Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
1_8.gifЖителите на град Бобошево и архиерейското наместничество в Дупница влязоха в спор за манастира „Св.Димитър” край Бобошево. „Това е най-старата черква в България, национален паметник на културата. Тя е възстановена с помощта на две фирми и общината, и се наблюдава от ЮНЕСКО”, каза кметът на Бобошево Милчо Орозов.
 
Той коментира възникналите недоразумения между общината и архиерейския наместник отец Георги Паликарски. Орозов допълни, че ако отец Паликарски възнамерява да направи нещо около черквата, трябва да се съобразавя със законите. В това отношение той би трябвало да предостави нотариален акт, скици на манастира, след като има желание да огражда черквата, е необходимо и строително разрешение. Според Орозов, желанието на отец Паликарски е да вземе двете почивни станции, както и определен парцел, на който да посади картофи. Друга причина за спора, е ограждането на аязмото при новостроящия се манастир “Свети Димитър”, тъй като това е един от основните водоизточници на градчето.

Според бобошевци, това сериозно нарушава правата им, защото на практика и без това безводното през лятото Бобошево ще бъде поставено пред нов, по-тежък режим. „Отец Паликарски няма право да загражда водата и да спира достъпа на хората до нея. Освен заради водата в аязмото, жителите на Бобошево недоволстват и заради начина, по който се строи оградата на манастира. Оградата се вдига не както трябва, поставят се груби подпори и метални колове”, коментира още Орозов. Според него, до момента отец Паликарски не е показал и документ от Института за национални паметници, че може да извършва каквито и да било дейности около храма. Бобошевския кмет изрази надежда, че този спор скоро ще бъде решен. Орозов подчерта, че в Бобошево има 5-6 национални паметника на културата и общината разчита на привличането на повече туристи.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)
Архиерейска св. литургия ще се отслужи утре, Светли Петък, по случай празника на св. Богородица - Живоприемни източник в празнуващия храм "Св. Богородица" в квартал Подуене, София. Богослужението с благословението на Н. Св. Максим, Български патриарх и Софийски митрополит, ще ръководи неговият викарен епископ Знеполски Йоан.

На утрешния ден ще се отбележи и 125-годишнината от построяването на този храм, тогава църква на софийското село Подуене.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (52 Votes)
Драгалевски манастирС благословението на Н. Св. Максим, Софийски митрополит и Български патриарх, и по решение на Св. Синода на БПЦ днес в Драгалевския манастир "Св. Богородица" край София беше отличен с архимандритска офикия дългогодишният ефимерий на обителта о. Алексий. Отличието, гласувано от Св. Синод още преди година и половина, беше дадено от викарния епископ Знеполски Йоан, който отслужи св. литургия за Светли Четвъртък в манастирския храм заедно с протосингела на Софийска митрополия архим. Григорий и ефимерия йеромонах Алексий. В края на празничното богослужение епископът прочете съответната молитва и даде отличието на дългогодишния монах.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)
1_42.gifНа Лазарова събота, 19 април, в манастир "Св. архангел Михаил" над с. Кокаляне, община Панчарево, София, беше постриган в монашество послушникът на обителта Явор Свиленов Димитров и прие иноческото име Теоктист. Новият монах, чието пострижение с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим извърши игуменът на Кокалянския манастир архимандрит Назарий, е роден в Шумен на 14 август 1978 г. Завършил е строителен техникум в родния си град, а след това - специалонст "Екология и опазване на околната среда" в Аграрния университет в Пловдив. През 2005 г. завършва двегодишния паралелен курс на СДСеминария "Св. Иван Рилски", а през 2007 г. - и тригодишна магистратура в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Брат Теоктист, чието име означава в превод от гръцки "богопридобит", "придобит от Бога", ще остане на послушание в обителта на своето покаяние. Засега игуменът не е подавал документи в Софийска митрополия за ръкоположение на новия монах в дяконска степен, научи Двери.бг.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
1_38.gifПразникът на Сандански, който се отбелязва всеки Светъл Четвъртък, започна още тази вечер с посрещането на чудотворната икона на света Богородица от храм "Рождество на св. Йоан Предтеча" в гр. Мелник. Иконата дойде в града, екскортирана от Мелник с пилотна кола до сградата на кметството. Тук се бяха събрали стотици граждани начело с викарния Драговитийски епископ Даниил, които първи съзряха и се поклониха пред иконата, носена от двама свещенослужители.

Пред светинята се поклони и кметът на общината Андон Тотев. Той целуна чудотворния Богородичен образ и изслуша думите на свещеника, който каза: ”Нека иконата събира и сплотява хората за благото на града и неговите жители”. След това литийното шествие, придружаващо светинята, прекоси града по главната улица за манастирчето “Св. Козма и Дамян”, където се отслужи вечерня от еп. Даниил и свещеници и се извърши водосвет.

Свещената реликва пренощува в манастирчето и в утрото на днешния празник, Светли Четвъртък, празнична св. литургия беше отслужена от Неврокопския митрополит Натанаил, еп. Даниил и свещеници. Беше дадена възможност на хилядите хора да се поклонят пред образа на св. Богородица, молейки я за здраве, дълголетие и мир. Народът на града и околни селища, както и гости на Сандански от различни краища на България участваха молитвено в празника.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]