Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

IMG 1638По традиция в много енорийски храмове в страната на Кръстовден след св. Литургия беше отслужен водосвет и бяха отправени молитви за успешна учебна година, здраве и преуспяване в учението на българските ученици. В специалната молитва за този случай се казва: „Господи Боже, Създателю наш! Ти си удостоил нас, хората, с Твоя образ и си открил премъдростта Си на младенците. Ти си дал премъдрост на Твоя пророк Самуил и на Твоя помазаник Соломон. Тебе, вечната и божествена Истина, усърдно молим: милостиво погледни на тези деца и прати върху тях духа на премъдростта и разума, духа на познанието и благочестието, духа на Твоя страх! Отвори ума им, за да възприемат силата на Твоя закон и с успех да изучават добрите и полезни науки. Избави ги от всяка вражеска зла умисъл. Запази ги твърдо в православната вяра, в душевна чистота и целомъдрие, насочи волята им към изпълняване на Твоите свети заповеди и придобиване на добри и полезни навици. И така, подготвени чрез Твоята премъдрост и като преуспяват в добродетелния живот и полезното знание, да станат учители на Твоето учение, да поживеят в мир, радост и всяко благополучие, и да се удостоят да станат наследници в Твоето вечно царство“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

39 13На 8 септември, в деня на Рождеството на Божията майка, беше открита учебната година в новото неделно училище към храм „Св. Николай Мирликийски“ в гр. Трявна. В училището се обучават 15 деца на възраст от 7 до 12 години под ръководството на предстоятеля на храма младия свещеник Николай Николаев. Водени от своите родители, децата приеха св. Причастие, а след края на службата с водосвет беше открита новата учебна година в неделното училище.

Новият храм на Трявна в кв. „Светушка“ беше осветен през изминалата година, но вече успя да събере своя енория, включително и млади семейства, желаещи децата им да бъдат ограмотени в християнската вяра. През лятото енорийският свещеник организира кампания за откриване на православна читалня към храма. Фондацията „Наследство на Зографската св. обител“ изпрати като дарение 30 тома с новите издания на манастира.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

2019 09 13 1748От 16 до 18 септември във Врачанска митрополия ще се състоят тържества, посветени на св. Софроний Врачански (паметта му се чества на 11 март). Три годишнини на небесния покровител на Врачанска епархия събира Св. Синод на БПЦ там – 280 години от рождението, 225 г. от ръкоположението му за епископ и 55-та годишнина от канонизацията на св. Софроний.

Честванията се организират от Врачанска митрополия и са под патронажа на Цвета Караянчева, председател на Народното събрание. По този повод във Враца ще пристигне Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и синодните архиереи, които ще вземат участие в празничните богослужения и мероприятия. Честванията съвпадат и с личния празник на Врачанския митрополит Григорий, който на 19 септември отбелязва рождения си ден.

Във връзка с празнуването на светлите годишнини, свързани с живота и делото на св. Софроний Врачански, в града са организирани редица мероприятия, сред които посрещане частица от мощите на св. Климент Охридски, научна конференция, изложба на ръкописи. Център на честванията ще бъде Възнесенският храм „Св. Софроний Врачански“, най-забележителната църква във Враца, към чието име през 1989 г., по случай 250 години от рождението му, е добавено и името на първия епископ на епархията – св. Софроний Врачански.

Програма на тържествата:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

CHrist book 2019 POSTER„Православното възпитание на младите хора“ е основната тема на 21-та Седмица на православната книга. Тя ще се проведе във Варна от 19 до 25 септември. Събитието се организира от Варненска и Великопреславска митрополия със съдействието на Община Варна. На Седмицата ще бъдат представяни нови заглавия и автори, публикувани от православните издателствата у нас през изминалата година, и ще се дискутира по актуални въпроси от живота на обществото и Църквата.

Специален гост ще бъде Черногорският и Приморски митр. Амфилохий (Радович), ученик на св. Юстин (Попович) и св. Паисий Светогорец и един от най-известните православни духовници днес. От миналата година неговият основен труд Въведение в православната философия на възпитанието, издание на Варненска и Великопреславска св. митрополия, вече е достъпен и на български език. В първата вечер (19 септември) митр. Амфилохий ще говори по темата на форума – „Православното възпитание на младите хора“ и ще бъдат представени неговите събрани съчинения.

Срещите и представянията на изданията ще се състоят от 19 до 25 септември от 18 ч. в Пленарната зала на Община Варна.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (24 Votes)

14376869Два дни продължиха заседанията на Св. Синод и още в сряда архиереите се завърнаха по епархиите си. До сега синодният сайт публикува само две решения на владиците, взети на тази сесия – да се даде публичност на писмото на преподаватели от Православния богословски факултет във Велико Търново относно вероятни промени в сферата на социалното законодателството и да се публикува в Църковен вестник и на синодния сайт регистър с издадените удостоверения на свещенослужителите на БПЦ-БПЦ. Регистърът ще съдържа имената на свещенослужителите на всички епархии в страната, но без задграничните две епархии (на САЩ, Канада и Австралия и на Средна и Западна Европа).

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.