Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

3ril06di 47 0Днес в 12 ч. в Синодната палата е започнала среща на представители на държавата и Св. Синод във връзка с честването на големите християнски празници в условията на усложнената епидемиологична обстановка в страната. Вицепремиерът Томислав Дончев, проф. д-р Венцислав Мутафчийски и директорът на дирекция „Вероизповедания“ Емил Велинов преговарят със синодните архиереи.

Тази сутрин Св. Синод се е събрал на заседание, ръководено от Негово Светейшество патриарх Неофит, на което митрополитите са изготвили становището си за действия в новата ситуация.

Решенията на църковните власти и държавата ще станат ясни по-късно днес.

4.9666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (90 Votes)

2020 03 27 1935През 2020 г. се навършват 180 години от рождението на Варненския и Преславски митрополит Симеон (1840-1937 г.). В тази връзка Варненска и Великопреславска митрополия издаде едни от най-забележителните преводи на този изтъкнат духовник: „Първо посланието на св. Климент Римски до коринтяни“ и „Учение на дванадесетте апостоли“ – текст, намерен в самия край на 19 в. от архим. Филотей (Вриений, станал от 1875 г. Серски, а от 1877 г. Никомидийски митрополит) в един-единствен ръкопис от библиотеката на Божигробския метох (т. е. на Йерусалимската патриаршия) в Константинопол. В научните среди вторият паметник е известен и с гръцкото название „Дидахия“.

Преводите на двата текста от гръцки на български език е направен от митрополит Симеон в началото на 20 в., но тогава са издадени поотделно. Книгата, която сега публикува Варненска и Великопреславска митрополия, съдържа двете произведения по съвременния български правопис, но без да се променя езикът на преводача. Осъвременяването на текста на владиката е направено от доц. д-р Светослав Риболов от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, изявен учен в областта на патрологията и специалист по класическите езици.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

3ril06di 47 0За понеделник се организира среща на представители на Националния оперативен щаб (за предотвратяване на разпространяването на COVID-19) със Св. Синод на БПЦ, на която да се обсъдят действията на Църквата и държавата в ситуация на извънредно положение и особено в дните на предстоящите големи празници – Лазаровден, Цветница и Великден. Вероятно от Националния оперативен щаб ще поискат Св. Синод да ограничи достъпа на вярващи до храмовете в празничните дни, но още не се знае какво ще е решението на архиереите. Междувременно министър-председателят Бойко Борисов днес заяви своето нежелание да поиска от Българската православна църква да затвори храмовете по подобие на другите вероизповедания в страната.

Всички митрополити са по епархиите си и не е ясно кои от тях ще дойдат за срещата в София в понеделник. Пред митрополитите стоят въпроси, с които БПЦ досега не се е сблъсквала и решаването им изисква духовна разсъдителност и пастирска отговорност.  

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

2020 03 25 2327Филм, разказващ за същността на православната Литургия, със субтитри на български език, беше публикуван в youtube канала на академичния параклис „Св. Климент Охридски“ на Богословския факултет на СУ. Филмът на Острожкия манастир в Черна гора се състои от 9 серии. Негов сценарист и продуцент е бившият Нишки епископ Йован (Пурич), а режисьор – дякон Ненад Илич. Преводът на текста на български език е на Татяна Филева, а субтитрите са дело на Теодор Аврамов. Сериалът за св. Литургия се публикува с учебна цел. Свещ. д-р Сава Кокудев, ефимерий на академичния параклис, е получил разрешение от авторите сериалът да се разпространява у нас на български език за нуждите на християнската просвета.

Сериите на филма можете да гледате тук.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

4283438cddfb24cec73c9deefd356741Във връзка с въвеждането на дистанционно обучение за учениците в нашата страна и в почти цяла Европа „Двери“ публикува учебни материали, които могат да се използват от учителите за заниманията по Религия, както и при преподаването на теми по други учебни предмети от началния етап, свързани с християнските празници.

Адаптираните за дистанционно обучение материали са от три пособия, издания на „Двери“, предназначени за ученици от начален етап: Учебно помагало за интегриране на знанието за християнството в часовете по Български език, Роден край и Час на класа в 1. клас; Учебно помагало за интегриране на знанието за християнството в часовете по Български език, Околен свят и Час на класа във 2. клас; Празник в класната стая. Светлината на добродетелите, пособие за 3. и 4. клас. Изданието за 3. и 4. клас запознава учениците с главните християнски празници, като дава и варианти за тяхното честване в училищна среда. От евангелските събития, залегнали в основата на празниците, се извежда по една добродетел, за която учениците научават и би могла да стане част от живота им.

От няколко години тези издания се използват от начални учители в страната и в българските училища в чужбина.

Материалите, които се предоставят тук, включват Помагало за учителя с развити уроци и методически указания, работни листове за учениците, които могат да се разпечатват или изпращат през платформи за учене, и презентации към уроците.

В предоставените учебни пособия има уроци за утрешния празник Благовещение.