Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
1.jpgНа 28 октомври Знеполският епископ Николай извърши обновление на централния олтар в столичния храм „Св. Параскева”. След като бе извършен чинът на обновление  бе отслужена св. Литургия от Знеполския епископ Николай в съслужение с протосингела на Софийска митрополия архимандрит Йоан, предстоятеля на храма прот. Николай Георгиев и софийски свещеници.

3.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 3.86 (7 Votes)
На 29 октомври в столичната катедрала „Св. Неделя” Знеполският епископ Николай ще отслужи св. Литургия и молебен за здравето на Негово Светейшество Българския патриарх Максим, който утре навършва 91 години.

По традиция на този ден (навечерието на празника, когато се отбелязва паметта на св. крал Стефан Милутин) се извършва преобличане на мощите на св. крал Стефан, които се съхраняват в храма „Св. Неделя”. Ризата, с която е облечен светецът, всяка година се сменя с нова, а старата се разрязва на малки късчета, които се раздават на богомолците за благословение.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Село Столетово е на 2 км южно от с. Кърнаре, община Карлово, на подбалканския път. Преди 70 години било наречено на героя от руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) генерал Столетов.
 
Църквата в селото е посветена на св. Димитрий Солунски. През последните години тя беше ремонтирана с дарения от Дирекция "Вероизповедания" на МС и множество други дарители.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Гр. Главиница е център на община в Силистренска област. Населението му в по-голямата си част е мюсюлманско, както и на много от околните села. Може би затова никога в Главиница не е имало православен храм. Все пак през 1992 г. се полага основен камък за храм в чест на св. Димитрий Солунски Чудотворец от тогавашния управляващ Доростолска и Червенска епархия бивш Нюйоркски митрополит Геласий (вече покойник). Няколко последователни кмета (всички те мюсюлмани) ръководят набирането на средства, многократно отпуска средства и Дирекция "Вероизповедания" на МС. Даряват фирми и частни лица, хората помагат с труд. Така най-после през тази година храмът е завършен, изрисувани са и прекрасни икони, подражания на най-добрите средновековни образци, от възпитаници на специалност Иконография на Православния богословски факултет на В. Търновския университет "Св. Кирил и Методий".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
icona.jpgСлед 320 години частица от преподобни Димитрий се завърна в мястото на неговия отшелнически подвиг. Това стана на празника на светеца - 27 октомври 2005 г. - и бележи нов момент в историята на скалната обител.