Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
preobraz.jpgАнонимен дарител финансира проекта за реставрация на икони и стенописи в храма на Преображенския манастир край Велико Търново. Благодетелят пожелал да не се разгласява и размера на дарената сума, която обаче позволява на специалистите да извършат първата цялостна реставрация на един от най-прочутите български стенописи – колелото на живота на майстор Зограф.

1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (2 Votes)
17 икони и 50 лв. са откраднати от църквата “Свети Архангел Михаил” в с. Поляна, общ. Стралджа. Кражбата е извършена през периода от 1 до 14 септември след срязване на катинара на входната врата. Това съобщиха от пресцентъра на РДВР-Ямбол.

Дървена икона с изображението на Свети Свети Кирил и Методий и неустановено количество монети са откраднати след взлом на катинарите и веригата на входната врата от църквата в с. Голямо Крушево, общ. Болярово. Престъплението е извършено за времето от 19 ч. на 13 до 10 ч. на 14 септември.  От църквата в с. Попово, общ. Болярово са откраднати около 6 лв. Кражбата също е взломна.   По трите случая са образувани заявителски материали.
(ФОКУС)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
Еднодневен хоспис за бездомници да бъде създаден във Варна,e предложил  областният управител Петър Кандиларов по време на среща с Варненския и Великопреславски митрополит Кирил на 13 септември. Идеята на губернатора е многобройните бездомни хора в морската столица да имат възможност да се изкъпят в хосписа, да получат нови дрехи, както и да минат медицински преглед. Дори и РДВР-Варна няма точни данни за броя на бездомните хора във Варна, заяви Кандиларов.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Sv.Sofia_1.JPG
На 16 септември, в навечерието на празника на св. мъченици София, Вяра, Надежда и Любов в столичния храм „Св. София” ще бъде отслужена празнична Вечерня от Негово Преосвещенство Знеполския епископ Николай. Богослужението ще започне от 18 ч.

На 17 септември, празникът на св. мъченици София, Вяра, Надежда и Любов в столичния храм „Св. София” Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим. ще отслужи св. Литургия. Богослужението ще започне в 9 ч.

4.1666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.17 (6 Votes)
Германският предприемач Клеменс Волф, представител на  дружество за устойчиво строителство и живот (Дортмунд) – arge NBW, търси сътрудничеството на Българската православна църква  в осъществяването на проект за саниране на жилищни сгради на социално слаби българи в Пловдив.

Проектът предвижда не само ремонт на жилищата, но и социална  работа с хората в неравностойно положение, каквито са възрастните, болните, хората с увреждания.