Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Kiril3.jpgЗавърши тридневното посещение(от 13 до 16 август) на Смоленския и Калининградски митрополит Кирил от Руската православна църква в България. Той беше поканен от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил да посети Варна и да вземе участие в тържествата по случай Успение Богородично (който е и денят на Варна), 125-годишнината от основаването на Варненската катедрала "Успение Богородично" и 126-годишнината от създаването на Военно-морския флот в България.

Kiril2.jpg На 15 август в катедралния храм  "Успение Богородично" в гр. Варна Варненският и Великопреславски митрополит  Кирил съвместно със Смоленския и Калининградски митрополит Кирил в съслужение с епархийското духовенство отслужиха света литургия. На празничното богослужение присъстваха множество граждани, сред които областният управител на Варна  Петър Кандиларов, кметът на  града Кирил Йорданов, генералният консул на Русия във Варна А. А. Джаримов и генералният консул на Украйна във Варна Oлег Барановский.

Същия ден във Варненска митополия беше даден прием в чест на Смоленския и Калининградски митр. Кирил, председател на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия (ОВЦС МП), на който Високопреосвещеният гост се  срещна с  журналисти от  медиите, отразяващи посещението му в България.KirilS1.jpg
След това се състоя среща с областния управител на Варна Петър Кандиларов. В хода на беседата митрополит Кирил разказа за добрите взаимоотношения между Варненско-Великопреславката епархия на БПЦ и Смоленско-Калининградската епархия на Московската патриаршия. От своя страна  областният управител сподели с високия си гост  за социално-икономическите проблеми на Варненска област и за взаимодействието между светската и духовна власт на нейна територия.

На 16 август митрополит Кирил посети столицата София, където се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация в България А. В. Потапов. Преди отлитането си за Москва митрополитът отговори на  въпроси на българските журналисти.

 

 


5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

На 18 август в село Стоб със света литургия, отслужена от местния свещеник Димитър в новия параклис "Св. Йоан Рилски", беше почетен денят на рилския пустиножител. Църковните служители бяха приготвили и курбан за всички жители и гости на селото. Парклисът "Свети Йоан Рилски" е строен със средства на дарители в продължение на 10 години.

(ФОКУС)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
08.18_Uspenie_sv_Ivan.jpgНа 18 август Българската православна църква отбелязва успението на св. Йоан Рилски – небесният покровител на България и основател на най-големия български манастир – Рилския, който стои като крепост на православната ни вяра. Заради неоценимия принос на Рилския манастир в историята, но и в настоящето на народа ни за оформянето и съхряването на българския дух, светата обител е станала символ на националното ни самосъзнание.

(БНР)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Църковното настоятелство при храм "Успение богородично" в курорта Пампорово ще отбележи на 15 август своя храмов празник, предаде радио Фокус - Смолян. Ще бъде отслужена св. литургия, а за здраве и благополучие ще бъде приготвен курбан. Организиран е безплатен транспорт. Автобусът ще тръгне в 9,00 часа от паркинга пред Планетариума в Смолян.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)
Българската православна църква чества на 15 август големия християнски празник  Успение Богородично. Днес имат храмов празник  стотици църкви в страната и пет от големите манастири - Бачковски, Троянски, Черепишки, Драгалевски и Соколски. По традиция освен тържественото богослужение се извършват и  литийни шествия начело с чудотворните икони на св. Богородица, в които участват хиляди православни християни.