Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)
1_92.jpgПравославната Църква прославя на 11 ноември св. мъченици Мина, Виктор и Викентий. По този повод с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим, днес в манастира „Св. Мина”, край София, наричан още Обрадовски, празнична вечерня ще отслужи Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. Утре Божествена Света литургия там ще отслужи архимандрит Григорий, протосингел на Софийска света митрополия. Манастирът е един от най-популярните в Софийска епархия. Известен е най-вече с чудотворната икона на св. Мина, пред която се очаква и на днешния празник, въпреки че е в делничен ден, да се поклонят хиляди православни християни. На празника епископ Йоан ще оглави богослужението в храм „Св. Мина” на град Кюстендил.

4.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (13 Votes)
1_88.jpg170 години от основаването на църковното училище в църквата „Св. Николай” във Велико Търново се празнуват тази година, каза за радио „Фокус” – Велико Търново отец Славчо. Той обясни, че годината е юбилейна, тъй като занятия в него се провеждат от 1839 г. По думите на отец Славчо редица училища във Велико Търново водят началото си от църковното училище. Доцент Радослав Радев от Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий” подготвя книга за историята на църквата и църковното училище. Материалите за нея са подготвени и тя трябва да се издаде до края на годината, каза още отец Славчо.

Иконопис и вероучение изучават деца от Велико Търново в Неделното училище към църквата „Св. Николай”, каза още отец Славчо, който е и ръководител на училището. Според него у младите се наблюдава интерес към традиционните български занаяти и това се вижда в училищата, които той посещава, в Младежки дом във Велико Търново и читалищата в епархията. „Деца има, колкото и някои да казват, че са малко, но малко им преподаваме, малко ги учим”, категоричен е отец Славчо.

4.375 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (16 Votes)
1_91.jpgОт утре започва редовната есенна сесия на пълния състав на Св. Синод на БПЦ. Един от основните въпроси, които ще разгледат архиереите, е организирането на избор за Доростолски митрополит на мястото на приснопаметния дядо Иларион. Св. Синод трябва да изготви списък с достоизбираемите (т. е. подходящите за избор) епископи на БПЦ (чл. 85 от Устава на БПЦ), от който да бъде избран бъдещият архиерей на Доростолска епархия. По устав новият митрополит трябва да бъде въдворен не по-късно от три месеца след овдовяването на епархията.

Русенският митрополит Неофит, като наместник на овдовелия престол на Доростолска епрахия, е натоварен с конкретната организация по избора за нов митрополит.

Сред другите теми от дневния ред стоят и някои щекотливи въпроси като този за действията на Тивериополския епископ Тихон в Рим, вече осъдени от някои синодни членове, както и молитвеното общуване с някакви кръстоносци на "духовния син" на покойния митр. Иларион - архим. Дионисий. Този въпрос беше отложен тъкмо за тази сесия на Св. Синод.

Есенната сесия на Св. Синод ще продължи около един месец, най-вероятно до Игнажден, 20 декември.
 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
1_87.jpgВчера в празнуващия храм "Св. архангел Михаил" в с. Скандалото, общ. Априлци, Ловешка област, беше отслужена архиерейска света литургия от Ловчанския митрополит Гавриил. С него съслужиха енорийският свещеник о. Роман (Рачо) Рачев, свещ. Калин от гр. Априлци и ик. Кънчо Кабадийски от гр. Ловеч. Малкото планинско селце се събра в своя 139-годишен възрожденски храм за своя традиционен празник. Бяха дошли и техни хора, живеещи по различни други селища в областта и страната, за да почетат деня на Божия архангел Михаил. Митрополитът поздрави всички богомолци и им пожела Божията закрила по молитвите на светия архангел и на всички безплътни ангелски сили.

Спретнатият и красиво изписан храм дълги години стоеше заключен в това селце, докато най-после преди няколко години го пое богословът и оперен певец-тенор Рачо Рачев (родом от Нови пазар), който след дълги години странстване по света и у нас се засели в с. Скандалото и пожела да изпълни завета на своя духовен старец от младини, архимандрит Самуил: да стане Божи служител. Ръкоположи го митр. Гавриил с името на св. Роман Сладкопевец. Сега о. Роман служи в храма в Скандалото, а обслужва и историческия Новоселски девически манастир, в който също от много години не живее нито една монахиня, а е много и редовно посещаван.

3.125 1 1 1 1 1 Rating 3.13 (16 Votes)
Научноизследователски проект (Фонд "Научни изследвания" - МОНМ/: „Библията – база за диалог в културния живот и конфесионалните взаимотношения в България като член на Европейския съюз“ организира МЕЖДУНАРОДЕН СИМПОЗИУМ на тема: "Триалог между авраамичните религии: юдаизъм, християнство и ислям (преоткриване на традиции и ценности)" от 13 до 15 ноември 2009 г., в СУ "Св. Климент Охридски".

В симпозиума участват висши духовници, ръководители и представители на европейски църкви и деноминации, както и на Мюсюлманското изповедание и на Религиозната общност на евреите в Р. България. С реферати и  доклади ще се представят експерти и научни работници от Австрия, Германия, Кипър, Македония, Румъния, Русия и Швейцария.

Организационният комитет кани всички заинтересовани да участват в симпозиума (Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Ректорат, Нова конгресна зала, бул. „Цар Освободител” № 15).

Работни езици: езиците на страните-членки на ЕС и руски език.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]