Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
lavrenti.jpgЗа първи път у нас Асоциацията на професионалните готвачи в България отбелязва 10 август, денят на св. Лаврентий, като свой професионален празник. По този повод днес ще бъде организирано празнично шествие от площад "Св. Неделя" по бул. "Витоша" до ул. "Христо Белчев".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
В храмовете в Русенска епархия се събират дрехи и други вещи от първа необходимост, както и парични средства, в помощ на пострадалите от наводненията, съобщи радио Хоризонт. От общината са осигурили транспорт, с който всички събрани помощи ще бъдат предадени в пунктовете на Червения кръст. Досега са събрани близо 1 тон дрехи. От митрополията съобщиха, че всички събрани средства ще бъдат преведени по сметките на Червения кръст. От манастира в Каран Върбовка е доставена минерална вода за бедстващите.
В проповедта си за празника Преображение на 6 август в едноименния столичен храм Българският патриарх Максим отправи призив към християните в страната да подкрепят молитвено, но и с материална помощ, пострадалите от бедствието наши сънародници. Призиви за християнска помощ в тази критична ситуация се отправят във всички епархии след празничните служби и акатисти по време на Богородичния пост.
Днес се очаква въпросът за помощите да бъде разгледан на заседание на владиците в Троянския манастир.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Curkva_Sv_Stefan.jpgПредседателят на Настоятелството на Българската православна общност в Турция Васил Лязев е изпратил благодарствено писмо до кмета на Община Ямбол Кирил Тодоров по повод завършилия ремонт и реконструкция на музейната експозиция в сградата на Екзархията, съобщи радио Фокус - Сливен.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
PICT0037.jpg
3 СОУ "Марин Дринов" с профил "Християнско изкуство и култура" обяви, че има свободни места за ученици след осми клас за профилираната паралелка.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Роми ремонтират православния храм "Св. Димитър"  в благоевградското село Марулево. Те са наети от местния свещеник Ангел Боянов. Вече две седмици представителите на малцинството сменят керемидите на покрива на църквата, но по всяка вероятност храмът няма да бъде готов за провеждането на традиционния местен събор на 15 август, коментират жители на селото.
Припомняме, че за ремонта на покрива на църквата са необходими 6 хил. лв. До този момент от Дирекция по вероизповедания са набавени 4 хил. лв. Част от средствата са похарчени за закупуването на материали, заяви за радио Фокус – Пирин, преди близо месец отец Ангел. “Ако жителите на селото се включат в ремонтните дейности, които не търпят отлагане, ще сваля расото и ще участвам заедно с всички тях в реконструкцията, която не търпи отлагане”, каза още отец Ангел.
(FOCUS)