Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
dorin1.jpgВарна получи като дар от Ярославска епархия мощите на трима светци - св. Фьодор Ушаков, преп. Фьодор и преп. Александър. Днес в катедралния храм на Варна ще се отслужи молебен пред иконата на св. Феодор Ушаков и ще се проведе литийно шествие. В неделя ще се отслужи празнична литургия в храм "Св. Николай Мирликийски" и мощите на тримата светители ще бъдат официално предадени на Църквата. Мощите на св. Феодор Ушаков ще бъдат изложени за поклонение и в храма в Каварна "Св. Успение Богородично".
(Икона на св. Феодор Ушаков (1745-1817), канонизиран за светец от Руската православна църква през 2001 г.)
Източник: Радио България

За каноизацията на адмирал Фьодор Ушаков тук

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Ha 28 юли беше осветен параклис "Св. Седмочисленици" в Младежкия дом във Велико Търново. Освещаването извърши Великотърновски митрополит Григорий. Иконописите в параклиса са дело на студентите-дипломанти от Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий" Атанас Георгиев и Богомил Уруков, а иконостасът е направен от Марио Конов. Средствата за изграждането на храма са предоставени от дарители.
(FOCUS)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

St Seven SaintsНа 27 юли, деня на св. вмчк Пантелеймон и св. Седмочисленици (Методий, Кирил, Климент, Сава, Горазд, Ангеларий) Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим отслужи св. Литургия в централния столичен храм, посветен на седмината славянски просветители. Заедно с него служиха епископите Константин и Николай, и предстоятелите на столичните храмове: ставр. ик. Николай Коцев от празнуващия храм, заедно с дяк. Станко Дидов, ставр. ик. Тома Шопов от „Св. Георги“, заедно с дяк. Радослав Вутов, прот. Ангел Ангелов от старинния храм „Света Софѝя“ и свещ. Антоний Алексиев от храм „Св. Димитър“.

На същия ден празнуваше и храм „Св. вмчк Пантелеймон“ в софийския кв. „Бояна“. Там богослужението се предстоятелства от протосингела на Софийска митрополия архим. Йоан, а с него служиха прот. Васил Иванов, предстоятел на празнуващия храм, ставр. ик. Иван Касабов, предстоятел на столичния храм „Св. ап. Андрей Първозвани“, йеромонасите Стилиян и Серафим от Руенския манастир „Св. Йоан Рилски“ над с. Скрино, Кюстендилско, и дяконите от катедралата „Св. Неделя“ Александър Нешев и Николай Цурев.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Националният дарителски фонд "13 века България" ще подпомогне с 30 хиляди лева православни храмове в страната и чужбина, които се нуждаят от ремонт. Църковните настоятелства могат да кандидатстват с проекти на стойност не повече от 3000 лева.

Телефон на фонда за повече информация: (02) 66 54 44

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Варненският и Великопреславски митрополит Кирил освети параклис на летище Варна, който ще носи името на св. архангел Гавриил. Параклисът се намира на терминал "Международни линии" и ще бъде отворен за посетители денонощно. Това е първият подобен молитвен дом в страната и създаването му е обща инициатива на ръководството на летището и Варненска митрополия.