Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

thumb 910x0 IMG 0127В навечерието на Никулден, на 5 декември, Старозагорският митр. Киприан отслужи водосвет в храм „Св. Николай Мирликийски“, намиращ се на територията на Старозагорския затвор. В богослужението взеха участие о. Йордан Карагеоргиев, обгрижващ духовно затворниците, и свещеници от града. Водосветът преди храмовия празник на параклиса беше за здравето и благопреуспяването на лишените от свобода и работещите с тях.

За празника беше приготвен и курбан от риба, организиран с помощта на християни от няколко неправителствени организации и дарители.

О. Йордан Карагеоргиев, който повече от 20 години обгрижва обитателите на Старозагорския затвор и работещите там, припомни, че от освещеването на храма през 2004 г. в него са приели кръщение над 2 000 лишени от свобода.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

78389800 2642669612484032 8772388410506608640 oНа 30 ноември Неврокопска епархия за втора поредна година организира конференция на свещеническите съпруги. Мероприятието се проведе в гр. Гоце Делчев по инициатива на Неврокопския митр. Серафим, който откри конференцията. На нея присъстваха също така протосингелът на Неврокопска епархия, архим. Епифаний, и свещеници от епархията, се съобщава на фейсбук страницата на митрополията.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

mon logoНа 5 и 6 декември в парк-хотел „Москва“ в столицата ще се проведе семинар на тема Многообразието и общността през призмата на глобалното образование: религиозно многообразие и общи морални принцип. Форумът се организира от Министерство на образованието и науката и в него ще вземат участие университетски преподаватели, експерти в областта на образованието, учители по Религия-Православие и Религия-Ислям и др.

Програма:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

Untitled 3С благословението на Пловдивския митрополит Николай и с разрешението на свещенството при храм „Св. Николай“ в кв. Кльóнники, Москва, Русия, на български език излезе книгата Жизнеописание на московския старец отец Алексей Мечóв. Изданието е осъществено от енорията на старинен храм „Св. Параскева“ в Пловдив.

Автор на книгата е монахиня Юлиания, духовно чедо на стареца Алексей Мечóв и един от най-известните иконописци в Москва в недалечното минало. Нейният баща е бил свещеник в храм „Успение Богородично“ на пл. „Таганка“, който повече от 70 г. е подворие на БПЦ в Москва.

О. Алексей Мечóв (1859-1923 г.), както и св. Йоан Кронщадски, е представител на едно твърде значимо духовно течение в Русия, наречено „монашество в свeта“, което е особено активно в размирните години преди и след болшевишкия преврат от 1917 г. Както известният духовник св. Йоан Кронщадски е подготвял духовно православните християни за предстоящите тежки изпитания, които предстоели да се стоварят над Руската православна църква за дълги години напред, така и праведният протойерей Алексей Мечóв е бил духовна опора за своите верни чеда в годините на болшевишкия терор. Поради високата си духовност той е бил почитан като старец, макар да не е приемал монашество, а е останал до края на живота си енорийски свещеник. Бил е духовен наставник и на Николай Бердяев.

През 2000 г. о. Алексей е причислен към лика на светите новомъченици и изповедници на Руската православна църква.

4.986301369863 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (73 Votes)

agios porphyrios agiospatrokosmas.gr На 2 декември Църквата чества паметта на преподобния Порфирий Кавсокаливит, както е известен според мястото на своето подвизаване на Света гора († 1991 г.). Той беше канонизиран през 2013 г. от Константинополската Вселенска патриаршия, но негови икони и стенописи в църкви и манастири имаше далеч преди официалната му канонизация. Старецът Порфирий заедно с преп. Паисий Светогорец са най-известните съвременни гръцки светци, чиято молитвена помощ търсят хора от целия свят. В България старецът Порфирий също е много почитан, макар че все още няма храм на негово име. През последните години все повече българи отиват в този ден в неговия манастир, северно от Атина, за да почетат светеца на неговия празник.

Преп. Порфирий прекарва по-голямата част от живота си в центъра на гръцката столица, служейки в болничния параклис на атинска болница в квартал, известен с множеството си публични домове, наркомански средища и бездомници. В тази коренно различна от светогорската исихия (тишина, покой – бел. ред.) среда Бог прославя Своя угодник с дар на чудотворство, прозорливост и редица други харизми, които рядко се събират в един човек. Преподобният Порфирий е обичал безрезервно и безусловно хората независимо от моралния им облик. Общувал е непринудено с проститутки и наркомани, без да ги презира от висотата на своята духовна чистота и харизматичност, както всъщност става с всички истински светци. Запазен е споменът за водосвета, който извършва на Богоявление в един публичен дом, скандализирайки по този начин благочестивите вярващи. Той обаче им отвърнал: „Аз не дойдох да осветя мястото, а хората!“. В резултат на това някои от не по-малко шокираните момичета започват да търсят общуване с благия духовник и изоставят порочния си път.