Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

Moleben_15.08_1_focus.jpgАрхимандрит Флавиан и отец Димитър от църквата “Св. Георги” отслужиха молебен за осъдените в Либия медицински сестри и за заразените със СПИН либийски деца, предаде Агенция “Фокус”.
За втора поредна година на този ден - празника Успение Богородично - се отслужва молебен за добрия край на процеса в Либия и освобождаването на българките, каза отец Флавиан. Молим се за справедливост и освобождаване, допълни той.
"Днес сме се събрали, за да се помолим за осъдените български медици в Либия, както и за заразените деца. Вярвам в тържеството на истината." Това каза Росен Марков, инициатор на комитет “Защита на медиците в Либия”.
Пред Либийското посолство в столицата се събраха около 30 граждани. Там беше и майката на една от осъдените сестри - Кристиана Вълчева - Зорка Аначкова.

(ФОКУС)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
За храмовия празник на Троянския манастир - Успение на Пресвета Богородица - хиляди миряни дойдоха днес в светата обител край с. Орешак. По традиция тържествена Света литургия тази сутрин отслужи Негово светейшество българският патриарх Максим, митрополити от Светия синод, игуменът на Троянския манастир, Мелнишкият епископ Генадий, и монаси.

В 11 часа иконата на света Богородица Троеручица, една от трите чудотворни български икони на Божията майка, беше изнесена от манастира. Литийното шествие се отправи към параклиса в местността “Могилата”, където иконата за първи път е била донесена през ХV век от румънски монаси. Тук патриарх Максим отслужи водосвет за здраве на всички, дошли на празника, които се опитваха да докоснат с ръце иконата, за да получат благословията й.
(БНР)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
PIC00372.JPGС концерт на Теодосий Спасов и Нона Йотова в Амфитеатъра в Несебър на 22 август се откриват "Дни на Иконописта 2005", своеобразно продължение на Фестивала на иконата, провеждан през 1992 и 1993 г. във Велико Търново и Арбанаси.
Фестивалът "Дни на Иконописта 2005"  ще срещне в Несебър изявени български и чуждестранни творци, изкуствоведи и богослови, занимаващи се с проблематиката на православната икона. В Конферентния център на Стария град ще могат да се видят икони на Гергана Симеонова, Тереза Миролюбова, Иван Стойнев, Светла Загорчева, Милена Прашкова, Димчо Димчовски, Зоица Коручева, Николай Латинов и др.
В рамките на фестивала лекции ще изнесат  Васил Гюзелев, Мариян Стоядинов, Елена Попова, Георги Каприев и Калин Янакиев. Форумът ще продължи една седмица.

(в. Сега)

 

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
sv_maxim_izpovednik.gifНа 13 август Православната църква  отбелязва пренасянето на мощите на преподобния Максим Изповедник от мястото на неговото заточение и смърт в Константинопол. Паметта на светеца се празнува на 21 януари и на 13 август. На тези дни празнува своя имен ден и Негово Светейшество Българският патриарх Максим, който чества името на своя небесен покровител св. Максим Изповедник.
Св. Максим Изповедник (ок. 580-662 г.) е един от най-големите и авторитетни църковни отци и учители на Православието.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Единадесет камбани пристигнаха в Смолян. Те са за новостроящия се храм "Св. Висарион Смолянски", който ще бъде тържествено осветен през пролеттта на 2006 година. Сребърно-месинговите творения тежат над 4 тона, като най-голямата е с тегло 1900 килограма.