Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
170 години от построяването на църквата “Света Троица” се готвят да отбележат в Банско. Храмът е най-голям по площ на Балканския полуостров, каза за радио Фокус – Пирин кметът Александър Краваров. Очаква се на честванията, които са предвидени за 2 октомври, да пристигне и игуменът на Зографския манастир. Припомняме, че в момента тече кампания за набиране на средства, необходими са възстановяването на крило от Светата обител. Лично Неврокопският митрополит Натанаил се е ангажирал да помогне благородното дело, уточни Александър Краваров.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Днес Берковица отбелязва за осми път своя празник - "Рождество на Пресвета Богородица", чието име носи и най-старият храм в града. Празникът започна с тържествена Света литургия, отслужена от видинския митрополит Дометиан. 
 
Към 10.40 ч. на централния площад "Йордан Радичков" започна голямо тържество с участието на президента Георги Първанов. Към събраното множество се обърна кметът на града инж. Милчо Доцов. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Фондация “Български православен храм “Свети Стефан” в Цариград”, която през юни обяви дарителска кампания за пълното възстановяване на Желязната църква в Цариград, изпрати първите 20 000 евро за покрива на уникалната българска светиня. С тях започват ремонтните дейности в църквата, съобщиха от фондацията.
Днес се навършват 107 години от тържественото освещаване на църквата “Св. Стефан” в Истанбул.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
54 хиляди лева е отпуснала правителствената комисия по бедствията и авариите за ремонт на вековния храм "Свето Възнесение Господне" в село Ковачица. Църквата падна при първите дъждове на тази година. Оттогава хората се събират по празниците на поляната пред нея. Веднага започваме изграждане на нов покрив и вътрешен ремонт на сградата, съобщи кметицата Пенка Пенкова. Църквата е основана през 1848 г., а сградата е вдигната през 1936 г. и оттогава не е ремонтирана.

(в. Стандарт)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Посолството на кралство Холандия у нас отпусна 12850 лв. за ремонт на манастира "Св. Архангел Михаил". Храмът в светата обител е построен през 14 век, а стенописите са направени два века по-късно. В манастира, макар и в окаяно състояние, е запазено едно от най-ранните изображения на св. братя Кирил и Методий. Долнобешовишкият манастир е прочут с иконите си, изрисувани от Захарий Зограф, които сега се съхраняват във Вознесенската църква във Варна.

(в. Труд)