Мобилно меню

4.843137254902 1 1 1 1 1 Rating 4.84 (51 Votes)

622d72599e28Няколко дни преди изборите Бачковският игумен Борис изпрати „до медиите” отворено писмо. В дългото шест страници писмо с неумел правопис (който от респект запазваме) той заявява, че „няма да призове своите привърженици да не гласуват за него” и не се отказва от амбициите си за митрополитска корона.

Писмото, което е адресирано до медиите, всъщност е предназначено за църковните противници на епископа. То съдържа фрази и намеци, които са разбираеми единствено за тях и не могат да бъдат разбрани от масовия читател. Затова писмото се явява един „шедьовър” на църковното лицемерие и своеобразна „предизборна програма” на епископ Борис. Какво съдържа тя, ще се опитаме да разтълкуваме на читателите ни:

4.8181818181818 1 1 1 1 1 Rating 4.82 (22 Votes)

13-02-25-99021 2Патриарх Неофит коментира пред журналисти думите на Пловдивския митрополит Николай, че ако патриархът или някой от митрополитите поискат оставката му, той е готов да я подаде. Пловдивският митрополит каза това в патетично слово на именния си ден на 6 декември.

Патриархът коментира, че за подаването на оставка има предвиден ред в устава на БПЦ, докато в случая с Пловдивския владика „няма действителна оставка и желание за оставка”. Според него, митр. Николай просто е искал да каже, че няма нищо общо със смъртта на митрополит Кирил.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

26

Руснаци са поискали да купят сградата на ЦУМ, за да направят в нея Музей на православието, съобщи „Фокус”. Собственици на сградата са синовете на пловдивския бизнесмен Георги Гергов. Той не коментира информацията, но и не я отрече.

В централата на ЦУМ е пристигнало писмено предложение от руски бизнесмени и културни дейци. В него се посочва, че идеята е стара и целта й е да се обединят културната и православната традиция между южните славяни и Русия. В мотивите им се посочва още, че по този начин, според тях, ще се разширява руското културно присъствие. Кандидат-купувачите смятат, че сградата е особено подходяща, защото се намира в центъра на София, близо е до няколко раннохристиянски църкви и до катедралата „Св. Александър Невски”.
 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (30 Votes)

malko kalendarche liceПо случай настъпващата 2014 г., следвайки традицията по издаването на художествени картички и календари, изобразяващи храм „Св. вмчк Георги” – Каварна, излезе от печат стенен и джобен календар за новата 2014 г.

За календарите е използвана картина на дългогодишния преподавател, творец и художник от Каварна – Георги Христов, син на местния свещеник о. Христо Николов.

Лимитираната серия календари се разпространяват безплатно. Те са част от проект, целящ да събере в един изследователски труд разпръснатите свидетелства за храма в Каварна, които да се съхранят за бъдещите поколения.

За първи път календар и картичка на храм „Св. Георги” в Каварна са издадени през 2011 г., когато църквата чества 175-ата си годишнина. Това е повод хората от града да се замислят за историята на храма и за свещениците, които са служили в него през годините. Атанас Димитров, който е роден в Каварна, започва издаването на картички и календари, изобразяващи градската църква, за да популяризира храма. Заедно с това събира материали за историята му, негови изображения през годините, сведения за духовниците, служили в него. Планира всичко това да се издаде в сборник.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

parlamenttttttПоправка в закона за вероизповеданията, внесена от депутати от БСП, с която се стопират претенциите на религиозните общности за възстановяване на собственост на имоти, културни паметници държавна или общинска собственост, ядоса ДПС и е на път да обтегне отношенията между коалиционните партньори.

След продължителни протести в Карлово заради решението на Пловдивския окръжен съд да признае Главното мюфтийство за собственик  на Куршум джамия, както и в Стара Загора и Кюстендил, зам.-председателят на БСП Димитър Дъбов (депутат от Шумен), шефът на парламентарната комисия по вероизповеданията Пламен Славов (депутат от Пловдив-област) и шефът на кабинета на лидера на БСП - Татяна Буруджиева (депутат от Разград) внесоха вчера законови промени, които предвиждат при възстановяването на собствеността на вероизповеданията върху одържавени, отчуждени, конфискувани или незаконно отнети имоти да се направят изключения за "музеи, техните филиали и отдели, галерии, камерни зали, археологически недвижими културни ценности и други паметници на културата - публична държавна и общинска собственост".