Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Международен педагогически форум „Глинские чтения” ще се проведе във Варна на 12 септември 2005 г. Докладите на форума са обединени от темата "Православието в Европа”.
От страна на Варненска митрополия форумът се организира от Духовно-просветен център "Св. Архангел Михаил".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Програмата може да бъде открита в Интернет на адрес http://www.spk-bg.com/

Основна тема на тазгодишната Седмица е "Ролята на Църквата за духовното възраждане на човешката личност и общество". По традиция ще се провеждат срещи между широката аудитория с автори и издатели на православна литература от България и чужбина. Ще се осъществяват дискусии и по-тесни връзки между автори и читатели от различни православни църкви.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
dreven_manastir1_1.jpgИзключително добре запазени манастирски сводове от ІХ век откриха археолози в местността Караач Теке край Варна. Арките са единствените достигнали до нас от средновековното строителство на манастири, твърдят специалисти. Според археолозите, този скрипториум е единственият засега както у нас, така и във византийския свят, който е така добре запазен, съобщава БНТ.


5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
zograf.jpgБанскалии събират пари, за да подпомогнат реставрацията на едно от крилата на Зографския манастир в Света Гора, носещо името "Банската махала", съобщиха от кметската администрация на курортния град.
Местните строители са готови да участват с безвъзмезден труд в реконструкцията на манастирското крило. За да се запознаят на място с положението, делегация от община Банско ще замине за Зографския манастир в Атон.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
danailov.jpgМинистърът на културата Стефан Данаилов прогнозира във Велико Търново, че през 2006 г. ще бъде завършен проектът за обновление на историческия храм "Св. 40 мъченици".    
Заедно с Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, който е новият стопанин на паметника, министър Данаилов днес се запозна с хода на възстановителните работи.