Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Двама студенти по иконография изписват храма “Успение Богородично” във Велико Търново, съобщава "Янтра днес". Вече месец четвъртокурсничката Анна Йорданова работи над сцената “Въведение на св. Богородица в храма”, а нейният колега Ивайло Илиев изографисва “Успение на Пресвета Богородица”. До дни стенописите, които са дипломна работа на студентите, ще бъдат готови. Дипломантите работят под научното ръководство на доц. Евгени Николов.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

На 23 юни по инициатива на кмета на Добрич Детелина Николова ще бъде учреден инициативен комитет за събиране на средства за изграждане на новия православен храм „Св. Климент Охридски“. За учредяването на доброволната организация са поканени представители на бизнеса, финансови институции и общественици. Храмът ще бъде построен в близост до училище „Св. Климент Охридски“ на площ от 879 м2. Теренът беше предоставен безвъзмездно от общината. През м. ноември миналата година мястото на бъдещия храм беше осветено от висши духовници и беше направена първата копка.

* Източник: Агенция „Фокус“

Двери на православието припомня: През октомври миналата година Общинският съвет в Добрич прие предложението на кмета Детелина Николова за безвъзмездно предоставяне на терен за изграждане на православния храм. Искането е отправено от архиерейския наместник о. Стоян Иванов.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

na4aloto__6_.jpgНа 20 юни се открива за посетители обновеният храм „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново. Уникалната църква, която се намира под защитата на ЮНЕСКО, е построена  no заповед на цар Иван Асен Втори и е посветена на голямата му победа при Клокотница на 9 март 1230 г. над епирския деспот Теодор Комнин. През тринадесетото-четиринадесетото столетие е била един от най-хубавите и най-богати храмове на манастира, наричан „Велика лавра“. В нея е служил и св. патриарх Евтимий Търновски.

Обновяването на храма започна през м. януари 2004 г., с пари от Министерство на културата. В новата сграда са върнати оригиналните капители, свалени, когато храмът е бил преустроен в джамия. Под сводовете на „Св. Четиридесет мъченици“ ще бъдат положени костите на цар Калоян, открити при археологически разкопки. В базиликата са експонирани колоните с надписи на кан Омуртаг и цар Иван Асен Втори. На автентичните си места са поставени фрагменти от оригиналните средновековни стенописи. За съхраняването им е изградена специална климатична система.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

DMC_0015_1.JPGТази година на 19 юни се чества денят на основаването на Църквата Христова, в който всички вярващи по примера на първите християни се събират в молитва, за да слезе върху им благодатта на Светия Дух. Този ден е Петдесетница.

В Патриаршеската катедрала се събраха хиляди вярващи, които се помолиха по време на св. Литургия и празничната вечерня, за да призоват слизането на Светия Дух, Който в Евангелието се изобразява като животворящ огън. Огнените евангелски езици по традиция в литургическата практика на Православната църква в България се заменят с орехови клонки.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Двата български православни храма в Одрин вече притежават нотариални актове, съобщи Георги Димов, генерален консул на Република България в Одрин. Те са получени лично от консул Димов от Дирекцията по вакъфите в Одрин. По този начин двата храма стават официална собственост на българската държава.

Храмът „Св. равноапостоли Константин и Елена“ е построен през 1869 г. и разполага с обща площ от 1760 м2, оформен като собственост на църковното настоятелство на българската православна общност в Истанбул на 26.8.1939 г.

Храмът „Св. вмчк Георги“, построен през 1880 г., основно реставриран със средства на Дирекция „Вероизповедания“ на Министерския съвет и осветен миналата година на 9 май от Русенски митр. Неофит и Адрианополски еп. Евлогий в присъствието на министър-председателя Симеон Сакскобургготски, е с обща площ 928.78 м2, оформен  като собственост на фондация „Св. Георги“ на 13.9.1964 г.