Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
sv_40_1_small_zaglavna.jpgОпределеното за днес откриване на храма “Свети 40 мъченици” във Велико Търново се отлага за неопределено време, предаде Агенция Фокус съобщението на “Янтра ДНЕС”. 
Своето несъгласие с прибързаното откриване изрази проектантът на храма арх. Теофил Теофилов, защото поради липса на време не е изпълнен докрай проектът за хващане на високите води на река Янтра. При последните дъждове преди дни реката заля подстъпа към двора.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Двама студенти по иконография изписват храма “Успение Богородично” във Велико Търново, съобщава "Янтра днес". Вече месец четвъртокурсничката Анна Йорданова работи над сцената “Въведение на св. Богородица в храма”, а нейният колега Ивайло Илиев изографисва “Успение на Пресвета Богородица”. До дни стенописите, които са дипломна работа на студентите, ще бъдат готови. Дипломантите работят под научното ръководство на доц. Евгени Николов.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
На 23 юни по инициатива на кмета на Добрич Детелина Николова ще бъде учреден инициативен комитет за събиране на средства за изграждане на новия православен храм “Св. Климент Охридски”. За учредяването на доброволната организация са поканени представители на бизнеса, финансови институции и общественици. Храмът ще бъде построен в близост до училище “Св. Климент Охридски” на площ от 879 кв. м. Теренът бе предоставен безвъзмездно от Общината. През месец ноември миналата година мястото на бъдещия храм бе осветено от висши духовници и бе направена първата копка.

Източник: Агенция Фокус

Двери на Православието припомня: През октомври миналата година Общинският съвет в Добрич прие предложението на кмета Детелина Николова за безвъзмездно предоставяне на терен за изграждане на православния храм. Искането е отправено от архиерейския наместник отец Стоян Иванов.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
na4aloto__6_.jpgНа 20 юни се открива за посетители обновената църква "Свети 40 мъченици "  във Велико Търново. Уникалната църква, която се намира под защитата на ЮНЕСКО, е построена  no заповед на цар Иван Асен II и посветена на голямата му победа при Клокотница на 9 март 1230 год. над епирския деспот  Теодор Комнин. През XIII-XIV век е била една от най-хубавите и най-богати църкви на манастира, наричан "Велика лавра". В църквата  е служил и Св. Патриарх Евтимий Търновски.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
DMC_0015_1.JPGТази година на  19 юни се чества деня на основаването на Църквата Христова, в който всички вярващи по примера на първите християни се събират в молитва, за да слезе върху им благодатта на Светия Дух.
Този ден е Петдесетница.
 
В Патриаршеската катедрала се събраха хиляди вярващи, които се помолиха по време на св. Литургия и празничната вечерня, за да призоват слизането на Св. Дух, Който в Евангелието се изобразява като животворящ огън. Огнените евангелски езици по традиция в литургическата практика на Православната църква в България се заменят с орехови клонки.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.