Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
1_34.jpgОтец Кирил от църквата "Св. Троица" в с. Труд ще поведе селото на митинг-шествие срещу отказа на държавата да отпусне допълнителни средства и да обезопаси пътя за Карлово, минаващ през селото.

123 хил. евро са нужни за направата на джобове за автобусите и пешеходни пътеки в Труд и Граф Игнатиево, пише в. Марица. Те не са били предвидени в ремонта на пътя Пловдив-Баня и в края на април жителите на двете села заплашиха с блокада. Трасето е известно като път-убиец, отнел живота на десетки жители на двете села. Всеки ден деца и възрастни пресичат пътя, тъй като селата Труд и Граф Игнатиево са разположени от двете страни на пътя.

Към недоволството преди дни се присъедини и трето село - Строево. Местните негодуват срещу затварянето на пътен възел, който ще удължи пътуването от Карловско шосе до Строево с 3 км и ще насочи цялото движение за Панагюрище през с. Труд. "Селото ни единодушно избра отец Кирил за председател на инициативния комитет и да поведе митинг-шествието, тъй като е авторитет и образован човек. Дори той сам изяви готовност, като заяви, че проблемите на хората са и проблеми на Църквата", коментира кметът на с. Труд Костадин Кирков.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
1_32.jpgТочно преди 10 години Българската патриаршия се оказа първата славянска църква, която прие на своя земя две реликви,  почитани в целия православен свят. В продължение на цяла седмица не секна денонощния поток от поклонници пред чудотворната икона на Света Богородица Йерусалимска и частицата от Кръста Господен. Православна България не бе виждала до тогава такова грандиозно поклонение.

Предаването „Вяра и общество” отправя призив към всички вас, които пазите спомен от това духовно събитие или сте станали свидетели на чудо по време на поклонението, да ни го разкажете на телефон  814 2175 или на електронния ни адрес viara@bnt.bg. Най-интересните истории ще разкажем в следващия брой на предаването.  
В очакване на вашите писма и обаждания:
екипът на „Вяра и общество”

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
Св. Александър НевскиНа 11 май в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” с празнична св. Литургия ще бъде отбелязан денят на св. Братя Кирил и Методий. По решение на Св. Синод и с благословението на Негово Светейшество патриарх Максим богослужението ще оглави Русенският митрополит Неофит. Негово Светейшество ще вземе молитвено участие в св. Литургия. В съслужение с митрополит Неофит ще бъдат епископите Стобийски Наум, главен секретар на Св. Синод, Знеполски Йоан, викарий на Софийския митрополит, Тивериополски Тихон, предстоятел на патриаршеската катедрала, столични свещеници и храмовото духовенство.

След св. Литургия духовниците ще извършат молебен за годишнината от Възстановяването на Българската патриаршия, станало на 10 май 1953 г.

Богослужението ще започне в 9,30 ч.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)
проф. ДураНа 11 май от 11 ч. на тържествена церемония  в аулата на СУ „Св. Климент Охридски” румънският професор по каноническо право протопрезв. д-р Николае Дура ще бъде удостоен с почетното звание doctor honoris causa на Алма Матер. Проф. Дура е зам.-ректор на Овидиевия университет в гр. Констанца (Кюстенджа) и един от най-известните специалисти по каноническо право. Темата на академичното слово на румънския професор е: „Отказът на папата от титула „патриарх на Запада” – еклезиологически и канонически последици”.

Почетното звание на проф. Дура се връчва по предложение на Богословския факултет на СУ и по решение на Академичния съвет.

За тържествената церемония  в България пристига делегация от преподаватели и докторанти от Овидиевия университет, водени от декана на Богословския факултет и архиепископ на Томи (дн. Кюстенджа) проф. д-р Теодосий (Петреску). На следващия ден, 12 май, делегацията ще участва в организираната от Богословския факултет на СУ научна сесия, посветена на св. братя Кирил и Методий. Тук проф. Дура ще участва с темата: „Старобългарският език – език на богослужението и на средновековната румънска култура”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)
С архиерейска св. Литургия бе отбелязан днес храмовият празник в църквата „Св. Йоан Богослов” в с. Овчарци, Софийска епархия. Празничното богослужение оглави Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него в св. Литургия участие взеха архимандрит Григорий, протосингел на Софийска епархия и свещеници от духовната околия.

По време на св. Литургия епископ Йоан ръкоположи в свещенически сан дякон Георги Марков. На същото богослужение с офикията „протойерей” бе отличен о. Ивайло Пиперков. 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]