Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Епископ Дираир Мардикян, архиерей на арменците в България и Румъния, отслужи литургия в 385-годишната арменска църква “Света Богородица” в Силистра, предаде  Агенция Фокус, цитирайки съобщение на БНР. 
В двора на църквата, смятана за най-стария арменски храм в България, бе открит мемориал в памет на жертвите на турския геноцид над арменския народ преди 90 години. Мемориалът е от черен гранит с надпис на арменски и български език в памет на жертвите от геноцида над арменския народ  от 1915 година.


(ФОКУС)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Враца. Интелектуалци и общественици от Враца учредиха Инициативен комитет за спасяването на манастира “Свети Иван Пустинник” край село Бистрец, предаде агенция "Фокус", позовавайки се на БНР. За цялостното възстановяване на манастира и превръщането му в туристически обект са необходими най-малко 25 хиляди лева. Комитетът предвижда тиражирането на сувенири и печатни издания, картички и брошури за набиране на средствата. До дни ще излезе и специален вестник, свързан с инициативата. Съюзът на архитектите във Враца ще включи манастира в Книгата на застрашените културно-исторически обекти в България.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
shipka.jpgС поднасяне на цветя, тържествени речи и панихида, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий, днес започнаха честванията на 128-та годишнината от Шипченската епопея.

 От 21 до 23 август 1877 г. на най-високите точки на Шипченския проход са се водили епичните боеве между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов. В резултат от тридневните боеве Шипка е спасена, а армията на Сюлейман паша не успява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подпомогне Осман паша, отбраняващ Плевен и заедно да изтласкат руската Дунавска армия северно от р. Дунав. По време на Шипченската епопея  загубите на Шипченския отряд възлизат на 3100 руски войници и офицери и 535 български опълченци, а загубите на противника - на повече от 8200 души.

За откриването на тържествата днес присъстваха вицепрезидентът Ангел Марин, министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова, кметовете на Казанлък и Габрово, дипломати, депутати, политици, както и стотици граждани.

(ФОКУС)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Екип от трима художници реставрират стенописите на средновековната църква “Св. Троица” в манастира край с. Раковица, област Видин. Тя е историческо място, където е взето решение за вдигане на въстание в Северозападна България срещу турските поробители през 1850 г. Средствата са отпуснати от Министерството на културата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Помощ на стойност 316 651 лв дари "Каритас" /международна католическа благотворителна организация/ на хората, пострадали от наводненията, съобщиха от организацията.
Инициативата се осъществява с подкрепата на Министерство на вътрешните работи на Република Австрия, клоновете на "Каритас" в Австрия, Германия, Чехия и Католическата общност в България.
(БНР)