Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
На 27 октомври с водосвет и концерт на хора на Софийската духовна семинария ще бъде открит вторият Събор на българската книга, посветен на Деня на народните будители.

Форумът се провежда в Националния музей „Земята и хората” под патронажа на министъра на културата на Република България – проф. Стефан Данаилов.

4.6153846153846 1 1 1 1 1 Rating 4.62 (13 Votes)
Във връзка с пристигането  в нашата страна на сектанския проповедник Муун, Гражданският съвет за църковно обеществен диалог изпрати отворено писмо до Министерския съвет на Република България, до министъра на вътрешните работи,  до главния прокурор, до Св. Синод на Българската православна църква, до Главния мюфтия, до Председателя на епископската конференция на католическата църква в България с призив да се реагира на това посещение.

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
След св. Литургия на 23 октомври, отслужена по поръчение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим от неговия викарий, Преосвещения Знеполски епископ Николай, протосингела на Софийска митрополия архим. Йоан и много свещеници и дякони в столичната катедрала "Св. Неделя", беше отслужен и молебен за избавлението и благоприятния изход от съдебното дело в Либия срещу невинно осъдените на смърт български медицински сестри.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Панихида в памет на загиналите военнослужещи в мирно време отслужиха в столичната катедрала “Света Неделя” днес, 22.10.2005 г., от 10.30 часа, председателят на храма ставр. иконом Мина Минчев и дякон Николай Цурев, докторант в Богословския факултет.
От 9 години членовете на Комитета на родителите и родните на загиналите и пострадалите в мирно време български военнослужещи почитат паметта на синовете си. "Ние, няколко майки, преди 10 години се събрахме, защото всяка беше опитала сама да потърси истината и справедливостта, но това се оказа много трудно и невъзможно. Тогава ние се обединихме и създадохме “Комитет на родителите”, разказа председателят на комитета Юлия Симова.
Отец Мина се обърна към скърбящите родители и близки с думи на християнска утеха и ги насърчи да търсят във вярата упование и подкрепа в трудните си дни след загубата на скъпите млади свои синове, бащи, братя или внуци- български воини, напуснали живота в служба на Отечеството и всички нас.

По Агенция Фокус и соб. инф.

4.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (17 Votes)
Негово Всепреподобие Иеромонах ПоликарпНа 19 октомври, празника на св. Йоан Рилски, в Руенския манастир "Св. Йоан Рилски" над родното село на светеца - Скрино, община Бобошево - от 15 часа беше дадена пресконференция от игумена на мъжката света обител Негово Всепреподобие йеромонах Поликарп и богослова Кръстин Апостолов.

Идеята за православно радио датира от 1997-1998 г., още когато отец Поликарп е  ученик в Софийската духовна семинария. Както той каза, "Бог даде период от време за натрупване на опит и база в Руенската света обител."