Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
maksim.jpgСв. Синод на БПЦ излезе с обръщение към българския народ по повод наводненията от последните седмици.
Архиереите  призовават православните християни да се включат в акциите за събиране на средства и помощи за пострадалите.
В обръщението се изразява загриженост от факта, че природното бедствие е отнело човешки животи, оставило е без подслон и средства за живот стотици хиляди българи, унищожена е селскостопанска продукция, наводнени са много  храмове и манастири. Според Св. Синод тези обстоятелства поставят на изпитание моралните  устои на нацията.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
lavrenti.jpgЗа първи път у нас Асоциацията на професионалните готвачи в България отбелязва 10 август, денят на св. Лаврентий, като свой професионален празник. По този повод днес ще бъде организирано празнично шествие от площад "Св. Неделя" по бул. "Витоша" до ул. "Христо Белчев".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
В храмовете в Русенска епархия се събират дрехи и други вещи от първа необходимост, както и парични средства, в помощ на пострадалите от наводненията, съобщи радио Хоризонт. От общината са осигурили транспорт, с който всички събрани помощи ще бъдат предадени в пунктовете на Червения кръст. Досега са събрани близо 1 тон дрехи. От митрополията съобщиха, че всички събрани средства ще бъдат преведени по сметките на Червения кръст. От манастира в Каран Върбовка е доставена минерална вода за бедстващите.
В проповедта си за празника Преображение на 6 август в едноименния столичен храм Българският патриарх Максим отправи призив към християните в страната да подкрепят молитвено, но и с материална помощ, пострадалите от бедствието наши сънародници. Призиви за християнска помощ в тази критична ситуация се отправят във всички епархии след празничните служби и акатисти по време на Богородичния пост.
Днес се очаква въпросът за помощите да бъде разгледан на заседание на владиците в Троянския манастир.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Curkva_Sv_Stefan.jpgПредседателят на Настоятелството на Българската православна общност в Турция Васил Лязев е изпратил благодарствено писмо до кмета на Община Ямбол Кирил Тодоров по повод завършилия ремонт и реконструкция на музейната експозиция в сградата на Екзархията, съобщи радио Фокус - Сливен.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
PICT0037.jpg
3 СОУ "Марин Дринов" с профил "Християнско изкуство и култура" обяви, че има свободни места за ученици след осми клас за профилираната паралелка.