Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
На 2 и 3 септември в Синодната палата в София се състоя  заседание на Св. Синод на БПЦ. На него бяха разгледани текущи въпроси и бяха изслушани доклади по различни  проблеми, включително от овакантяването на Западно и Средно-европейската митрополитска катедра.

Приоритетна задача на срещата на архиереите беше подготовката за предстоящия Църковно-народен събор през октомври в Рилския манастир.  Следващото заседание на Св. Синод е насрочено за след средата на м. септември.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
На 4 септември във Варна бе открита вече традиционната Седмицата на православната книга. “Ролята на Църквата за духовната възраждане на човешката личност и общество” е основната тема на форума тази година.

Откриването на седмицата започна сутринта със св. Литургия в храма “Св. Николай” отслужена от о. Василий Шаган. След това пред храма бе отслужен водосвет и бе осветено знамето на Варненска и Великопреславска епархия. За гостите на форума децата от лятното училище към Духовно-просветния център “Св. Архангел Михаил” във Варна представиха, подготвената от тях пиеса “Новите дрехи на царя”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
Sv.PetkaS.jpgНа 2 септември 2005 год. в храм "Св. Петка Самарджийска" в София беше извършен водосвет за здраве и духовнo преуспяване на екипа на "Двери на Православието" и всички сътрудници и читатели на сайта. Предстоятелят на храма о. Георги Спасов пожела през новата църковна година много българи да прекрачат прага на Църквата през "Дверите на Православието". Водосветът беше повод и рядка възможност екипът да се събере за първи път извън "виртуалното пространство". Бяха обсъдени въпроси за бъдещото развитие на сайта.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Сдружение "Св. Висарион Смолянски" спечели проект по програма "Красива България" за финансиране на новостроящ се храм в Смолян, съобщи координаторът на сдружението Димитър Михайлов, цитиран от радио Фокус – Смолян.

4.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (6 Votes)
На 7 септември, сряда, от 11.00 часа Негово Светейшество Българският Патриарх Максим ще се срещне с вицепремиера и министър на образованието и науката доц. д-р Даниел Вълчев. Срещата ще се състои в сградата на Светия Синод, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.