Мобилно меню

4.8507462686567 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (67 Votes)

1585658316Специалистите от лабораторията по консервация и реставрация в Националната галерия са изпратили писмо до Св. Синод, в което предупреждават, че дезинфекцията на иконите и църковния интериор, вкл. дърворезби, обкови, рамки и т. н. може да ги повреди, ако не се извършва с подходящите материали.

Те са обобщили своите експертни препоръки (които са публикувани и на сайта на Националната галерия) и са ги изпратили до Св. Синод с надеждата да се вземат мерки, за да не бъдат повредени ценни образци:

• Третирането на икони и други полихромирани дървени повърхности със съдържащи хлор препарати, препарати на алкохолна основа и други, съдържащи повърхностно активни вещества (ПАВ), може да доведе до разтваряне на лака и обезцветяване на боите, а в дългосрочен план – и до трайно и безвъзвратно увреждане на произведенията.
• Обкови, позлатени повърхности и пр. също не е препоръчително да се третират с гореспоменатите препарати.

4.8470588235294 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (85 Votes)

x620 velikdenotdomast.jpg.pagespeed.ic.LWlno ddih.webp„Великден у дома“ е съвместна инициатива на Старозагорската митрополия, Казанлъшка духовна околия и Община Казанлък. За нея съобщава пресцентърът на общината. Заради въведеното извънредно положение и необходимостта от социално дистанциране тази година много хора ще посрещнат големия християнски празник Възкресение Христово у дома. А както знаете, дори църковните власти вече призовават хората да останат вкъщи. Организаторите на инициативата предлагат на хората да споделят празничните си емоции с предизвикателството „Великден у дома“.

„Покажете как боядисвате яйца, месите козунаци, кифли, курабии, пеете, рецитирате, творите и споделете с нас видео или снимка. Така заедно ще направим повече хора усмихнати по Великден, макар и от разстояние“, се казва в обявата.

Хората могат да се включат в инициативата, като последват във Фейсбук страницата „Великден у дома“. Най-атрактивните клипове и снимки, качени до 19 април, ще бъдат включени във видео, посветено на „Великден в Казанлък 2020“. За всички участници ще има награди, обещават инициаторите.

3.4888888888889 1 1 1 1 1 Rating 3.49 (45 Votes)

9544 nЗападно- и Средноевропейския митрополит Антоний ще донесе благодатния огън от Йерусалим. Това съобщи той в предаването „Тази събота и неделя“ по bTV. Той ще бъде придружаван само от директора на „Дирекция Вероизповедания“ Емил Велинов. Поради мерките за сигурност в Израел, те няма да напускат самолета, а огънят ще им бъде занесен там по определен от израелските власти ред.

За тази възможност съобщи преди няколко дни Министерството на външните работи на Израел, което обеща да даде възможност на православните страни да спазят тази пасхална традиция, но без да се допуска участие на външни лица в богослужението на Божи гроб. Службата ще бъде водена от Йерусалимския патриарх в присъствието на десет-петнадесет души в храма. Делегациите, които искат да получат възкресния огън, ще чакат на летището.

Митр. Антоний призова християните да останат по домовете си за Великден и Цветница и да се молят там, а църковнослужителите ще отправят молитва за всички в храмовете.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (60 Votes)

unnamedМилосърдната организация „Каритас България“ отправя призив за подкрепа на дейността ѝ след най-уязвимите членове на обществото в дните на разрастващата се пандемия от COVID-19. „Често страхът от това, че си сам, немощен и забравен, особено в ситуация на криза, е по-разрушителен от физическата болка. А подкрепата, дадена от сърце и с грижа и мисъл за човека до нас, може да спаси живот!“, се казва в съобщението на организацията.

От „Каритас“ уведомяват, че продължават техните грижи за най-уязвимите днес. Ежедневно 715 възрастни хора, бездомни и социално слаби хора от Русе, Белене, Плевен, Раковски, Житница, София, Пловдив, Малко Търново, Покрован и Веселиново получават подкрепа от медицинските сестри, социалните помощници и доброволците на „Каритас“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

991 ratio telefonОт днес към Русенска митрополия работи телефонна линия за духовна и психологическа подкрепа на хората от епархията. Тя беше открита във връзка с увеличаване на тревожността сред хората по повод разпространението на COVID-19. Услугата беше стартирана с благословението на Русенския митрополит Наум.

На телефонната линя ще отговяра психотерапевтът Божидара Ангелова-Рикева

тел. +359 878 537 074

всеки ден от 10:00 до 18:00 ч.

Божидара Ангелова-Рикева е завършила СУ „Св. Климент Охридски“ със специалност „Дефектология“, има магистърска степен от РУ „Ангел Кънчев“, специалност „Психология на педагогическото общуване“ и магистърска степен от СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Психология за работа с проблемни лица и семейства“.

Практикувала е като психотерапевт в продължение на двадесет и пет години в Русенската психиатрия, работила е в Детска педагогическа стая и като училищен психолог в Националното училище по изкуствата  „Проф. Веселин Стоянов“, Русе.