Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

IMG 5761 707x640За празника Възкресение Христово Старозагорска епархия пусна за печат две списания: „Божествени искрици“ – за деца, и „Нашата вяра“ – за възрастни.

Редакционният екип на сп. „Божествени искрици“ (в състав о. Йордан Карагеоргиев, Кина Златева, Полина Попова, Илиана Димова и Зорница Иванова) е събрал в близо петдесет страници интересни четива за деца и юноши. 53-ият брой започва с рубриката „Литературна съкровищница“ и приказката за бедния рибар. Ик. Цветан Иванов разяснява на читателите осмата Божия заповед – „Не кради“. Интерес предизвикват и рубриките „Евангелски разкази“, „Небесна стълбица“, „Кръстословица“, „Познаваме ли светците?“, „Знаете ли, че…“, „Пътешествие по светите места“, „Наш гост е…“ и „Чудотворните икони на Божията майка“. По традиция броят завършва с творческа работилница и цветна страничка.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

Т2020 04 24 1037ази сутрин започна свещеният за мюсюлманите месец Рамазан. Главното мюфтийство призова мюсюлманите да си останат вкъщи и оттам да отправят молитвите. Не се допускат масови събирания в джамиите, общо четене на Корана и общи вечери „ифтар“.

От мюсюлманското изповедание съобщиха, че с въвеждането на извънредното положение в България са ограничени петъчните молитви, а по време на свещения месец Рамазан ще бъдат спрени вечерните молитви в джамиите. В Сутрешния блок на БНТ главният секретар на Главно мюфтийство Джелал Фаик обясни, че джамиите няма да бъдат затваряни, но вътре вярващите ще влизат поединично. След всеки ще се прави дезинфекция. Няма да се допуска струпване на богомолци. На youtube-канала на Главно мюфтийство има подготвена богата онлайн програма: ще се предават молитви, четене на Корана и други предавания, с които да се подкрепят духовните потребности на мюсюлманите, каза г-н Фаик. Той призова вярващите да останат вкъщи и да се молят със семействата си.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (12 Votes)

13131242 1714516812160248 5967930199526640803 oЗавърши първият етап от процедурата по оценяване на проектите за учебници по Религия. Одобрени бяха проектите на основните вероизповедания – на Св. Синод (за учебници от 1-ви до 5-и клас) и на Главно мюфтийство. На следващ етап минават и тези на издателствата „Просвета“ (1-4 клас) и „Витезда“.

Предстои учебниците да бъдат оценени от учители по Религия за практическа пригодност в училищата. Все още не е ясно как ще продължи следващият етап на процедурата в условията на извънредно положение и социална дистанция. Вероятно проектите ще бъдат изпратени в електронен вариант на преподавателите.

Пенка Иванова, ръководител на Дирекция „Учебници и училищна документация“ към МОН увери, че графикът на процедурата ще бъде спазен, за да може от новата учебна година изданията да са на разположение на учителите и учениците.

4.9529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (85 Votes)

EpAnastasiТази година Възкресение Христово беше посрещнато в необичайна обстановка – в тишината на дома или в храма, но далече едни от други. Предизвикателството на пандемията, което преобърна изведнъж живота на съвременните хора, се отрази тази година и в пасхалните послания на Св. Синод и на отделните митрополити.

Патриаршеското и синодално пасхално послание постави в центъра на вниманието извънредната ситуация, в която е поставен целият свят. „Изпитание е за всички нас да ликуваме с дивната вест за Възкресението и за победата над смъртта в дни, когато около нас има толкова много преждевременно погубен живот“, се казва в текста на Св. Синод. В него се посочва, че макар и да сме покрусени от случващото се, ние не бива да губим надежда и да се поддаваме на страха. Вярата в Иисус Христос, в Когото „имаше живот и животът беше светлината на човеците“ (Иоан 1:4), ни дава сили и дръзновение да свидетелстваме за Неговото Възкресение. „В деня на Възкресението отечески се обръщаме към всички вас и към цялото наше общество с послание за утеха в скръбта и надежда за вечен живот, със съпричастност към всеки, който е болен и страда, както и към всеки, когото пандемията е лишила от близки и обични на сърцето му роднини, приятели или колеги. Хилядолетният опит на светата Христова Църква ни учи, че нищо в сътворения от Бога свят не може да се осъществи без Божието съизволение, и ни насърчава във всяко явление от земния ни живот да виждаме знак на божественото човеколюбие, във всичко да търсим благия и спасителен за човека Божи промисъл“, се казва в патриаршеското и синодално послание.

Архиереите напомнят, че сполетялото ни бедствие може да бъде възможност „да намалим забързания ход на нашето всекидневие и да се помъчим да изправим своите пътища“. Посланието ни призовава като верни Божии чеда и съработници да даваме най-доброто от себе си за осъществяването на божественото домостроителство за света и творението, да сме изпълнители на Божията свята воля сред хората.

От няколко години освен Патриаршеското и синодално пасхално послание почти всички митрополити отправят и отделни празнични послания до своите епархиоти. Тази година и в тези пастирски слова, наред с радостта от Христовото Възкресение, присъства темата за пандемията и за предизвикателствата, които тя постави пред Църквата.

2.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 2.67 (12 Votes)

991 ratio bozhi grobЙерусалим посреща Възкресение Христово без поклонници и с полупразни храмове. Въпреки това и тази година Светият град и православният свят очакват запалването на Благодатния огън. Ще го очакваме и ние, в България. Екипът на предаването „Вяра и общество“, за петнадесета поредна година, ще предава пряко богослужението, което винаги на Велика събота събира надеждите и молитвите на милиони православни християни.

Излъчването от Йерусалим се осъществява по инициатива на Руския благотворителен фонд „Св. Андрей Първозванни“, а трасето се осигурява от руската „НТВ“. Както израелските власти вече съобщиха, въпреки ограниченията заради пандемията, телевизионният екип ще бъде допуснат до Божи гроб, където огънят ще бъде запален от православния патриарх на Йерусалим Теофил ІІІ в присъствието на силно ограничен брой духовници.

И тази година БНТ е договорила лицензните права за това излъчване. Картината от Йерусалим ще бъде придружена с коментар в студиото на „Вяра и общество“. Гости на Горан Благоев са свещ. Людмил Петров, преподавателят по църковна история доц. Павел Павлов и богословът и църковен певец Никола Антонов. Те ще разсъждават за смисъла на церемонията в църквата при Божи гроб, за същността на Христовото Възкресение и за изпитанието на християните у нас при настоящия празник – да останат вкъщи при отворени храмове.

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата