Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)

Sveta Sofia_Church_E2По случай избора на нов Неврокопски митрополит от Св. Синод на БПЦ в неделя, 19 януари 2014 г., от 16 ч. същия ден с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в старинния софийски храм „Св. София ще бъде изнесен тържествен концерт. Смесеният хор „Йеромонах Неофит Рилски за източноцърковно пеене към Неврокопска света митрополия под ръководството на своя създател и диригент проф. Йоанис Папахронис ще изпълни за столичната публика представителна програма от песнопения, творби предимно на отец йеромонах Неофит Рилски. Програмата ще включва:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

plakat 2014_lastНа 18 януари храм „Св. Атанасий” във Варна отбелязва своя храмов празник. В навечерието на празника в църквата беше отслужено петохлебие, а утре в 9 ч. ще започне божествената св. Литургия. Тя ще бъде отслужена от храмовото свещенство в съслужение със свещеници от Варненска и Великопреславска епархия, както и от други епархии в страната.

Църковното настоятелство е подготвило за празника много листовки на различни духовни теми, а списанията „Амвон”, детското „Камбанка” и енорийският вестник „Православен глас” ще се разпространяват сред миряните.

Ще бъде осветен рибен курбан, който присъстващите ще могат да споделят след празничната служба.

Св. Атанасий Александрийски, заради големите си заслуги за православието наричан също Велики, е живял през 4 век, а Църквата почита паметта му два пъти в годината – на 18 януари, заедно със св. Кирил Александрийски, и на 2 май. Св. Атанасий изиграва голяма роля в борбата на Църквата срещу арианската ерес, за което се говори и в неговия тропар: „Стълб си бил на православието, свещеноначалниче Атанасие, като си утвърдил Църквата върху божествените догмати, защото, проповядвайки Сина като Единосъщен на Отца, ти си посрамил Арий. Преподобни отче, моли Христос Бог да ни дарува велика милост”.

 

 

4.32 1 1 1 1 1 Rating 4.32 (50 Votes)

VasiliyVenkovПловдивският епархийски съвет взе решение да забрани на йеромонах Василий (Венков), числящ се към братството на Зографския манастир на Света Гора, но почти постоянно пребиваващ в България, да извършва каквито и да било богослужения в Пловдивска епархия. Решението идва след разследване на комисия на Пловдивска митрополия в Калоферския манастир за взаимоотношенията между йеромонаха, смятан за духовник на монахините, и сестринството. Срещу него беше подадена жалба от брата на една от монахините за оказване на психически тормоз в това число и за сексуални намеци. Жалбата била подадена до Пловдивския митр. Николай, както и до Главна прокуратура. 

Митрополит Николай и игуменът на Зограф архим. Амвросий в сряда посетиха Калоферския манастир, който се води за един от най-многобройните женски манастири у нас, но не обявиха официално резултатите от проверката. Днес Епархийският съвет на Пловдивска митрополия излезе обаче със следното решение, в която все пак се говори за „поведение” на монаха:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

90aКръгла маса за промените в Закона за вероизповеданията ще се проведе в Карлово в понеделник, 20 януари, съобщи за Дарик радио кметът Емил Кабаиванов. Поканени са трите парламентарни комисии по вероизповедания, култура и правни въпроси чрез техните председатели, представители на Православната църква и мюфтийството, кметове и юристи. Очаква се да участват и академичните среди, сред които Институтът по история при БАН и професори от Софийския университет.

„Нашата битка излиза извън параметрите на някакъв обикновен юридически спор за имоти и това е битка за историческа справедливост, каза карловският кмет, цитиран от Дарик. Според него хората трябва да изразят гражданската си позиция, като правят това в рамките на закона и с уважение към българските институции, какъвто е съдът.

В края на миналата година Окръжният съд в Пловдив присъди архитектурния паметник от 15 век в центъра на Карлово за собственост на Главното мюфтийство и това предизвика вълна от негодувание в подбалканското градче. Жалбата срещу това решение ще се разглежда в Пловдивския апелативен съд на 14 февруари.

От своя страна мюфтийството твърди, че все още не е решило, дали джамията ще се възстанови като молитвен дом, тъй като в града вече има една джамия за местните мюсюлмани. Те твърдят, че биха намерили и финансиране за реставрация на паметника, който сега бил в окаяно състояние и все още не се използвал като археологически музей, каквато идея имало от 30 години.

Именно поправките за връщането на паметниците на културата на религозните общности, които са ги притежавали в миналото, станаха най-спорният момент в предлаганите промени в Закона за вероизповеданията.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

44Съботното предаване на „Вяра и общество на БНТ е посветено на промените в Закона за вероизповеданията и полемиката, която те предизвикват. Участниците в предаването ще търсят отговори на въпросите:

  • Кое провокира спешните поправки на проекто-поправките в Закона за вероизповеданията в края на миналата година? Защо БПЦ и Главното мюфтийство се обявиха срещу тях? Ще приеме ли Парламенът тези поправки? Ще утихне ли силният обществен натиск срещу идеята недействащи храмове, превърнати в паметници и музеи, отново да станат действащи църкви и джамии. Дискусия по темата очаквайте с Пламен Славов, председател на Комисията по вероизповеданията в НС, Хюсеин Хафъзов, депутат от ДПС, и юриста Атанас Славов. Вашите въпроси и мнения по темата можете да заявите предварително чрез страницата във фейсбук на „Вяра и общество, на електронния адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването пряко в ефир може да зададете въпрос на телефони:  02 9 444 999 и 02 814 2551.
  • Възхвала на Бога с източно пеене и класически произведения – за хора на Врачанска митрополия и неговия диригент еп. Киприян.
  • Да говориш с холивудски звезди за вярата в Бог, докато задоволяваш кулинарните им вкусове – специален гост е кулинарът по професия и евангелски пастор по призвание Румен Митев.
  • Пастир на българите, безкръвен мъченик на вярата – проф. Климентина Иванова за св. Евтимий, патриарх Търновски в навечерието на неговия празник.

 Предаването започва в 17 ч.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]