Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (180 Votes)

камбана пиксПолитологът доц. Огнян Минчев, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, публикува в профила си във фейсбук обръщение към православните християни, към които съзнателно принадлежи и той. „С общите усилия на приятели, колеги и специалисти богослови подготвихме това обръщение по повод на предстоящите Великденски празници. Направихме го с вяра и от сърце. Бъдете здрави и Бог да ни закриля!“, написа доц. Минчев.

Текстът призовава вярващите християни към отговорност и трезвост в кризисната ситуация. „Като вярващи християни ние имаме отговорност не само за нашето собствено спасение, но сме отговорни и за спасението на всички наши братя и сестри, когато от нашите постъпки зависи тяхното здраве и живот“, се казва в текста. Публикуваме цялото обръщение:

Скъпи съграждани,
братя и сестри,

Светлият празник на Възкресение Христово тази година ще премине в условията на изпитание, постигнало ни заедно с всички хора по света – епидемията от COVID-19. Ние добре знаем, че изпитанията никога не ни се дават напразно, никога не ни сполитат случайно. Те са пътните знаци, които ни насочват да поправим посоките на житейския си път и да вървим по пътя на Божията светлина.

4.8961038961039 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (154 Votes)

52 oРусенският митр. Наум разпространи днес ново обръщение към християните от неговата епархия, в което отново ги призова да проявят християнска и гражданска отговорност и да се въздържат от посещение на църковните храмове за големите празници. В средата на март той разпространи едно послание с такъв призив, а с наближаването на Цветница и Великден припомня своите препоръки към свещениците и миряните в епархията.

„Обични в Господа братя и сестри,

Във връзка с предстоящите предпасхални и Пасхални празници отечески призоваваме миряните от Русенска епархия, както и всички наши приятели и духовни чада да бъдат отговорни граждани, като се въздържат от посещение в църковните храмове, следвайки в молитвата си да бъдат съпричастни с богослуженията, излъчвани по електронните медии.

Нека онези християни, които имат съществена необходимост от приемане на св. причастие, предварително да уведомят за това своя енорийски свещеник, като изрично трябва да напомним, че светото причастие не е „обичаен ритуал“, а християнски акт, към който трябва да се пристъпи след нужната подготовка и тайнството Изповед.

4.8342245989305 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (187 Votes)

240След срещата на премиера Бойко Борисов с българските архиереи Св. Синод обяви, че заради епидемиологичната обстановка през тази година свещениците няма да раздават върбови клонки на Цветница. Този обичай по традиция събира много хора в неделята преди Възкресение Христово.

Също така Св. Синод съобщи, че се отказва от предложената от държавата помощ за пренасяне на възкресния огън от Йерусалим, който трябваше да бъде донесен у нас с правителствен самолет, а спестените разходи (полетът се заплаща от синода на сериозни цени) могат да се насочат към мерките за борба с болестта. Св. Синод обяви, че ще бъде използван „огънят, който е запазен в диоцеза на БПЦ от миналата година“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

Easter cycleУчените от Института за изследване на изкуствата съобщиха, че дават временен online достъп до свои редки и скъпи издания на сайта си – тук.

Изданията са посветени на актуални проучвания върху културата и изкуството на България и света и са в малък тираж, предназначени са предимно за експерти, богато илюстрирани и представителни. Учените се надяват, че в състоянието на пандемия и ограничено общуване подобни книги биха допринесли за по-лесното понасяне на принудителната самоизолация. Те са своеобразен великденски подарък на изследователите към интересуващите се от християнско изкуство.

4.6734693877551 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (49 Votes)

3ril06di 47 0Днес на редовния брифинг на Националния оперативен щаб премиерът Бойко Борисов съобщи, че утре ще бъде организирана нова среща с митрополитите от Св. Синод, на която да бъдат обсъдени още веднъж мерките за сигурност по време на християнските празници. Борисов отбеляза, че опасенията му са за пик на разпространението на вируса у нас точно по това време. От думите му стана ясно, че той води преговори с архиереите от няколко дни в усилията си да ги убеди, че са необходими по-строги ограничения в името на здравето и живота на хората.