросите в работните листове, с радост четат текстовете от слайдовете”. Празника Въведение Богородично г-жа Енчева е започнала с урока за Деня на семейството. Заедно с учениците й, са разсъждавали за мисията на всеки човек в света и отговорността му пред родителите и Бога. След това децата заедно с учителката са посетили храма „Св. Димитър”, където са запалили свещички и са поговорили с о. Ангел Разградлиев за празника.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

bogoslovski 6До 26 ноември в читалнята на библиотеката на Богословския факултет на Софийския университет е подредена изложба на тема “Св. Климент Охридски – живот и дело”. Изложбата съдържа: текстове на оригинала и превода на част от старобългарската служба за св. Климент, написана от негов ученик (стихира на Господи возвах, VІІІ песен на канона 2 и 3 тропар); книги от и за св. Климент, статии от периодичния печат.

В експозицията е включена и специално подредена витрина с личен печат и книги от личната библиотека на доц. Стефан Кожухаров (13.ХІ.1934-25.01.2000), дългогодишен преподавател в БФ. Тази година, на рождения му ден, роднини на доц. Кожухаров дариха на библиотеката на Богословския факултет 165 тома книги и периодични издания, принадлежали на преподавателя.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

unnamed666Пет години от създаването си отпразнува Младежкият православен център „Чисти сърца” към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски” в Смолян. На рождения си ден - Въведение Богородично, центърът реши да почете 90-годишнината от рождението на отец Михаил Михайлов в храм „Света Богородица” и измести празника си за 22 и 23 ноември, петък и събота. Като архиерейски наместник  близо 20 години, отец Михаил има принос в организацията за построяването на храм „Свети Висарион Смоленски”  (седалището на „Чисти сърца”), което бе отбелязано в поздравителния адрес на председателя на сдружението Здравка Баткова.

На 22 ноември  следобед бе отслужен празничен водосвет от секретаря на архиерейското наместничество протойерей Запрян Шиков, предстоятеля на храм „Свети Висарион Смоленски” отец Димитър Михайлов (син на 90-годишния отец Михаил) и отец Васил Маджаров от храм „Свети Николай Чудотворец”, където за втора година функционира Неделно училище в съдружие с „Чисти сърца”. С песнопения във водосвета участва и детският хор „Чисти сърца”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

sgrada bogoslovskiБогословският факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски” отбелязва утре, в деня на св. Климент Охридски, 90 години от своето създаване.

Тържествата започват днес с вечерня, отслужена от Ловчанския митр. Гавриил в параклиса на Богословския факултет. След това, в 17:30 ч. в аулата на факултета деканът на БФ доц. д-р Александър Омарчевски ще поздрави академичната общност и ще изнесе доклад, посветен на годишнината. После ще бъде прожектиран филм за историята на висшето богословско училище.

Празничната литургия на 25 ноември ще оглави Негово Светейшество патриарх Неофит. Службата ще започне в 9:00 ч. в академичния параклис. След това ще се проведе литийно шествие до паметника на св. Климент Охридски.

На следващия ден, 26 ноември, ще се проведе научна конференция, посветена на 1150 години от Великоморавската мисия на св. братя Кирил и Методий. Събитието е част и от традиционните Климентови дни.

Богословският факултет е създаден през 1923 г. През 1951 г. с постановление на Народното събрание е отделен от Софийския университет и обособен като висше духовно училище с името Духовна академия „Св. Климент Охридски” под ведомството на Българската православна църква. През юли 1991 г. ръководството на Софийския университет отправя покана към тогавашната Духовна академия отново да стане факултет към Университета, което се извършва по съответния ред още същия месец.

Вижте още: „Подготовка за откриването на Богословския факултет” от прот. Стефан Цанков

4.7391304347826 1 1 1 1 1 Rating 4.74 (46 Votes)

3ril06di 47 0По предварителни данни, Св. Синод е взел решение за касиране на епархийските избори за Варненски и и Великопреславски митрополит. Предстои назначаването на нова дата за вот във Варна, както и ревизия на списъка с достоизбираеми епископи за този пост. Заседанието на митрополитите продължи повече от три часа. Очаквайте подробности от решението.

Преди малко патриарх Неофит лично е излязъл и е говорил с варненските духовници и миряни, очакващи резултатите от заседанието. Негово Светейшество е заявил, че всички митрополити единодушно са гласували за касирането на изборите във Варна, с което показват, че налице са нередности във вота. От друга страна обаче еп. Борис остава в списъка с достоизбираемите кандидати. Това означава, че изборът от 17 ноември може да се повтори. Новите епархийски избори във Варна са насрочени за 15 декември и отново ще ги организира митр. Амвросий.

Варненските избиратели и инициативният комитет от морската столица са недоволни от половинчатите мерки на Св. Синод. "Ако касират изборите, значи има нередности, а щом има такива, да се отстрани причинителят - еп. Борис", заявяват хората, събрани пред синодалната палата.