Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

IMG 4842По данни на РУО София-град през тази година в столицата са сформирани 38 групи по Религия, в които учат 554 ученици, което е наполовина по-малко отколкото в годината преди пандемията. Тези данни оповести Ваня Станчева, старши експерт в образователното ведомство, на кръгла маса с учителите по Религия в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Форумът се проведе на 26 ноември и събра преподаватели от факултета, сред които доц. д-р Андриан Александров, зам.-декан на факултета, доц. д-р Костадин Нушев, гл. ас. д-р Полина Спирова,  учители и студенти. Главната тема на срещата беше състоянието на обучението по Религия след пандемията. Организатори на проявата бяха катедра „Практическо богословие“ на Богословския факултет на СУ, Регионалното управление на образованието София-град и Център за образователни инициативи „Двери“.

1.9821428571429 1 1 1 1 1 Rating 1.98 (112 Votes)

a9eОткриването на филиал на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в Бургас беше предложено вчера в доклад от служебния министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов до Министерския съвет. Предложението е въз основа на споразумение, подписано преди няколко години от кмета Димитър Николов и ръководството на най-старото висше учебно заведение, съобщава регионалното издание „На морето“. В мотивите пише, че то е израз на обществена потребност на Бургас и региона да се отговори на нуждата от кадри за туристическия и културния бизнес в съчетание с духовна просвета и мениджмънт в областта на поклонническия туризъм.

Във филиала на СУ ще се обучават студенти по две професионални направления: „Религия и теология“ и „Музикално и танцово изкуство“. В направлението „Религия и Теология“ ще се изучават две специалности: „Християнско поклонничество“ и „Църковен мениджмънт“ за придобиване на образователно-квалификационната степен „магистър“ в задочна форма. Предвиден е прием от петдесет студенти за специалностите в направлението „Религия и теология“ и четиридесет за „Музикално и танцово изкуство“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

IMG 4808На 26 ноември по време на кръглата маса, посветена на обучението по Религия след пандемията, с благодарствена грамота беше отличена Руска Тошева, дългогодишен базов учител по Религия на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

4.25 1 1 1 1 1 Rating 4.25 (16 Votes)

IMG 4174На 25 ноември преподаватели, бивши и настоящи студенти, докторанти и други богомолци се събраха в академичния параклис „Св. Климент Охридски“, за да отбележат неговия храмов празник, който е празникът на Богословския факултет, както и на целия Софийски университет.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)

IMG 1922 2На 24 ноември, в навечерието на празника на  Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в аулата на висшето училище на специална церемония бяха връчени дипломите на завършилите Богословския факултет през тази година бакалаври, магистри и преминалите допълнителна квалификация учители.

На тържеството присъства Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Деканът на Богословския факултет доц. д-р Ивайло Найденов се обърна със слово към присъстващите. В него той поздрави абсолвентите за успешното завършване и им пожела да се реализират като учители, клирици на БПЦ и на всяко поприще, на което Бог ги призове. Деканът се обърна към митр. Йоан, в качеството му на представител на Св. Синод, като посочи, че това са образовани и мотивирани млади хора, подготвени за работа в редиците на нашата Църква.