Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

9Негово Светейшество Българският патриарх Неофит е изпратил до Александрийския патриарх на Коптската църква Тавадрос II съболезнователно писмо по повод атентатите в Египет, отнели живота на десетки коптски християни по време на богослужението за празника Цветница.

В писмото се казва: "Ваше Светейшество, на един от най-светлите християнски празници – Вход Господен в Йерусалим, когато всички християни в света приветстват радостно Спасителя – Господ Иисус Христос, с дълбока тъга и болка приехме известието за кървавите терористични атентати на 9 април в Египет, в град Танта и в град Александрия, отнели живота на десетки невинни и ранили стотици.

Тероризмът е наш общ враг от който страдат много хора по света, независимо от техния етнос и вяра. Това грубо посегателство срещу човешкия живот всява у всички ни страх, несигурност, руши мира и доверието у хората, помрачава любовта и радостта в душите ни.

Ние всички сме чеда на един Небесен Отец и в тези дни на скръб и изпитания за египетския народ ние скърбим заедно с вас. Като изказваме нашите най-искрени съболезнования на семействата на убитите, с вяра и надежда във възкръсналия Христос, молим милостивия Бог да упокои душите на загиналите, да дари скорошно оздравяване на ранените и да утеши техните близки”.

Патриарх Неофит е изпратил съболезнователно писмо и до президента на Египет Абдел Фатах Ел- Сиси.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (10 Votes)

17833990 1877844032485642 267152524882044908 oВ първия ден на Страстната седмица в кметството на район „Изгрев“ в София се състоя среща по повод изграждането в квартал "Изток" на храм, посветен на свети Пимен Зографски. Предвижда се православната църква да бъде построена в градинката до КАТ.

По покана на кмета на район „Изгрев“ инж. Цветомир Жеков се събраха председателят на Църковното настоятелство на „Свети Пимен Зографски“ отец Антоний Милошев, ефимерий в патриаршеската катедрала “Св. Алексанъдр Невски”, и членове на настоятелството - Малина Едрева, която е и председател на Постоянната комисия по образование, култура , наука и културно многообразие в Столичния общински съвет, и Борислав Пелов. В срещата участва и заместник-председателят на Столичния общински съвет Николай Стойнев.

На срещата бяха обсъдени и набелязани необходимите действия за построяването на православния храм, свързани с правото на строеж, финализирането на проекта в частта „геодезия“, необходимите регистрации и т.н. Изразена бе благодарност към кмета на Столична община Йорданка Фандъкова за подкрепата, както и признателност на арх. Станимир Димитров от Бургас, който дари на Църковното настоятелство идейния проект за строеж на храма "Свети Пимен Зографски".

3.9090909090909 1 1 1 1 1 Rating 3.91 (11 Votes)

Моята първа иконаПовече от 30 деца от учебните заведения и читалища в район „Възраждане“ участваха в детска творческа работилница „Моята първа икона“, която се проведе в столичната галерия „Сердика“. Събитието беше организирано от район „Възраждане“- СО, „Пазари Възраждане“ ЕАД и фондация „Етнопалитра“ като съпътстващо събитие в рамките на изложбата "Атон в рисунки и фотографии" на Андрей Янев и проф. Мирослав Дачев, Център за семиотични културни изследвания. Участие в инициативата взеха: кметът на район „Възраждане“ Савина Савова, заместник-кметовете на район „Възраждане“ Татяна Димитрова и арх. Николай Диков, секретарят на МКБППМН на район „Възраждане“ Цветанка Петкова, отец Методий от православния храм „Св. св. Кирил и Методий“, художникът Андрей Янев, председателят на фондация „Етнопалитра“ Пепа Илиева, преподаватели и гости.

Кметът на район Възраждане“ Савина Савова приветства всички участници в творческото ателие. „Това е част от програмата на район „Възраждане“ за съхраняване на българските традиции и християнските ценности, по която работим активно с детските и учебни заведения от Района и към която днес се присъединиха и деца от читалище „Васил Друмев“. Това е трета творческа инициатива, която реализираме с фондация „Етнопалитра“. Тази година избрахме дните преди най-светлия християнски празник Възкресение Христово да дадем възможност децата да нарисуват или да оцветят своята първа икона“ каза Савина Савова.

4.4782608695652 1 1 1 1 1 Rating 4.48 (23 Votes)

2693Седмата седмица от Великия пост е наречена Страстна. Защото в нейните дни си припомняме за спасителните страдания на нашия Господ Иисус Христос. А на църковнославянски език думата "страсть" означава "страдание".

Тази седмица всъщност не е част от Великия пост, който свършва тържествено с празника Вход Господен в Йерусалим. Това личи и от разрешената храна на този празник - риба и вино. Но по начало ние не отделяме Страстната седмица от Великия пост и затова казваме, че той продължава седем седмици. Тоест, той не е 40 дена (колкото е Рождественският пост), а е 48 дена (6 седмици по 7 дена и 6 дена пост през Страстната седмица).

Страстната седмица започва богослужебно от вечерта на днешния ден - Цветница (Вход Господен в Йерусалим). От тази вечер започват трите богослужебни последования, наречени "Последование на Жениха". Те се изпълняват от 19 ч. и са особено умилителни. Богослужебните текстове са забележителни, но за съжаление все още се изпълняват на църковнославянски и това не дава възможност богомолците да усетят цялата идейна (богословска) и поетична дълбочина на песнопенията. Но и онова, което схващат от познати думи и изрази, все пак им дава възможност да изживеят величието на припомняните исторически събития и знакови личностни примери. Особено когато имат практика в богослужебния църковен живот.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

17761050 10210012195914240 3862291908955870141 o По традиция в Каварна празникът Лазаровден бе отбелязан със св. Литургия в параклиса "Възкресение Лазарово" в гробищния парк. Тя бе отслужена от йеромонах Константин, игумен на манастира “Св. Панталеймон” в местността Патлейна край Велики Преслав, о. Василий Селемет, предстоятел на храм "Успение Богородично" в Каварна, и о. Павел Максимов от храм "Св. Харалампий" в Шабла.
Много християни в този ден пристъпиха към светото Причастие.

По-късно на площада пред каварненския храм „Успение Богородично” се проведе традиционното общоградско честване на Лазаровден О. Василий Селемет и йеромонах Константин отслужиха празничен водосвет. Кметът на община Каварна Нина Ставрева поздрави жителите и гостите на града.

В програмата, включваща традиционните за този ден местни лазарски танци, песни и обичаи, участие взеха фолклорна формация „Шарено коланче”, детски фолклорен танцов ансамбъл „Бизоне” и деца от ДГ „Здравец“. Всички участници в програмата получиха от свещениците Великденски образователни книжки, издание на "Двери".

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]