Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

rilski manastir otvatreИгуменът на Рилската св. обител Адрианополски еп. Евлогий обяви пред БНР, че за настоящата година манастирът не е получил нито лев от полагащата се държавна субсидия в размер на 597 хиляди лева. Парите трябва да бъдат отпуснати от Св. Синод от общата субсидия за БПЦ за тази година – 26 милиона лева. До миналата година трите ставропигиални манастира в България – Бачковският, Троянският и Рилският – получаваха подкрепа непосредствено от държавата, без средствата да минават през Св. Синод.

Според Закона за Вероизповеданията, чл. 28 (9), „предоставянето на държавната субсидия за текущи разходи се извършва от Дирекция „Вероизповедания“ на Министерския съвет чрез трансфери на бюджетни средства по специални целеви сметки за текущи разходи на централните ръководства на вероизповеданията на четири части: до 30 април, 30 юни, 30 септември и 20 декември“.

Началникът на отдела за връзки с обществеността прот. Николай Георгиев заяви, че размерът на субсидията за тази година – 26 милиона лева – няма да стигне дори за заплатите на свещениците, които според Закона за Вероизповеданията трябва да се приравняват към средните стойности на заплащането  при учителите.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

2020 04 29 1315Днес на редовния брифинг на Националния оперативен щаб беше поставен въпросът дали се предвижда масово тестване на свещениците за коронавирус, подобно на други професии от предната линия. Журналистката уточни, че вече има двама свещеници, за които се знае, че са преболедували вируса – единият е от столицата, а другият – от провинцията. Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, каза, че не е постъпвало искане от Св. Синод за подобно изследване. Той самият посочи, че не вижда необходимост от масово тестване на свещениците, тъй като след договорката на Оперативния щаб със Св. Синод и призивите към вярващите да не отиват в храмовете, не е имало струпване на хора в църквите по празниците и не се е получила „рискова атмосфера“. Според доц. Кунчев свещениците не са рискова група, но ако „те пожелаят, ще организираме“. За него работата на касиерките в магазините е по-опасна, отколкото на свещенослужителите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

2020 04 28 1950Бившата игуменка на Самоковския манастир сестра Пелагия, която беше отстранена от поста без посочени мотиви, е била изгонена от св. обител. На 7 април ѝ е била връчена заповед с подписа на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, с която ѝ се забранява да пребивава в Самоковския манастир „Покров Богородичен“. Наредено ѝ е да отиде в „частния си дом извън гр. Самоков“ и там да чака до второ нареждане къде да отиде „да изпълнява монашеските си обети“. Със същата заповед ѝ се спира месечното възнаграждение от 400 лв. Като мотив за изгонването на сестра Пелагия е посочено „непослушание към епархийското ръководство, злепоставяне на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит пред трети лица в социалните мрежи, неподходящо за монашестващо лице поведение“.

Оказва се, че както повечето монахини, така и сестра Пелагия не притежава частен дом, поради което е била приютена от дъщеря си, докато от Софийска епархия решат „къде да изпълнява монашеските си обети“. Това положение обаче може да продължи години. Въпросните 400 лв. на месец са единственият доход на монахинята, от който тя е лишена, без да се помисли как ще преживява. В същото време всички клирици (мъже – епископи и йеромонаси), които в момента се намират под някакъв вид запрещение (в изчакване на църковен съд) не са лишени от заплати. Някои от тях вече десетки години ежемесечно получават много повече от 400 лв., докато търпеливо чакат църковният съд да се произнесе по делата им.

4.4526315789474 1 1 1 1 1 Rating 4.45 (95 Votes)

Коронавирус вирус зараза болест лаборатория тест АП 1Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний бил дал предложение да се проведе тестуване на свещениците за COVID-19, тъй като те са едни от служителите на първа линия, редом с лекарите, медицинските сестри и полицаите. При положение, че църквите у нас са отворени и всеки може да ги посещава и да участва в богослуженията, е важно да се предотвратят евентуални заразявания. Владиката е отправил това предложение до своите събратя митрополити, но още се очаква тяхното мнение. Вероятно всеки митрополит ще трябва индивидуално да вземе такова решение, воден от своето разбиране за приоритетите в пастирския му дълг.

Преди Възкресение Христово от Националния оперативен щаб са дали възможност на синодните архиереи да си направят тестове за коронавирус, но те са отказали. Тогава част от владиците застъпваха мнението, че в църквата не може да се заразиш с COVID-19. Опитът на поместните православни църкви от последните два месеца обаче показа, че това не е точно така.

4.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (21 Votes)

IMG 20200424 WA0022На Светли петък, когато богослужебната възхвала през цялата Светла седмица е посветена на славното Христово Възкресение, Православната църква вплита в химнографското си творчество спомена за възстановяването на Богородичния храм „Живоприемни източник“ в Цариград, както и за многобройните чудеса, извършени от Пресвета Богородица при извора в манастирския комплекс „Балъкли“. С подобаваща тържественост на този ден по традиция се почита и свещеният образ на св. Богородица – Осеновица, който се съхранява в Рилската св. обител.

IMG 20200424 WA0050Св. Литургия в съборния манастирски храм отслужи игуменът на обителта Адрианополски еп. Евлогий в съслужение с игумена на Руенския манастир „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ йером. Йоан, както и с братя от двете обители. След отпуста с лития беше изнесена Рилската чудотворна икона „Св. Богородица – Осеновица“ в открития притвор на храма и положена на специално вградения в зида проскинитарий. Пред нейния образ беше отслужен водосвет, а свещенослужителите и монасите горещо измолиха ходатайството ѝ пред Възкръсналия неин Син да прояви милостта Си в настоящите дни на тревога, болка, болест и безнадеждност към всички чада на Православната ни църква.

Обикновено на този тържествен ден в манастира се събират християни от цялата страна, но заради извънредното положение и наложените ограничения от властите в днешния празник освен рило-манастирското братство участие взеха малцина от служителите при обителта.

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата