Мобилно меню

4.4 1 1 1 1 1 Rating 4.40 (5 Votes)
Само на първи транш през 2005 г. Дирекцията по вероизповеданията е отпуснала около 1 200 000 лева на около 460 православни и др. храмове в страната. Очаква се тяхното число да се увеличи до около 600 до края на годината. Средствата са основно за Българската православна църква, мюсюлманското вероизповедание, Арменската църква, някои протестантски църкви и израилтянското вероизповедание.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (11 Votes)
Св. Синод на Българската църква ще разгледа на заседание участието на Варненска митрополия в протестните митинги срещу назначаването на областен управител от ДПС в града. Говорителят на Св. Синод Русенски митрополит Неофит заяви, че на заседание на 2 и 3 септември ще се разгледа въпросът и ще се уточни позицията на Църквата по него.

4.2857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (7 Votes)
Негово Светейшество Българският патриарх Максим ще отслужи днес св. Литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" по повод храмовия й празник, каза пред БТА главният секретар на Светия Синод на БПЦ архимандрит Наум.
На 30 август Православната църква отбелязва  църковния празник Пренасяне мощите на благоверния велик княз Александър Невски.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (8 Votes)
Шестият международен младежки фестивал за съвременна музика с християнска насоченост ще се състои от 29 август до 3 септември в с. Белозем, Пловдивско.

Темата на тазгодишния фестивал е “Quo vadis!” - с тези думи Христос в романа на Хенрик Сиенкиевич се обръща към св. Петър, който бяга от преследването в Рим, изоставяйки Църквата. След тази среща св. Петър се завръща при християните в Рим и там остава до своята мъченическа смърт, окуражавайки младата християнска Църква. “Накъде отиваш” е покана към младите хора да се замислят върху своя път в живота, съобщиха организаторите от Софийско-Пловдивската католическа епархия.

Гости на фестивала тази година ще бъдат: от Полша – група “Toniemy”, трима изпълнители от Италия - Роберто Биниоли, Симона Магги и Пино Биаджиоли, от България: група от Раковски, група “ЗВЕР” и Светлана Близнакова от София, популярният изпълнител ГРАФА – Влади Ампов и българската рок-група “БТР”. Мъжкият православен хор “Св. Роман Сладкопевец” с диригент Симеон Генов ще представи образци в духа на византийска църковно-певческа традиция, като ще изпълни нови и напълно непознати досега песнопения.

3.6 1 1 1 1 1 Rating 3.60 (5 Votes)
1323.jpgВарненска митрополия заедно с още 17 партии и организации сформираха Варненски революционен комитет. Това стана ясно на пресконференция на ръководителите. Комитетът е сформиран заради назначаването на областен управител на морската столица от квотата на ДПС, заяви Асен Пършев, председател на Дружество за приятелство с народите на Русия и ОНД и един от ръководителите на комитета.