Мобилно меню

2.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (3 Votes)
Старозагорският митрополит Галактион ще осъществи своето първо посещение в Западно- и Средноевропейска епархия. Той беше определен в края на месец юли от Светия Синод за временно управляващ епархията след оставката на митрополит Симеон, който оглавяваше Западно- и Средноеврпейска епархия от нейното основаване през 1980 г. В събота и неделя той ще посети българската църковна община във Виена и ще отслужи св. литургия заедно със ставрофорен иконом Иван Петкин, който е свещеник там вече 25 години.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
etropole.jpgИсторическият манастир "Св. Троица", разположен в красивия Етрополски Балкан, е предпочитано място за поклонение на много вярващи християни. Като почивна база го търсят и много учебни заведения. Понастоящем там летуват деца от Дома за деца  лишени от родителски грижи в гр. Шумен. На децата не им се натрапва религиозно обучение, но естествената среда и бащинските грижи на отец Емил Якимов, който обслужва от три години манастира, стоплят сърцата на малчуганите и ги правят по-спокойни и добри.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
ellada_08.jpgДнес от летуване в Гърция се завърна първата група момчета, които почиваха две седмици в летовището на Кукушка митрополия, разположено в тих залив в Централна Гърция. Втора група деца от България, този път момичета, вече летуват на същото място. Разноските на българските деца се поемат от Кукушкия митрополит Апостол, който е известен със своята мисионерска и пастирска дейност.
Тази програма работи вече 15 години и събира през летните месеци в Гърция стотици деца от различни православни страни.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)
Снимка - Мартин Митов, СловотоНа 3 август в пресцентъра на  БТА бе представен православният интернет портал "Двери на Православието".  Редакторите на сайта Златина Каравълчева, Цветомира Атонова и Полина Спирова  разказаха за идеята за създаването на  портала  и представиха неговата структура и съдържание.
 
(Първата снимка е на Мартин Митов, Словото)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
dorin1.jpgВарна получи като дар от Ярославска епархия мощите на трима светци - св. Фьодор Ушаков, преп. Фьодор и преп. Александър. Днес в катедралния храм на Варна ще се отслужи молебен пред иконата на св. Феодор Ушаков и ще се проведе литийно шествие. В неделя ще се отслужи празнична литургия в храм "Св. Николай Мирликийски" и мощите на тримата светители ще бъдат официално предадени на Църквата. Мощите на св. Феодор Ушаков ще бъдат изложени за поклонение и в храма в Каварна "Св. Успение Богородично".
(Икона на св. Феодор Ушаков (1745-1817), канонизиран за светец от Руската православна църква през 2001 г.)
Източник: Радио България

За каноизацията на адмирал Фьодор Ушаков тук